Problemy s matrikou

Mame radi klid a proto si svatbu zarizujeme predcasem ( chceme se brat na jare ). Minuly tyden jsme byli navstivit matricni urad a dohodnout se na terminu. Termin chceme mit o vikendu nebot plno nasich pribuznych je z ruznych casti Cech a hlavne vetsina z nich jsou pracujici. To byl nas kamen urazu, dany pan nam vsak rekl, ze svatebni obrady probihaji pouze ve ctvrtek a v patek! :-x Pote kdyz jsme se nedali, nam zacal rikat jak je na to vsechno sam a ze si chtel vzit zrovna v ten tyden dovolenou. I po tom tydnu se mi vari krev v zilach, jak je mozne.. ze dana osoba je vicemene placena z mych dani, navic si budou uctovat poplatek za mimo uredni hodiny ktere jsou mimochodem tak spatne, ze si musim vzit dovolenou nebo mit hodneho sefa. Jak tedy mohu mit svatbu, kdyz je matrika nutna a zaroven si neuraci mit cas. Napada me akorat mit cirkevni obrad, do ktereho se mi nejak moc nechce.. Jake mate vy zkusenosti s matrikami?
Odpovědět
Profilova fotka
Zkušenosti velmi mám dost špatné. Ne tedy z vlastní svatby (měli jsme církevní), ale od klientů tento problém slýchávám často, i tady na beremese vlastně. Když někdo chtěl svatbu v jiný než v obvyklý termín, tak to byl obrovský problém. Někteří to řešili církevním sňatkem - jsou i církve, které Vás nutit do křtu nebudou, takže bych v tom takový problém zase neviděla. Někteří se prostě vzali v sousední vesničce na jiné (ochotnější) matrice. Jedni z letošních klientů chtěli mít obřad v neděli v 18 hod, což byl pro matriku obrovský problém, žádná matrikářka, natož oddávající, nebyla ochotna přijet - navíc ještě na místo mimo obřadní síň. Ochota úředníků je v tomhle vskutuku pověstná. Vyřešili to tak, že se vzali v pátek na radnici, čistě jen podpisy, nechtěli tam žádné prstýnky a polibek, a pak měli v neděli večer neoficiální obřad, kde už se vzali se vším všudy - s prstýnky, polibkem, atd. Jen podpisy tam už nebyly.
Odpovědět
Profilova fotka
Představ si příklad: Máš dovolenou naplánovanou přibližně rok dopředu, neb si ji bereš každý rok stejně. V létě máš 2-3 soboty v měsíci pracovní, neb svatby. Kromě toho chodíš do práce od pondělí do pátku, takže často děláš 6 dní v kuse. Byla bys ochotná zrušit svoji dovolenou, protože nemáš zástup? Nebo v příkladu co píše @huwik jít do práce ještě v neděli? A někde za to oddávající nemají vůbec nic navíc, žádné odměny za svatby. Jdou ve svém volném čase a zdarma. Někdy dostanou jako poděkování pár kousků cukroví nebo lahev vína od snoubenců, ale to už spíš jen výjimečně. (Prostě všechno má svůj důvod, i ta neochota matrikářů a oddávajících.) V tomto případě si musíš vybrat, co je pro Tebe stěžejní - místo, termín nebo typ obřadu? (Já jsem si kdysi vybrala, že pro mne je stěžejní termín a místo může být klidně jiné, když na "mém" místě ten den neoddávali. S odstupem času bych řekla, že si chtěli nechat "prodloužený víkend" na začátku července.)
Odpovědět
Bohužel, i já vyjadřuji svou podporu matrikám. I úředníci placení z tvých daní (na tohle jsem vážně háklivá, neměli by ti líbat ruce?) jsou taky jen lidé, pracující dle zákoníku práce, s nárokem na dovolenou, ne nutně schopni pracovat o víkendech (třeba celé léto, každou sobotu, nebo dokonce neděli...). Zejména na malých obcích, kde není za matrikářku a oddávající zástup se skutečně nedá očekávat, že vyhoví všem, to by opravdu neměli třeba v létě volný víkend (a to už vůbec neřeším, že úřad nemusí mít prostředky na placení práce o víkendu, nemůžeš pracovat víc než určitý počet dní v týdnu atd.). Pán, s kterým jste mluvili, v podstatě pochybil jen v jediné věci - přiznal barvu. Kdyby byl zkušený, řekne to úřednicky - oddávací dny jsou vyhlášeny předem, další z kapacitních důvodů nejsou možné. Na svatbu v konkrétní den není právní nárok (a je to tak správně).
