Svatba s Američanem s trvalým pobytem v ČR a ještě v kostele :-D

Dobré ráno, holky, ráda bych vás požádala o radu. V prosinci se vdávám, můj snoubenec je Američan, který ale má zde v ČR trvalý pobyt (ne občanství). Mohla bych poprosit o informaci, jaké všechny papíry k tomu budeme potřebovat? Četla jsem tu obsáhlou diskuzi "svatba s cizincem", ale některé příspěvky jsou velmi staré (hodně se toho mohlo změnit) a nějak jsem nenarazila na případ s trvalým pobytem (podle mého by to mělo být tím jednodušší, ale kdo ví). Kromě toho (abychom si to neudělali moc jednoduché) se bereme v římskokatolickém kostele a já nejsem pokřtěná (snoubenec ano) - jaké dokumenty k tomu potřebujeme? Samozřejmě půjdeme pro informace na ambasádu, do kostela i na matriku, ale ráda bych měla i nějaké informace předem, abych pak nekoukala jak puk :-) Mockrát všem děkuji za rady a přeji hezký den!
Odpovědět
Profilova fotka
Zkusím si vzpomenout z hlavy... (mám to napsáno v práci...) Tady je to hezky popsáno: http://www.mvcr.cz/clanek/uzavreni-ma... Anglicky mluvící země nazývají doklad o právní způsobilosti k uzavření manželství tuším Certificate of No Impediment. Ale nevím, zda ho USA vydávají. Vím určitě, že Kanada ho nevydává, a tak jejich ambasáda vydává potvrzení, že tenhle dokument nevydávají. Potom je potřeba na matrice požádat o prominutí jeho předložení a informace, které obsahuje (tj. potvrzení o stavu a pobytu) doložit jinak - např. čestným prohlášením. Všechny cizojazyčné dokumenty je potřeba opatřit apostilou (tzv. vyšší ověření), které dokládá úřadům v ČR (ale i jinde ve světě - apostila je mezinárodní "osvědčení"), že cizojazyčný dokument je pravý, nezfalšovaný, a nechat v ČR přeložit soudním překladatelem (s kulatým razítkem). Co se týče církevního sňatku, tak si budete muset na matrice požádat o vystavení Osvědčení k církevnímu sňatku. Je platné 6 měsíců. To, že tu snoubenec má trvalé bydliště je jenom dobře, protože potřebuje potvrzení od cizinecké policie, že na území ČR pobývá legálně. Toto potvrzení nesmí být k datu sňatku starší 7 dní. (Opatření proti účelovým sňatkům.) Jinak to jednodušší nemá. Co se týče sňatku v kostele a pokřtění, tak to nemám tušení... Já jsem sice křtěná, ale tím moje vztahy s církví končí.
Odpovědět
@l_a_u Děkuji moc.... už teď jsem z toho "nadšená". Takže na tu cizineckou musíme i přes trvalý pobyt? Tomu jsme doufali, že se právě vyhneme.... Přítel jde na tu ambasádu, tak mu rovnou řeknu,ať si o toto potvrzení řekne. Můžu ještě jednu otázku - tu apostilu seženeme také na ambasádě? Nebo kde? Soudní překladatel jasný. Zatím máme pouze Certificate of Birth :-D tak ten taky tu apostilu potřebuje, předpokládám. Uff.... No s kostelem to bude veselé, hlavně že on potřebuje nějaké osvědčení ze své fary (on ale žádnou nemá), že se může oženit zde apod. Takže další papíry. Díky moc!
Odpovědět
Profilova fotka
@taptap82 Na cizineckou policii bohužel musí. Vím, že v Kutné Hoře to dělají na počkání. Po vystátí fronty odcházejí lidi s dokumentem v ruce. (Nepříjemné je těch 7 dní v době, kdy je před svatbou největší shon.) Apostilu u nás dává na české dokumenty pro použití v zahraničí Ministerstvo zahraničí. Rychle jsem teď hledala a našla jsem u US ambasády v Paříži info, že je nemají žádat o apostilu. Na stránkách US Embassy v Praze je tohle: prague.usembassy.gov/acs_apostile.html - vypadá to, že ji mohou dát jen autority v USA. Všechny cizí dokumenty musí být opatřeny tzv. vyšším ověřením (takže i Cerfiticate of birth), pokud neexistuje nějaká dvoustranná smlouva (zde mezi USA a ČR), která by říkala, že vyššího ověření není třeba. Já jsem takovou smlouvu nenašla, jen smlouvu mezi ČR a USA o vzájemné právní pomoci v trestních věcech.
Odpovědět
@l_a_u Děkuji Ti moc!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?