Svatba. Je ze zákona nárok na den volna?

Profilova fotka
Ahojte, nevite zda mame ze zakona narok na nejaky den volna na svatbu? A jak je to u ostatnich clenu rodiny? Díky! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud ja vim, tak jestli se vdavas v patek, mas volno ctvrtek, patek a kdo v sobotu tak ma volno v patek. Ja se na to pujdu v praci teprve zeptat, ale myslim, ze je to takhle. Haninko ty mas ten stejny termin vid? A co tvoje pripravy?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Macu, diky za odpoved. V praci se mi na to ptat nechce...a ani to s nikym resit. Je tu strasna drbarna. Takze to vi pouze 2 kolegyne, a to staci :-) Pripravy si zrovna plnymi dousky neuzivam, jak jsem si predstavovala. S pritelem jsme v jednom kole, malo se vidime a kdyz, tak se dohadujeme co a jak...do toho jeste nazory rodicu a uz mi z toho jde hlava kolem.. Uz jsem rekla, ze jestli prijdou nejaky dalsi problemy, tak se capnem za packy a bezime na národní výbor sami) :-D A co vy? uzivate si pripravy? uz mate vsechno zarizene? budete mit kolacky? nechavate si je pect? nebo pecete sami? Díky a krásnou svatbu!
Odpovědět
Ahojky, já jsem se informovala v práci. Nevěsta a ženich mají ze zákona nárok na dva dny volna (pokud je svatba v pátek), nebo jeden den (svatba v sobotu). Členové rodiny mají nárok na jeden den volna.
Odpovědět
Profilova fotka
Členové rodiny jsou kdo? Otec a matka, nebo i bratr, sestra, babičky.... Tuším, že jsou to jen rodiče, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Volno mají rodiče na svatbu dcery/syna
Odpovědět
Ahoj holky, tak jak to vím já, tak lidi, co dělají u HZS, tak mají placené volno...ale tím Vám asi moc nepomohu, co? Snaha byla ;-)
Odpovědět
Je to tak jak píše taris :-o
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
Pokud pracujete i o víkendech, máte nárok taky na 2 dny. Dělám krátký/dlouhý týden a svtbu máme v sobotu. Nárok na volno mám tedy v pátek (přípravy) i v sobotu (obřad).
Odpovědět
Profilova fotka
Nárok na volno: Nařízení vlády č. 108/1994 Sb. - tak na to jukněte.
Odpovědět
Aojky - mám v tom trochu chaos - takže když mám normálně 20 dnů dovolené - tak ten pátek (vdávám se v sobotu) je jako 21. ? Je to bráno jako paragraf?
Odpovědět
Profilova fotka
Mouso, dovolenou si brát nebudeš. Tu si šetři na líbánky. ;-) Máš nárok na placené volno - paragraf.
Odpovědět
Vero: děkuju za odpoveď - a to mám říct šéfovi, že chcu jako paragraf? Nebo jak se to řeší?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Mousa: řekneš že se vdáváš
Odpovědět
Profilova fotka
Mouso, prostě to oznámíš a pak mu to doložíš oddacím listem. ;-)
Odpovědět
děkuju holky!
Odpovědět
ja ziji ve spanelsku a tady automaticky dostanu 15 dni na svatbu. plus si pak jeste muzu treba vybrat dovcu,ale 15 dni je dost.
Odpovědět
Profilova fotka
holky, poradte i mne:) mozna budu v dobe svatby ve zkusebni dobe...plati to volno i pro mne?
Odpovědět
imzadi, platí i ve zkušební době... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ja jen doufam, teda kdyz mi ta prace vyjde (tuk tuk tuk), tak ze budou v pohode a daji mi treba i dovolenou:) no chci jim to rict, jeste pred podpisem pripadne smlouvy...
Odpovědět
Profilova fotka
Mel.petro, týjo, tak 15 dní bych brala taky. Kam se hrabeme se svýma 2 dnama (a navíc, když nepracuju v sobotu, tak mám vlastně jen jeden den).
Odpovědět
imzadi, to bude určitě nejlepší... měli by to vědět předem... :-) jéé, 15dní... to bych ani nevěděla, co s tím... :-D
Odpovědět
no jelikoz budu mit svatbu v CR,takze vim velice dobre co s temi 15ti dnima ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mel.petra: To je super! Ale místo 15dní na svatbu bych to brala na tu dovču. No já se budu vdávat v sobotu a volno mám v pátek. Ale v době, kdy chceme jet na tu dovolenou tak budu ještě ve zkušební době. Myslíte že se dá domluvit se šéfem aby mě pustil na 12dní? :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Alca.k Určitě je to na domluvě... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Alca.k, to záleží na zaměstnavateli. Já jsem taky měla dovolenou ještě ve zkušební době. Takže když bude ochotná firma, není problém. ;-)
Odpovědět
dvanáct dní dovolené ve zkušební době? to bych teda na toho zaměstnance celkem koukala jako šéf, ona dovolená se má vybírat až po odpracování nějakých dní, mám takový dojem, že až po 60, tzn. po třech měsících... Ale nakonec je to věc toho podniku a toho, jak se to u nich dělá.
Odpovědět
presne je to po 60 dnech (cela dovolena), pokud neodpracuje 60dnu - nalezi zamestnanci pomerna cast dovolene ci-li 1/12 dovolene za 1 odpracovany mesic
Odpovědět
bett mě jaksi zmátla, takže jsem si to našla v zákoníku, musí se odpracovat aspoň 60 dní v roce aby byl vůbec na dovolenou nárok, nemusí to být do data čerpání 60 dní, pokud je zaměstnanec zaměstnán jen část roku, dostanane poměrnou část tj. 1/12 za 1 odpracovaný měsíc. ;-)
Odpovědět
a pokud bude pracovat méně než 60 dnů, náleží mu 1/12 za každých odpracovaných 22 dní
Odpovědět
U nás to chodí tak, že firma dá dovolenou i ve zkušební době, můžeš si po domluvě vybrat i těch dvanáct dní, ale je důležité, aby ti celkově nárokovaná dovolená na to vůbec dala. Myslím to tak, že u nás je poměrná část zhruba 1,5 dne měsíčně, takže si to vynásob počtem měsíců do konce roku. Doufám, že je to k pochopení. Prostě, když nastoupíš v září, tak je to do konce roku 1,5x4=6 dní dovolené, takže u nás by mi dali maximálně těch šest dní a dvanáct ani náhodou. Prostě se musíš domluvit u vás ve firmě, podle toho jak to tam chodí. Všude je to jiné. ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?