Příjmení

Ahoj, řešíme dilema, chceme si každý nechat své příjmení. Děti by měli jméno po budoucím manželovi. Přijde nám o dost jednoduši v rámci úřadu změnit jen OP. Jaký na to máte názor?
Odpovědět
1
2
Pokud nemáte uveden stav a po svatbě také nechcete mít stav uvedený, není nutné měnit ani OP.
Odpovědět
Příjde mi to v pohodě. Naše případné děti budou mít příjmení po manželovi, já mám příjmení obě, ale používám rodné. V dnešní době mi nepřijde zvláštní, že se děti a matka/otec jmenují jinak. Jen počítej s tím, že tě lidi budou občas oslovovat manželovým příjmením. Když jsem učila ve školce, tak jsem maminky oslovovala stejným příjmením jako mělo dítě (když jsem nevěděla, že se maminka jmenuje jinak). A když mne manžel představí někomu jako "moje žena", tak mi taky říkají jeho příjmením :) Ale myslím, že je to přirozený a v Čechách jsme tak zvyknutí :)
Odpovědět
@nase_ema před obřadem vám ustřihnou u občanek rohy, takže tady se měnění nikdo nevyhne :-)
Odpovědět
@izzybickerstaff Není pravda, ustřihnout nic nemusí, pokud tam nebude žádná změna. Přítel si teď měnil občanku a mluvil o tom s úřednicí, říkala, že pokud si tam nenechá napsat stav, že pak občanku měnit nemusí.
Odpovědět
@azrrael díky, to jak mi budou říkat mi vadit nebude, spíš nám jde o to nemuset si vyloženě zvykat na změnu jména ani jeden. To že mi občas i mamka řekne příjmením přítele, nebo že mi tam občas řekne někdo jiný..... Nevadí
Odpovědět
@nase_ema má pravdu... Budoucí manža jede týden po svatbě na služební cestu v rámci Schengenu a přímo mu to takto poradili na matrice - nemít uveden stav a nic se nemění, s ustřiženou OP by mohl mít problém a pas vyřizovat nechce.
Odpovědět
@nase_ema to je možné, ale nám to nikdo nenabízel a manželovi to ustřihli automaticky - asi se to musí předem vyjednat...
Odpovědět
@targi Podle mě je důležité jak to vyhovuje Vám ;-) Já beru změnu jako výhodu. Zbavím se přehlásky, kterou spousta lidí neumí napsat. Nebudu to muset vysvětlovat.
Odpovědět
@krtikkrtovaty manžel taky neměl před svatbou uvedený stav, jenom jsme to nevěděli a nikdo se o tom nezmínil - každopádně je to užitečná informace.
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně se chci vdavat hlavně proto, abychom se jmenovali stejně. Máme 2 děti a uz od doby, kdy se první narodila, jsem hodně špatně snášela, když mi řekli jejím příjmením (děti mají pritelovo). Teda nevadilo mě, ze mi tak rok aj, ale spíš, že se tak nejmenuju. Samozřejmě nechci svatbu jen proto, ale taky proto ze věřím, ze můj nastávající je ten nejlepší chlap na světě a chci s ním být až do smrti :-D Ale pro me má ta změna jména hodně velkou váhu, takze nechápu, proč si chce někdo nechat svoje. Ale je to každého věc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě ať se každý jmenuje jak chce :-) Ale asi bych si budoucí příjmení nevybírala jen podle toho, jak moc je s tím jednorázového papírování.
Odpovědět
@targi Já ti fandím, přijde mi to přirozené a máme to stejně. Před svatbou jsem neměla v občance stav, takže jsem ji vůbec neměnila. Matrikářka si sice poznamenala, že mi nemá stříhat roh občanky, ale málem se jim to povedlo. :-D Jen mě trochu zaráží, že to člověk musí neustále někde obhajovat, a vysvětlovat důvody, jako by to bylo něco, co je potřeba odůvodnit, aby to společnost akceptovala.
Odpovědět
Článek se načítá
Vzhůru do toho. My si také každý necháváme své a děti budou po mně. Ale kdyby byly po nastávajícím,tak bych si ke svému vzala jeho příjmení, aby tam figuroval společný prvek.
Odpovědět
@targi Já si i po půlroce zvykám😉 Občas zapomenu při podepisování 😉 A když o mne někdo mluví manželovým příjmením a není to přímo na mne, tak nereaguju - ne že bych byla nafrněná, ale nesepne mi to 😆
Odpovědět
@poinsettia prostě nám to takhle každému vyhovuje a vidíme v tom i tuto výhodu :-)
Odpovědět
@izzybickerstaff To bude asi spíš, že se na to možná ani nikdo nedíval... Stříhají automaticky. :-) Chyba matriky...
