Příjmení bez -ová

Měl někdo zkušenost...na matrice jsem si v rychlosti zadala s -ová ale chtěla bych to změnit na bez. Jaké jsou u nás podnímky pro příjmení v mužském rodě.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj ja chci byt take bez ova a tim ze ani ja ani partner nejsme cizinci a nebydlime v zahranici, tak jsem musela vypsat cestne prohlaseni ze se hlasim k narodnostni mensine a uvest k jake.. Nevyhoda je ta, ze kdyz budes mit dceru tak bude automaticky s ova a musis pak zajit na urad a prihlasit ji k te same mensine k jake se hlasis ty..
Odpovědět
Profilova fotka
§ 69 Zákona o matrikách: (2) Při zápisu uzavření manželství nebo vzniku partnerství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství nebo vznik partnerství týká, uvést v matriční knize příjmení, které bude po uzavření manželství nebo vstupu do partnerství užívat, v mužském tvaru, jde-li o a) cizinku, b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, c) občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo d) občanku, která je jiné než české národnosti. Pokud již svatba proběhla, pak to jde změnit i po svatbě - viz § 69a: (1) Na základě žádosti ženy, jejíž příjmení je zapsáno v matriční knize v souladu s pravidly české mluvnice, lze uvést její příjmení v mužském tvaru, jde-li o a) cizinku, b) občanku, která má trvalý pobyt v cizině, c) občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo d) občanku, která je jiné než české národnosti.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@1nelinka ahoj, jak se Ti toho prosím povedlo dosáhnout? přítel si mění českou formu jeho příjmení na německou, s tím,že právě dodá dokument, kde se hlásí k n.menšině, ale já prý musím mít na konci ová a dcerka taky a obejít to nelze...ptala jsem se pouze na jedné matrice, kde z toho byly úřednice docela zaskočené. A jak dlouho se tak čeká na nový rodný list? Chceme jít vše vyřídit v pondělí a potom s doklady na přísl.matriku v místě obřadu, stihneme vše do června, že ano? termín máme totiž 22.7. :) díky, díky
Odpovědět
Ahoj, zjišťovala jsem si, jak je to s příjmením bez ová u dcery a zkrácení je možné, ale až po jejím narození - budeš pak muset zažádat na úřadě. Co se týče nás jako nevěst, na matriku při žádosti o sňatek zadáme, že chceme příjmení ve tvaru bez ová, to není problém (viz body ze zákona výše, tzn. prohlásíš, že se cítíš být jiné národnosti, jedno jaké, to nikdo nidke už zkoumat nebude, každý den to můžeš cítit jinak nebo řekneš, že plánujete žít v zahraničí.) Případně je také možnost zažádat o zkrácený tvar až po sňatku.
Odpovědět
Profilova fotka
@e22072016 ahoj uplne jednoduse..:) zasli jsme na prislusnou matriky pod kterou spadalo misto obradu domluvili si termin atd..rekla jsem ze chci prijmeni bez ova zeptala se me z jakeho duvodu a ted mas 2moznosti co rict bud ze se budete treba nekdy v budoucnu stehovat mimo Čr a nebo ze se hlasis k narodnostni mensine..oni tam na to maji formulare ja rekla ze se hlasim k polske mensine ona mi dala papir kde jsem podepsala ze se k te mensine opravdu hlasim a tim to bylo vyrizeno.. Samozdrejme se k zadne nehlasim a nikde jinde to vedeno neni jen na te matrice maji podepsany tento jeden papir..s rodnym listem nic nedelala..sli jsme tam normalne s obcankou a rodnym listem co mame od narozeni a s tim i odesli nic specialniho sebou nepotrebujes.. Jestli mas dceru tak musis i za ni na matrice podepsat ze se hlasi k mensine a i ona bude bez ova..jestli deti nemate a budete mit dceru tak se narodi s ova a ty po narozeni musis na matriku podepsat zas tento papir a tim ji prehlasit na bez ova..ja byla v Kralupech a tam mi to vse vysvetlili a nebyl problem ale koukala na me - jeste pry nezazila ze by nekdo chtel byt bez ova a snazila se me premluvit at si necham s ova..:) prej je Knotek takovy divny..:) no jsem knotek uz rok a je to fajn..:))))
Odpovědět
@1nelinka děkuju moc za vysvětlení. no a..záleží na každém co se mu líbí, hlavně , že si spokojená Ty .-) mně se zase nelíbí Šulc - natoz email bez diakritiky :D , tak přejdeme na Schulz - a s ová mi to přijde zvláštní, takže stejně jako partner vyplním, že se hlásím k něm.menšině + za malou a mělo by to být v pohodě...no uvidíme, snad ano :) v pondělí půjdeme zabojovat
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?