Svatba mimo trvalé bydliště. Jaké formality nás čekají?

Ahojky, mozna se to tu jiz resilo...... ale, v zari planujem svatbu u Krivoklatu, ale já i můj přítel máme trvalé bydliště jinde. Docetla jsem se, že je tedy potřeba na matričním ůřadě v místě trvalého bydliště jednoho z nás podat písemnou žádost o povolení uzavřít manželství před jiným matričním úřadem než místně příslušným. Znamená to tedy, že je nutné podat tuto žádost na na matrič. uřadě trvaleho bydliště a pak svatbu vyřídit na matričním úřadě který se vztahuje k lokalitě kde svatba bude? Musí se to vyřizovat takhle na dvakrát nebo to jde jednodušeji? Děkuji za radu.
Odpovědět
Profilova fotka
My bydlíme kousek za Brnem a brali jsme se v Brně - šli jsme pouze na matriku v Brně a to bylo vše. Nic jsme ani za to neplatili - tedy pokud se neplatí nájem za prostory, kde to budete mít. Ale poplatek za obřad mimo trvalé bydliště jsme neplatili.
Odpovědět
Profilova fotka
Mochumurka, na trvalé bydliště v tomto směru se již nehraje, nebo velmi málo kde. Můžete se vzít prakticky kdekoliv, aniž byste o to museli žádat úřad v místě svého trvalého bydliště. Stačí, když si zajdete jen na matriku pod kterou spadá Křivoklát a tam vyplníte pouze formulář o uzavření svatby. Je jen možné, že budete platit nějaký poplatek, pokud na hradě nemají svou obřadní místnost a pouze tam dochází, či to mají jinak zpoplatněné jako pronájem hradu apod. Ale ta žádost se již dnes sepisovat nemusí ;-)
Odpovědět
MOc děkuji za odpoved:-) My to nebudeme mit primo na hrade, ale v jedne chate, nebo pred tou chatou:-) Kdyby to bylo takhle jednoduch tak by to bylo fajn. S nejakymi poplatky pocitam... :-S
Odpovědět
mochomurka: my se taky budeme brát jinde než máme oba trvalé bydliště... a myslím že stačí jen ten vyplněný formulář na matrice kde to chcete mít:) teda doufám..plus poplatek za svatbu mimo místo trvalého bydliště.)
Odpovědět
:-) Asi bych nemela vsechno tak moc resit:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky holky, dnes je úplně jeno, kde se berete, jestli máte nebo nemáte trvalé bydliště.To už dnes naštěstí neplatí. Zajdete na matriku, pod kterou spadá vaše vybrané místo, sepíšete papíry a máte to za sebou. Jsou zpoplatněny ozdobné zahrady, zámky, hrady a vyvolená místa, jinak by si neměli brát nic. My třeba jeden z Prahy 4, druhý z Prahy 5, brali jsme se na Praze 8 a platili jsme soukromé varhanici 500kč, jinak bez poplatků všechno. Na netu jsou v podstatě všechny místa vypsaná, tak si dejte do vyhledávače a budete vědět vše. Přeji krásnou svatbu kdeko-li
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojda, tak jsem to zjiš´tovala přímo od paní matrikářky. Přeposílám její odpověď: Dobrý den, nyní již můžete mít sňatek kdekoliv mimo bydliště a nikde to nemusíte hlásit. Kdysi to tak bývalo, ale nyní již ne. Stačí, když přijdete k nám do konce března a vezmete si sebou občanský průkaz a rodný list.
Odpovědět
Super, diky:-)
Odpovědět
Profilova fotka
luphen, poplatek za svatbu mimo trvalé bydliště se už neplatí. Tak nám to řekli na té "cizí" matrice a nic jsme tam tedy neplatili (my už jsme po svatbě).
Odpovědět
My jsme teda poplatek za svatbu "mimo" bydliště platili ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
Profilova fotka
Ahoj všem, obnovuju téma. Chtěli bychom se s přítelem vzít mimo naše trvalé bydliště a i mimo obřadní síň matriky místa, kde bude obřad probíhat. (Mělo by to být u rybníčku na našem statku.) Dneska jsme se od matrikářy místa, pod který obec, kde bychom se chtěli brát spadá, dozvěděli, že to není možné, protože tam nemáme ani jeden trvalé bydliště a že nás tam oddat může, ale pouze u nich na obecním úřadě. Takže nerozumím vůbec tomu, jak to je :-N Nevíte někdo, kde se to přesně dozvím? 8-) :-D Díky díky...
Odpovědět
Profilova fotka
Zdá se mi to divné, když jsme se zajímali o jedno místo, kde jsme ani jeden neměli místo trvalého bydliště, řekli nám, že zaplatíme nějaký poplatek a hotovo - nevím jestli neměl ten daný penzion nějakou domluvu s daným úřadem...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@duckie Ahoj, to je dost zvlastni. My se taky brali mimo nase trvale bydliste a i mimo obecni urad (obrad u prehrady venku) a nebyl problem. Jedine, co me napada je, jestli treba mistni starosta nechce delat svatby mimo obecni urad... Jeste bych zkusila na matrice trochu popatrat, protoze techto svateb mimo obecni urad je dneska spousta, tak by bylo zvlastni, kdyby je nedelali...
Odpovědět
Profilova fotka
@wyxi28 Já si taky myslím, že jen paní matrikářka dělá hanyky....protože máme kamarády z druhý strany republiky, který tady bydlí (ale nemají trvalý bydliště) a budou se brát v lesíku u zříceniny a místní starosta s tím nemá vůbec problém. Ještě popátrám. Mimochodem - je možné si pak někde sehnat "vlastního" oddávajícího, pokud by jejich matrikářka prostě nechtěla?
Odpovědět
Profilova fotka
@duckie urcite ano. My meli evangelickeho pastora, starostu jsme nechteli. Takze urco to jde:-) Verim, ze budete ve vyjednavani uspesni a svatba bude jako ze snu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@duckie Trvalé bydliště snoubenců nemá s místem sňatku co dělat už několik let. Pokud chcete oddat na místě, které není úředně stanoveným místem, pak na matriku doručte žádost o povolení uzavřít manželství na jiném vhodném místě. Matrika pak tuto žádost ve správním řízení posoudí a vydá rozhodnutí. Pokud se vám rozhodnutí nebude líbit, pak je možné se proti němu odvolat. Je to běh na dlouhou trať, ale pokud máte alespoň 3 měsíce čas do svatby (časová rezerva nutná, abyste nepropadla panice, že se to do svatby nestihne všechno zařídit) a o místo skutečně stojíte, hurá do boje.
Odpovědět
Profilova fotka
Vzor žádosti třeba zde: http://www.olomouc.eu/administrace/re...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj všem, děkuju moc za rady. Ničehož jsem se nebála a jala se oslovit matrikářku znovu, krátce po začátku její pracovní doby, být milá a rovnou se odkázat na příslušný lejstra a žádosti. Hola hop...najednou s tím nebyl žádný problém :-) Jenom jsme se prý špatně na začátku pochopily, chtěla tím říct, že to nebude zdarma (nemám pocit, že se její první "Ne, to nejde.", dalo pochopit nějak "jinak"......ale čert to vem 8-) ) a že už si nás do kalendáře zapsala, jen se tam pak máme stavit sepsat ty žádosti... A pak ne, že ne .... Díky moc x-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?