Odpovědět
trochu postřehu od člověka který pracuje s dětmi...já vím že všem může být fuk jak se jmenujete,ale když se jedna holčíčka jmenuje A, druhá B,maminka C,a tatínek B, tak potom je opravdu těžké se v tom orientovat...když se děti vyzvedávají tak potom ani nevíte komu je dáváte(v nejlepším případě nás maminky varují ať nikdy nedáváte dítě tatínkovi A že jsou teď rozhádaní apod...)a těch holčiček tam máte třeba 15, to aby součástí přihlášky byl i rodokmen:D ale to jen tak na okraj.
Odpovědět
@hitchhiker budeme mít stejná jména, jako bychom se nevzali... Žádná hrůza Ve vaší terminologii: ja A, partner B a děti B
Odpovědět
@targi já nevěděla že si vykáme:D ne já jsem to nějak nemyslela zle, sice jsem příznivec společného jména, ale jak říkám, každý jak se mu to líbí :D
Odpovědět
@hitchhiker já vykam každému, je to uctivejsi :-)
Odpovědět
@targi aha tak promiňte, měla jsem za to že tady na fóru se tyká,ale není nikdy pozdě se něco přiučit:D
Odpovědět
@hitchhiker já cizím lidem tykat neumím, omlouvám se. ;-) Netykam do teď ani budoucí tchyni a tchanovi ;-) To zas z ucty :-)
Odpovědět
@hitchhiker Složitější to pro učitelku je, ale stejné příjmení záruka úspěchu není :) Měla jsem ve školce dítko, maminku, tatínka se stejným příjmením. Rodiče byli rozvedeni, měli střídavku a já jsem půl měsíce nesměla dát dítě mamince nebo komukoliv z její strany a druhou půlku týdne tatínkovi a komukoliv z jeho strany. To už mi přijde lepší aby se maminka jmenovala Puntikatá, tatínek Pruhovaný a dítko Kostkované, ale mohla jsem ho dát kdykolik oběma rodičům, které jsem si beztak po čase pamatovala podle obličeje :) (Tím se nesnažím stavět do opozice, jen přidávám zkušenost :) )
Odpovědět
Profilova fotka
kamaradka to tak ma...nechala si svoje jmeno a deti se jmenujou po manzelovi - prave proto, že se ji nechtela resit zmena jmena uplne vsude....a jak uz se psalo výše: skoro vsude ji stejně oslovujou manzelovym jmenem :-D ale neresi to, proc taky :-) me vic nez pul roce po svatbě spousta obchodnich partneru taky oslovuje furt rodným prijmeni a ja je neopravuju...zvyk je zelezna kosile :-)
Odpovědět
Mam pohled ze strany cloveka, co pracuje s detmi, kdy kontakt neni tak dlouhy, abych si vsechna jmena maminek a deti zapamatovala. Takze vsechny maminky oslovuji prijmenim ditete, kdyz se maminka ohradi ze se jmenuje jinak, vysvetlim ji, ze neni mozne (neni v mojich silach) si ke kazdemi diteti pamatovat i jine jmeno maminky. Proto jsem se rozhodla prijmout prijmeni po nastavajicim i presto, ze se absolutne nehodi k memu krestnimu jmenu a hodne se komoli.
Odpovědět
Profilova fotka
pokud vam to tak vyhovuje, proc ne, aspon budete mit mene papirovani. ;-) napr. tady v Italii je to bezny standard, ze si zeny nechavaji prijmeni sve a deti se jmenuji obvykle po otci. mne osobne se vice libi varianta jedna rodina - jedno prijmeni, takze jsem vsechny doklady po svatbe musela zmenit, ale je to na uvazeni kazdeho.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, taky jsem se tak rozhodla, ale asi z trochu jiných důvodů. Žiji v cizině a musela bych změny nahlašovat jak v ČR, tak tady. Nejde jen o změnu OP a pasu, ale o soudní přeložení oddacího listu, oběhat všechny úřady v obou zemích, zdravotní pojišťovnu, bytová družstva atd. Bylo by to časově i finančně hodně náročné. Až se ale vrátím domů natrvalo, tak si příjmení změním na manželovo. Už jen kvůli dětem, abychom se všichni jmenovali stejně.
Odpovědět
Profilova fotka
Tyjo, jak to asi dělají učitelé třeba ve Španělsku nebo na Islandu nebo jinde, kde se příjmení tvoří a používají jinak, než u nás? A říct někomu, že ho nebudu oslovovat tak, jak si přeje, je taky dost drsné.
Odpovědět
@pirek Ja se omluvim, ze to proste nedavam. Ten kontakt je vetsinou max.tyden a nejde o jednu maminku, ale je jich traba 10... a na druhou stranu, vetsina maminek rekne, ze je Novakova a jde se zeptaz na Pepicka, ale uz nedoda, ze Pepicek je Dvorak...
Odpovědět
@pirek Haha, to je ještě v pohodě, moje kamarádka musí dcerce do školy podepisovat omluvenky příjmením dcerky, ne svým, protože učitelka to prej tak nařídila :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?