Stačí rozsudek, nebo musím mít novou občanku s "rozvedená"?

Jsem v 8. měsíci těhotenství tak dost pospícháme s novým partnerem se svatbou. Nevíte někdo, zda na matrice stačí když přinesu od soudu papír že jsem rozvedená (s nabytím právní moci) a občanku budu mít starou, nebo musím mít předělanou OP s "rozvedená"?
Odpovědět
@jjaanca nejlepší bude si zavolat přimo na tu matriku kam půjdete, budeš to mít aspoň opravdu jisté, co chtějí.
Odpovědět
Zatím nevím kam půjdeme. Budu muset obvolávat, kde budou mít nejbližší možný termín před porodem. Snad to stihnem, jinak bude vopruz s určováním otcovství. :-| Snažím se na to trochu připravit.
Odpovědět
Taky jsme toto právě řešili, přítel je rozvedený. Řekli nám, že musí mít novou občanku, protože ta, na které má napsáno, že je stále ženatý, je v podstatě neplatná a že s tou ho neoddají.
Odpovědět
@lj26 Děkuju. Chjo, takže si budu předělávat občanku před svatbou a pak znova po svatbě. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@jjaanca Pokud jsi rozvedená a v občance máš uvedeno vdaná, pak údaje na OP nejsou platné a OP se stává neplatným. A máš povinnost si zažádat o nový. Můžeš ovšem současnému OP prodloužit platnost tím, že si dojdeš na matriku (ale nevím na jakou - zda podle TP nebo tam kde jste se brali v předchozím manželství), aby Ti vystavili ten zelený papírek (stejný jako se dává po svatbě), kde napíšou, že jsi rozvedená. Tím uvedeš svůj OP do souladu se základními registry a mohlo by to být OK. ALE! raději se zeptej na matrice, jestli Tě na to oddají. Já s tím osobní zkušenost nemám
Odpovědět
Profilova fotka
@jjaanca Ještě jsem teď koukala do zákona o občanských průkazech a je tam napsáno, že to 15 pracovních dnů po nabytí právní moci rozhodnutí soudu o rozvodu manželství si musíš zažádat o nový OP. Pokud tak neučiníš, dopouštíš se přestupku a může Ti být uložena pokuta do výše až 10.000 Kč.
Odpovědět
@l_a_u Jo, tohle je v rozhodnutí soudu napsané, ale nemyslím si že kdybych si nechala OP vystavit až za 2 měsíce že by mě pokutovali.
Odpovědět
Profilova fotka
@jjaanca Nemám zkušenost, jen jsem psala, co jsem našla v zákoně ;-)
Odpovědět
Být tebou, tak zkusím nějakou "malou" matriku. Budou ochotnější co se týká termínů. Platnost/neplatnost OP můžeš obejít tím, že předložíš pas. Jestli nemáš pas a novou občanku už nestihneš, tak budeš muset najít ochotnou matriku, která Ti to bude akceptovat. Vím, že takové jsou.
Odpovědět
Profilova fotka
KDyz je na OP udaj kterej nenui spravne, tak je neplatna. NEvim kdy ses rozvedla ale OP sis mela zmenit uz tehdy. Hodne stesti na uradech, snad se nad tebou nekdo smiluje.
Odpovědět
@lucineni Před dvěma dny jsem dostala rozhodnutí soudu a teď čekám abych si mohla dojít pro razítko nabytí právní moci.
Odpovědět
@viola15 Díky, zkusím to, za zeptání nic nedám.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jjaanca Pak dej, vědět co ses dozvěděla. Už od pátku o tom přemýšlím a zajímalo by mě jak to tedy je a jestli jsem uvažovala správným směrem, nebo jsem někde nějakou skutečnost, drobnou větičku v zákoně, nepřehlédla.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?