Přijmout stejné manželovo příjmení bez ová?

Stále nevím, zda si dát příjmení bez ová. Kdo z Vás to tak má ? Jaké jsou plusy a mínusy? :-) :-) :-) :-) :-) Máte stejné přijmení jako Váš manžel v mužském rodě ? Děkuji ;-) :-) :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte oba české příjmení, a hlavně žijete oba v Čecháh, je to podle mě blbost. Smysl to má jedině, pokud žijete v zahraničí.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak hodně záleží, jaké to příjmení je, ne? Případně, jestli třeba nežijete v cizině. Já toho spíš příznivce nejsem (mám klasicky české a přechýlené), ale jsou příjmení, u kterých to nezní nijak zle, hlavně cizí příjmení, i německé, těch je u nás hodně. Ale zas jsou příjmení, u kterých mi to nepřijde moc vhodné, třeba ta, která jsou vyloženě česká a jsou ve tvaru přídavného jména, třeba Veselý, Černý, Hrubý, Pokorný atd. Takže z mého pohledu je to hodně individuální. Ale osobní zkušenost nemám, mám v okolí jenom jeden případ nepřechýleného příjmení, protože je muž cizinec s dlouhým a exoticky znějícím jménem.
Odpovědět
Mám bez -ova. Ale manžel má cizi příjmení takže to vypada dobre. Mít české, tak bych do toho nesla.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky holky já taky nevím jestli jsi mám dát od snoubence příjmení ova a nebo bez ova
Odpovědět
Manžel je cizinec, žijeme v zahraničí. Já mám příjmení jeho i svoje, oboje bez -ová a jsem moc spokojená. :-) Neměnila bych. Ale záleží na příjmení, jestli žijete v Česku nebo na a hlavně, jestli se to líbí tobě. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já budu mít cizince za muže, takže jeho jméno bez -ová. I proto, aby na první dobrou bylo jasné, že je to cizí jméno a třeba se čte jinak... ale to je jiná story. jinak s tím ale nesouhlasím. české ženy vdané za čechy, ještě ideálně s českým jménem, by podle mě měly mít normálně přechýlené jméno. Je to ujetá moda mít to nepřechýlené a považovat se za světové. Nevidim k tomu nejmenší důvod, je to matoucí, je to ošklivé, lidi pak bojují s tím, jak tu ženu tedy oslovit - jste smířené s tím, že vám budou tedy říkat "Dej to Kateřině Novák, ona se o to postará"? Respektive stejně všichni budou říkat "Novákové" protože nevědí, že se to v tuto chvíli nemá skloňovat a nevědí co s tím. Snad jedině pokud je to třeba cizí příjmení, nebo i to německé, ok, ale u českých příjmení nevymýšlet blbosti :)
Odpovědět
@misankas Můj názor je podobnej, jako mají holky. Pokud je to české příjmení, tak bych to nechala tradičně přechýleně. Pokud je cizí, tak nepřechýleně. Já osobně jsem přechýleně a nepřechýlená česká příjmení mi vadí a bije to do očí. Navíc pokud třeba někdo přehlédně jedno písmenko např. Martina Dolan, mohlo by to vypadat jako chlap...
Odpovědět
@misankas Já mám cizí nepřechýlené příjmení jako své rodné, a nemám s tím žádný problém. V přechýlené podobě zní blbě a lidé mají tendenci ho komolit. Pokud jde o příjmení české a o manžele, kteří nežijí v zahraničí, může to působit komicky. U zahraničních je to podle mě jedno. Dnes už jde o běžnou věc, takže je veřejnost zvyklá a naučila se to akceptovat.
Odpovědět
Ať si to každý udělá, jak chce. Za mě je odstrašující případ Kateřina Konvalinka-Průšová :-D :-D :-D
Odpovědět
Tak já mám ted německy příjmení a mám ho normálně s ova a budu mít zase německy příjmení (nastávající má taky německy) a premyslela jsem o variantě bez ova, ale rozmyslela jsem si to, jelikož, kdybych se třeba představila do telefonu bez ova, tak by si kazdej myslel, ze jsem chlap (mám hodně hlubokej a chraplavej hlas), no a nechtěla jsem se pokaždé představovat křestním i příjmením, aby bylo jasný, ze jsem ženská.
Odpovědět
Pokud někdo nemá za manžela cizince nebo neplánuje žít v zahraničí, tak mi to přijde jako výstřednost, snaha být zajímavá/světová. A působí to na mě hodně úsměvně, až směšně. Zrovna mi říkala kamarádka, že se rozhodla jmenovat bez -ová, přičemž její nastávající má sice německy znějící jméno, ale psáno česky, což je podle mě o to víc matoucí. Řekněme, že se bude jmenovat třeba Kateřina Šnajdr. Když jsem se jí ptala, proč to tak chce, tak prý že by to s tím -ová bylo v kombinaci s jejím jménem hrozně dlouhé. A na matrice jim řekli, že jejich budoucí dcera se ale bude stejně jmenovat Šnajdrová =-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ja mam prijmeni bez -ova uz jako svobodna, po svatbe si ho budu nechavat a uplne nevim, jake by z toho mely plynout plusy nebo minusy. Minus bych ohledne prijmeni videla snad jen v tom, kdybych mela nejake slozite nebo smesne prijmeni, pripadne takove, se kterym bych sama nebyla spokojena, ale ne u toho, jestli tam je nebo neni prechyleni. 🙂 Je to vase rozhodnuti a vase vec. Za chlapa me nemel nikdy nikdo, neresil to nikdy nikdo. (A pokud to tise drasa neci jemnocit, je to jeho problem.) Maximalne se me zeny v okoli ptaly, jak to zaridit na matrice, ponevadz to chtely taky, jen se do toho "baly" jit, kdyz predtim nikoho takoveho neznaly. Ale to bylo driv, nyni je to uz docela bezne. 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?