Odpovědět
@guest452 Nechápu, co řešíš. Prostě jsou dané úřední dny, ve kterých se oddává. Pokud chceš něco jiného, tak jdi tam, kde ti vyhoví. A co, že je placený z tvých daní? On svou práci dělá, ty chceš po něm něco navíc, v čem může, ale nemusí vyhovět. @huwik Ty bys určitě byla nadšená, kdyby po tobě neustále chtěl někdo práci zadarmo, že?
Odpovědět
Profilova fotka
Všechny matriky nejsou stejné. A myslím že se nikomu nechce v sobotu do práce, i když to má zaplaceno. Je to jen o přístupu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@xpila to po mě chtěli v práci naprosto běžně. Zadarmo to není, za oddání mimo termín je přirážka.
Odpovědět
@huwik Ano, ale pro úřad. A pokud to po tobě chtěli běžně, tak to byl tvůj problém, jestli jsi jim pokaždé vyhověla.
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik A jsi si jistá, že ty peníze dostane ten oddávající? Matrikářka z toho nejspíš část dostane (práce v sobotu = příplatek). Ale oddávající z toho nemusí dostat vůbec nic - záleží na tom, jaké odměny si zastupitelé odhlasují na ustavující schůzi.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasim s @xpila, ale uz nechalu tu nevrazivost vuci @huwik ona dotaz nevznesla, jen sdelia zkusenosti.. Myslim, ze je treba obe strany, a taky je fakt, ze do toho nevidime, jak v tomto ty matriky funguji...
Odpovědět
Profilova fotka
Pardon * CHAPAT obe strany :-)
Odpovědět
také souhlasím s holkama. Úředníci jsou zaměstnanci, stejně jako spousty dalších. Nikdy nepochopím, proč lidé neustále předpokládají, že pro ně budou ostatní dělat zadarmo, jen tak, a když tomu tak není, tak jsou dotčení.
Odpovědět
Damy, ja nechci ale nic zadarmo. Jedine co chci, aby se chovali slusne a ochotne. Rict ne lze i jinymi zpusoby nez hledat duvody proc ne. A s prominutim, kdyby to delali zadarmo tak to delat nebudou. Navic lze oddavat mimo uredni dny, maji to napsane vsude. A dovolene? Statni sprava resi dovolene az v lednu a unoru. Coz je pro nas celkem pozde. S matrikarem jsme se snazili najit kompromis, ale nebylo to mozne
Odpovědět
Článek se načítá
@guest452 Ty ale pořád nechápeš, že oni nemají žádnou povinnost vyhovět mimo stanovené úřední dny. Takže je úplně jedno, jakým způsobem řeknou ne, nemusí ti to vysvětlovat a zdůvodňovat. A co se týče té dovolené, tak máš značně zkreslené představy.
Odpovědět
@guest452 ano, spravne pises, ze oddavat LZE. Coz znamena, ze ale nemaji zadnou povinnost. A i kdyby jeho duvod byl, ze se mu proste nechce, tak je to duvod legitimni, jelikoz se jedna o sobotu, coz je dnem, kdy vetsina lidi ma bezne volno a chce travit svuj cas treba s rodinou.
Odpovědět
@xpila hehe stejna argumentace :-)
Odpovědět
@lalkaamichal Mně prostě kolikrát přijde, že to je ve stylu "já jsem nevěsta/ženich a kdo je víc".
