Správní poplatek na matrice, jak jste to měly vy?

Ahoj nevěsty, před nedávnem jsem si zjišťovala termíny na rok 2014 na matrice, která spadá k mému trvalému bydlišti. Zarazilo mě, že je správní poplatek 1000 Kč i v případě, že chcete svatbu v udaném termínu, a to i když je matrika ve městě, kde mám trvalé bydliště. Žila jsem v domnění, že v tomto případě by to mělo být zdarma. Jak jste to měly/budete mít vy?
Odpovědět
My jsme správní poplatek platili proto, že jsme se nebrali v obřadní síni, ale venku - bralo se to jako poplatek za vyřízení žádosti o jiné místo. Kdybychom zvolili tu obřadní síň tak by to bylo zdarma.
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 My jsme se sice brali v sobotu (tedy ne ve vypsaném termínu kdy to má být zadarmo), ale pán nám říkal že to vybírají od všech, že to pokryje náklady na hudbu a zpěv. Takže kdyby to chtěl někdo ve vypsaným termínu bez hudby a zpěvu, tak by to bylo zadarmo :-) Tak třeba je to podobné aji u vás :-)
Odpovědět
U nás jsou oficiální oddávací soboty pouze sudé. Takže pokud to vyjde na lichou, platí se 1000Kč. Stejně tak, pokud chceme svatbu mimo úřad. Nám to vyšlo na lichou sobotu mimo úřad a platili jsme jen jednu tisícovku. Prý si to každý úřad může určit libovolně, není to pevně stanovené.
Odpovědět
@luj89 Je možné, že to nemají vypsané jako oficiální oddávací termín.. My budeme platit 1000 protože budeme mít obřad na ranči.
Odpovědět
@wallflower @murinam u nás jsou oficiální dny také všechny sudé soboty. A právě v těch ofic. termínech se platí 1000 Kč (bez přípitku).
Odpovědět
@luj89 Jak říkám, každý si to dělá po svém... I když pak nechápu rozdíl mezi oficiálníma a neoficiálníma termínama, když se platí pořád...
Odpovědět
Profilova fotka
Dnes už nezáleží na tom, jestli se berete v místě trvalého bydliště. Poplatky se účtují za jiný než stanovený den, za jiné místo než je radnice (či jiné místo, které mají určené k oddávání v tom městě-když se například radnice opravuje) a samozřejmě za hudbu, přípitek, apod. A taky už nevím jak je to pokud si bereš cizince. Každopádně neberete se na jiném místě než oddávají? Nebo v termín, který oddávají na jiných místech? Tomu by ta tisícovka odpovídala.
Odpovědět
@luj89 To je blbé no :-| Každá matrika si to dělá po svém..
Odpovědět
@zuzalinka Právě že ne. Je to naprosto standardní situace. Neberu si cizince, budeme se brát na radnici v termínu, který vyhlásil úřad. Za ty peníze by v tom alespoň mohl být ten přípitek :D
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 my platili 1700Kč. 1000Kč správní poplatek podle zákona za svatbu mimo stanovenou dobu nebo na jiném vhodném místě a 700Kč přímo obci za svatbu na jiném vhodném místě. Přípitek, dobovou hudbu, základní výzdobu, povolení k fotografování a natáčení... jsme měli v poplatku, který jsme platili hradu za obřad. Koukám, že je to prostě všude jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme matrice celkově platili 2500 Kč, 1000 bylo za to, že jsme se brali v jiný než úřední den a 1500 mají stanovené jako správní poplatky (květina, parkovné a nevím, co ještě:)
Odpovědět
Našla jsem: Poplatky Uzavření manželství mezi snoubenci, nemají-li trvalý pobyt na území České republiky je zpoplatněno částkou 3000 Kč. Uzavření manželství mezi snoubenci, z nichž pouze jeden má trvalý pobyt na území České republiky je zpoplatněno částkou 2 000 Kč. Vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost je zpoplatněno částkou 1 000 Kč V ostatních případech není správní poplatek za uzavření manželství stanoven. Za vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství zaplatí snoubenec 500 Kč. Poplatky se platí v hotovosti nebo složenkou před provedením úkonu.
