Příjmení bez koncovky -ová

Profilova fotka
Ahoj holky prosím o radu :) Chtěla bych příjmení bez koncovky -ová, všude jsem četla, že mám zaškrtnout poslední možnost a to, že se hlásím k jiné národnostní menšině, ovšem ty diskuze jsou všechny dost staré a já nevím jak to platí teď. Má někdo zkušenost z poslední doby?
Odpovědět
1
2
@lady5 uveď, že plánujete život v zahraničí
Odpovědět
@lady5 "občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině"
Odpovědět
Profilova fotka
no jenže jsem četla že chtějí nějaké potvrzení a to já nemám.
Odpovědět
@lady5 na potvrzení nemají nárok. Můžete mi věřit, jsem právník. Jedná se o úmysl žít v zahraničí, klidně v horizontu několika let, přičemž o tom samozřejmě nemůžete mít žádný doklad. Postačuje tedy čestné prohlášení. Matrikářka nemá žádný právní titul prozkoumávat cokoliv dalšího. (A je to tak schválně, vzniklo to v zákona jako berlička - aby to šlo vždycky, ale bay se jazykovědci nepo...)
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 Ahoj, vdávala jsem se vloni a nechala si příjmení bez "ová". V Praze to problém na matrice nebyl žádný a postup byl přesně takový, jak píše @zorro4 . V Praze je požadavek na nepřechýlené příjmení celkem běžný, takže to nikdo moc neřeší. Na malých městech to ale prý někdy tak jednoduché není. Matrikářky tomu někdy nebývají nakloněny a snaží se budoucím nevěstám tento krok rozmluvit a nebo znepříjemnit. Držím palce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já jsem teď bez ová. Vše bylo v pohodě. Jen jsem zaškrtla jeden z důvodů v dotazníku a nikdo mi nic neřekl... Ani po mne nikdo nechtěl žádné čestné prohlášení či co. Kdyby na vás bába blbě koukala tak to je jen z toho důvodu že je naštvaná na svou práci ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 ale teoreticky, když bych napsala že nejsem české národnosti, tak mi také nikdo nemůže nic říct ne? Národnost se nikde neuvádí, občanství mám české, ale národností můžu být třeba němka podle toho jak se cítím. je to tak ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 Mám v plánu taky příjmení bez -ová (přítelovo příjmení je cizí).. Přesně přemýšlím, která možnost je snesitelnější, ale obě mi přijdou skoro rovnocenné... @danna987 předpokládám, že spadám pod stejnou matriku (resp jsem si 100% jistá)... Ráda čtu, že zde nebude problém... Díky ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@antakka na které matrice jsi byla?
Odpovědět
Profilova fotka
@viki999 ještě mi kamarádka říkala, že na vydání občanky i řidičáku musela vypsat národnost, tak nevím zda není lepší tam fakt napsat že budu bydlet v cizině.
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 no, v OP by měla být jen příslušnost, pokud se nepletu.. edit: vyhledala jsem si i formulář a je tam občanství.. národnost ne..
Odpovědět
Profilova fotka
Eviduje se jen státní občanství, národnost ne. Národnost se uvádí jen 1x za deset let při sčítání lidu. Ale to je jen pro statistiku, nezavádí se to do evidence.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Vdávala jsem se na konci října a příjmení mám též bez -ová. Jak už zde bylo napsáno, uvedla jsem, že mám nebo budu mít trvalý pobyt v zahraničí. Malé město, paní koukala, ale problém to nebyl. Prý bude problém až po narození dcery, ta bude automaticky s -ová a pokud si poté zažádám o zkrácení, už bych tu adresu v cizině doložit musela.
Odpovědět
Vdávala jsem se v červenci, a dělala jsem to stejně jako už říkaly holky viz výše ;) jen zatrhneš, že jsi jiné národnosti, nikdo nic jiného potom neřeší ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@dajous furt mě tu děsí ty dvě možnosti. můžu zaškrtnout že budu žít v zahraničí ale až se mi narodí dítě tak mu budu muset zaškrtnout, že je jiné národnosti a nevím jak moc to kontrolují aby nedělali problémy. Líbí se mi víc to že jsem jiné národnosti, jen jsem se bála aby mi to vůbec povolili.
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 a jsi jiny narodnosti? Protoze to se da snadno zjisti,jestli je to pravda ne.. Myslim,ze jsou i vyjimky kdy manzelovo prijmeni konci na nejaky samohlasky.Nevim,jak se budes jmenovat ale mozna by to slo pres to,ale tvrdit,ze planujes zivot v zahranici kdyz to neni treba pravda mi prijde zbytecny a nechala bych ova.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni no zda jsem jiné národnosti asi nezjistí :) jelikož je velký rozdíl mezi občanstvím a národností. Co já vím tak občanství mám české a národnos si určuju já sama podle svého rozhodnutí. Pokud se cítím např jako němka, tak se řadím k jiné národnostní menšině a to se nikam nepiše :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 Ja vim,ze je tam rozdil,jen mi prijde tak nejak zvlastni hlasit se k jiny narodnosti,kdyz napr ziju v CR,ale kdyz se tak citis,tak at :-) Ja jsem zastance prijmeni s -ova,pokud zena zije v CR. Pokud si beres cizince,je logicky,ze nebudes mit -ova. Ale pani Mracek, Smetana a podobne jsou odstrasujici pripady :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni nebudu mít české jméno, přítel má německé jméno takže se mi to bez ová zdá lepší :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 tak tam to prave jde bez ova s tim,ze si beres cizince ;-) a nemusis ani resit narodnost
Odpovědět
Profilova fotka
"Při zápisu uzavření manželství nebo vzniku partnerství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství nebo vznik partnerství týká, uvést příjmení, které bude po uzavření manželství nebo vstupu do partnerství užívat, v mužském tvaru, jde-li o občanku, jejíž manžel je cizinec..." ;-) zadny zbytecny vymyjsleni duvodu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni nj jenže přítel je čech, jen má po předcích asi :D cizí jméno :)
Odpovědět
Profilova fotka
no, muj je taky cech s ceskym prijmenim a ja chci byt bez -ová, tak sna to projde, dneska jsem volala na matriku pro termin a pani byla velmi prijemna, tak doufam, ze to projde
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 tak jeste moznost,ze konci "blbe",kdysi jsem to nejak zkoumala,pritele prijmeni konci y a jsou i dalsi vyjimky kdy nemusis mit ova. Asi by bylo nej se vazne odstehovat z CR :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni :-D ono je totiž i možný, že se někdy odstěhujeme za prací :) ale teď určitě ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@mr_falko jinak když jsem volala já na matriku tak byla taky paní velice milá, dnes jsem tam byla osobně a ze začátku žádná sláva, ale nakonec byla celkem hodná
Odpovědět
osobně bych volila možnost "občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině", neboť úvahu, že budeš mít trvalý pobyt v cizině ti není nikdo schopen vyvrátit, a to ani v budoucnu, zatímco s jinou národností, pokud se k ní nehlásíš, prostě matrice lžeš... ale upřímně, je to prašť jako uhoď, to ustanovení slouží skutečně jen k uspokojení jazykovědců...
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 Antakka byla na Praze 1
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsem psala na matriku zda když zaškrtnu možnost že se budu stěhovat do zahraničí, zda bude potřeba něco dokládat. Paní matrikářka mi odepsala: při uzavření manželství není třeba tuto možnost nijak dál dokazovat, stačí jí zaškrtnout na dotazníku. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lady5 Praha 1
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?