Odpovědět
Profilova fotka
My třeba s matrikou bojujeme taky, chceme obřad v pondělí. Jako důvod proč to nejde nám bylo řečeno, že se jedná o úřední den a matrikářka tak musí být v kanclu. Radnici jsme nabídli zaplacení času matrikářky i oddávajícího i příspěvek radnici s tím, že počítáme s klasickými poplatky. (Opravdu stojíme o obřadní místo.) Přesto to nejde i když matrikářka to má ve stejné budově a je ten den v práci. :( Ale jinak souhlasím, že pokud mají oddávací den v pátek není to pro většinu lidí takový problém si vzít volno a udělat si tak prodloužený víkend. A chápu oddávajícího, že v sobotu se mu už prostě do té práce nechce.
Odpovědět
@andromedastoupajici Tak tady jde asi především o to, že matrikářka musí být opravdu v té kanceláři k dispozici. Představte si, že byste přišli něco vyřizovat na matriku s tím, že jsou úřední hodiny a na dveřích byla cedule, že úřední hodiny jsou přerušené, protože matrikářka je u obřadu, a přijde za dvacet, třicet minut...
Odpovědět
@guest452 Jen tak mimochodem, na svatbu má nárok na volno ženich s nevěstou i jejich rodiče (mám ten pocit, že ženich s nevěstou i na den před, ale nejsem si jistá), takže dovolenou opravdu řešit nemusíš..... A pak jak už tu bylo řečeno, civilní obřad je prostě úřední záležitost a tak je to i pojímané, oddávající i amtrikářka jsou normální zaměstnanci a mají standardní pracovní dobu. Pokud o daný termín stojíš, pak si sjednej církevní obřad s duchovním nějaké benevolentnější církve.....
Odpovědět
@hanih Asi tak, kdyby šel zrovna člověk něco řešit na amtriku, tak by byl asi opravdu "nadšený" z toho, že matrikářka je někde na svatbě. Přeci jen to nějaký čas zabere...... @andromedastoupajici Asi nezbývá, nežs e rozhodnout, zda je pro vás důležitější místo anebo datum. Realizovat obojí najednou dle svých představ pokud jde o církevní obřad je holt náročné...
Odpovědět
Profilova fotka
@hanih 1) není jedna jediná 2) 20 min není tolik, na úřadech se čeká i podstatně déle (ale uznávám, že jsou cvoci co s tím mají problém si počkat) 3) šli jsme s více než půlročním předstihem, takže si myslím, že není problém upozornit na stránkách, že výjimečně jeden den budou hodiny trošku jinak
Odpovědět
@alca666 Myslím, že to vzetí dovolené bylo myšleno na vyřizování svatby, ne na svatbu jako takovou ;-) @andromedastoupajici My obřad budeme mít v úterý. Matrika vyšla naprosto bez problémů vstříc. Kdyby s tím měli problém, tak bychom to neřešili a prostě změnili termín.
Odpovědět
@guest452 Ty poplatky, které se platí za oddání mimo stanovené termíny, nejdou přímo na plat toho úředníka, to zaprvé. Tedy není osobně motivován to dělat. Dle osobní zkušenosti mohu říci, že jsou víkendy (hlavně ty letní nebo ty po náročném týdnu), že ani dvojnásobná částka než za všední den by mi za práci v sobotu nestála, chci si někdy odpočinout, být s rodinou atd. Stejně jako úředník. Není to jen úřednícký pohled, představ si, pokud nepracuješ ve státním, což asi ne, že byste měli svatbu v sobotu a zaměstnavatel ti přišel oznámit, že zrovna tu sobotu musíš udělat nějakou práci pro klieta... prostě i úředník má svůj plán. A k "Jedine co chci, aby se chovali slusne a ochotne. (...) S matrikarem jsme se snazili najit kompromis, ale nebylo to mozne". Pokud jde o tu slušnost, nevím samozřejmě, co se tam odehrálo, ale z dikce tvých příspěvku soudím, že ani na vaší straně to nebylo jednání úplně korektní, nelze pak očekávat příliš vstřícnosti. A pokud jde o ochotu a kompromis - předpokládám, že si to představuješ tak, že ti prostě vyhoví, to ovšem není kompromis. Na závěr, protože se už v téhle diskuzi moc nechci cyklit... Nijak ti nepřeji, že vám nevychází termín a matrika. Ale taková je realita, zákon v tomto dává obcím možnost správního uvážení kdy, a to ze všech důvodů výše uvedených (organizační, pracovněprávní, ekonomické, i ty lidské - ochrana zaměstanců). Jediná cesta je sklidnit krev v žilách, opustit výtazy jako neuráčí, placení z tvých peněz a zkusit to velmi po dobrém ukecat, anebo poslat na úřad oficiální žádost o stanovení toho oddacího termínu... Žádé nároky z pohledu právního ovšem nemáš a z mého pohledu ani z toho pohledu morálního.