Odpovědět
Článek se načítá
u nás jsme platili 1000Kč, protože sobota není oddávací den :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Bouzov má na stránkách tohle: "Poplatky za uzavření manželství a/ správní poplatky vyměřují se v souladu se zákonem č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích · uzavření manželství mezi snoubenci, nemají-li trvalý pobyt na území ČR - 3.000,- Kč · uzavření manželství mezi snoubenci, z nichž pouze jeden má trvalý pobyt na území ČR - 2.000,- Kč · vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo na jiném vhodném místě - 1.000,- Kč b/ provozní poplatky Zastupitelstvo obce Bouzov s účinností od 1.1.2007 stanovila, že za konání svatebních obřadů budou snoubenci hradit provozní poplatky. Tyto poplatky by měly pokrýt náklady úřadu na zajišťování svatebních obřadů v obřadní síni i zvýšené náklady při konání obřadů mimo obřadní místnost. - svatby ve čtvrtek v obřadní síni (den stanovený Radou obce) – bez poplatku - svatby v jiný den a na jiném vhodném místě 700,- Kč Správní a provozní poplatky se sčítají a hradí se v den odevzdání dotazníku k uzavření manželství a zadání termínu." V tom vašem případě mi to přijde nějaký divný... :-S kde že budete mít svatbu?
Odpovědět
@palomitacheca Tak ta 1000 u nás bude zřejmě provozní poplatek, ne správní. Mluvím o Žamberku. @channah007 To je docela mazec, že sobota u vás není oddávací den..
Odpovědět
Ahoj...u nás se oddává 1. a 3. sobotu v měsíci a poplatek je 700 kč (je to včetně přípitku) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 je to možný, ale i tak mi to přijde zvláštní, když chcete mít svatbu v oficiálním termínu... :-S
Odpovědět
@palomitacheca I mě, proto jsem založila tuhle diskusi, jestli to někde měli taky tak. Je to bordel :D
Odpovědět
@katkak9 Takže taky každá sudá sobota.. Můžu se zeptat o jakém městě píšeš? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 asi bych se na to zeptala přímo na té vaší matrice, za co ten poplatek vlastně je a co je v něm započítáno. A nevíš, jak to je, když chceš svatbu v neoficiálním termínu? :-)
Odpovědět
@luj89 Dle zákona o správních poplatcích a jeho sazebníku, pokud budete mít svatbu v úředně určené místosti a čase, tak se žádný poplatek neplatí. Pokud by ho i tak úřad po Vás chtěl, tak argumentuj, že v souladu s výše uvedeným zákonem mohou požadovat jen takové poplatky, jež jsou výslovně uvedené v sazebníku. Pokud byste takový poplatek uhradili, tak výše uvedený zákon říká, že máte nárok na jeho vrácení (§7, písm. b) ). Trošku vtipné je, že o případném nároku na vrácení poplatku rozhoduje správní úřad, jemuž byl poplatek zaplacen a proti takovému rozhodnutí není přípustný opravný prostředek. :-N
Odpovědět
@luj89 naprosto souhlasím s @torpen
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to bylo tak, že se ve stanovený den platil poplatek 500 něco Kč. Asi 200 Kč za to, že se smí fotit (fotograf vlastní) a 300 Kč za hudbu při obřadu. Oba poplatky byly samozřejmě dobrovolné a právoplatně by nás oddali i bez toho.
Odpovědět
@torpen Děkuju!!!!! :)
Odpovědět
@luj89 Není zač. ;-)
Odpovědět
@luj89 Každá 1. a 3. sobota....takže lichá :-) a píšu o Tachově ;-)
Odpovědět
@katkak9 Promiň, myslela jsem samozřejmě lichou :DD
Odpovědět
Profilova fotka
Já neplatila teda nic. Obřad byl na zahradě a oddával nás protestanský kazatel (proplatili jsme mu cestu). Na matrice jsem vyřizovala povolení k církevnímu sňatku a tím to haslo (ani to není místo trvalého bydliště) manžel pak panu oddávajícímu dal ještě dobrovolný příspěvek ve výši kterou uznáme za vhodné ;-) a bylo to krásné, obřad trval asi 35min a celou dobu mluvil o nás, jak jsme se seznámili, o našem psovi, o tom že jsem lepší řidič atd. :-D :-D bylo to vtipné. btw. oba jsme nevěřící ;-)
Odpovědět
@ixka To jste nemuseli být pokřtění? Jinak ta řeč mohla být výborná ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 ne ;-) jen jsme se s ním museli sejít před svatbou aby si mohl připravit řeč.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?