Odpovědět
Profilova fotka
@alca666 Jistěže člověk musí dělat kompromisy. Z nádherné oficiální radnice nakonec asi budeme v kulturním domě. (Je krásný a aspoň bude vše na jednom místě, ale chybí tomu ta oficiálnost.) Ale chtěla jsem tím říct, že prostě občas i ta neochota v tom je, i když se člověk vážně snaží to radnici vykompenzovat.
Odpovědět
@andromedastoupajici no, jenže uřední hodiny jsou dané (nějaké rozmezí dokonce povinně), takže tam dorazí někdo podobný jako zakladatelka a bude křik, jaktože tam úředník placený z našich daní není v době, kdy tam má být... :-D
Odpovědět
@andromedastoupajici 20 minut není moc - jak pro koho a jak na co :-) já si svého času vážím, v pracovní době je poměrně drahý, a nevidím důvod, proč čekat o 20 minut víc kvůli cizím lidem jen proto, že mají svatbu :-) a k tomu bodu c) na úřady chodí i lidé, kteří nemají počítače a internety.
Odpovědět
@andromedastoupajici " šli jsme s více než půlročním předstihem, takže si myslím, že není problém upozornit na stránkách, že výjimečně jeden den budou hodiny trošku jinak" Problém je v tom, že udělají výjimku ejdnou a budou ji muset dělat stále..... Těžko se pak totiž vysvětluje, proč někomu vyšli vstříc a někomu ne (nejsem si jistá, jestli vaše snaha o zaplacení problémů s tím spojených by nemohla být teoreticky považována za úplatek). Dle mého i proto to matriky nedělají, neb by pak nemuseli mít vůbec žádné oddací dny... @xpila No nevím, domlouvat termín mimo úřední hodiny snad nejde a poplateks e za to navíc neplatí, poplateks e platí za obřad mimo stanovené dny, proto mi tato věta: "navic si budou uctovat poplatek za mimo uredni hodiny ktere jsou mimochodem tak spatne, ze si musim vzit dovolenou nebo mit hodneho sefa" přijde tak, že myslí samotný obřad, ne domluvu. @zorro4 "Nijak ti nepřeji, že vám nevychází termín a matrika. Ale taková je realita, zákon v tomto dává obcím možnost správního uvážení kdy, a to ze všech důvodů výše uvedených (organizační, pracovněprávní, ekonomické, i ty lidské - ochrana zaměstanců)." Asi tak, já stojím o konkrétní místo, takže mám v zásobě několik termínů vybíraných dle toho, kdy oddávají (lépe řečeno kdy oddávali eltos a snad budou i příští rok :) ). Kamarádka chtěla konkrétní datum - bohužel středu - takszase heldala místo, kde by je oddali, neb ve středu jsou většinou úřední hodiny.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky,ja si myslim,ze je to o lidech a o vstricnosti.Byla jsem se informativne zeptat tady u nas na matrice a tam byly tak bezvadny urednice,ochotny,a mily,ze mi bylo uplne blby jim rict,ze chci svatbu nekde jindy,ale chtela jsrm od nich informace.Fakt super.A pak,tam kde jsme nakonec obrad meli,tak na be muzu pet taky samou chvalu.Asi jsem mela stesti,jinak, kdyz jdu na urad,vzdy narazim na nejakou kravku.(pardon)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasim s prispevkem od lucinka40, je to o lidech, ja na matrice v NJ taky nemela zadny problem...
Odpovědět
@alca666 Tak to je zas divný, když je na svatbu ze zákona volno :-D @lucinka40 Jasně, že je to i o lidech, ale i sebevstřícnější člověk přece může říct někdy NE.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?