Přidáno jméno během obřadu - teď to nechci přidat

Vím, že to zní hloupě ale: během obřadu jsem přidala jeho jméno. Nyní o týden později toho lituji a chci si zachovat své jméno tak, jak je. Stále jsme nedostali oddací list. Mohu něco udělat? Nebo musím čekat na oddací list a poté legálně změnit zpět? Děkuju. Vím, že jsem idiot.
Odpovědět
@kate__ Tak zkus zavolat na prislusnou matriku, tam ti urcite reknou co a jak.
Odpovědět
neporadim...ale urcite budes spokojna, ked sa budes cely zivot volat inac nez tvoj manzel? a teoreticky inac nez vase spolocne deti? ;-)
Odpovědět
@lingvistka plán na zítřek! @pvln34 Budu.
Odpovědět
Věc se má bohužel tak, že pokud máte nyní společné příjmení, můžeš požádat o změnu příjmení, ale pouze se souhlasem manžela, a navíc se změnou tvého příjmení na původní automaticky změní i příjmení manžela a případných společných dětí. Tady je citace ze zákona: § 73 (1) Za trvání manželství může být změna příjmení povolena pouze na základě souhlasu obou manželů. (2) Mají-li manželé společné příjmení a je-li povolena změna příjmení jednomu z nich, vztahuje se tato změna i na příjmení druhého manžela a příjmení jejich nezletilých dětí. (3) Mají-li manželé a rodiče dítěte různá příjmení, změna příjmení toho z manželů, jehož příjmení má nezletilý, se vztahuje i na nezletilého. (4) Mají-li manželé společné příjmení a jeden z nich užívá a na druhém místě uvádí příjmení předchozí, může jim být povolena změna pouze tohoto společného příjmení. @pvln34 Ježiš co je zase tohle za poznámku? Proč by měla být žena nespokojená, že se jmenuje jinak než její manžel? Proč by se vůbec žena měla jmenovat jako její manžel? Já se jmenuji jinak než můj manžel a nikdy bych neměnila.
Odpovědět
Asi jsem si špatně přečetla dotaz. Při sňatku jsi přijala manželovo příjmení a svoje si ponechala na druhém místě, nebo jsi přijala pouze manželovo příjmení? Pokud máš teď obě příjmení, jedná se o jiný případ, ale výsledek je bohužel stejný. §70 2) Fyzická osoba, jejíž příjmení jsou zapsána v knize narození nebo v knize manželství, může před kterýmkoli matričním úřadem prohlásit, že bude užívat pouze jedno, popřípadě dvě příjmení. Za trvání manželství lze takovéto prohlášení učinit pouze souhlasným prohlášením manželů. Prohlásila-li fyzická osoba při uzavírání manželství, že spolu se společným příjmením bude užívat a na druhém místě uvádět příjmení předchozí, nelze prohlášením upustit od užívání společného příjmení, jestliže toto manželství trvá. Takže pokud jsi ke svému přijala i manželovo příjmení, nemůžeš se v době trvání manželství manželova příjmení vzdát. Ten zákon je dost na hlavu. Když si člověk není jistý, je nejlepší nechat si původní příjmení, protože později s tím jde vždycky něco udělat. Obráceně je to ale nemožné.
Odpovědět
Profilova fotka
@kate__ Jedině změnou příjmení a i to si nejsem si jistá, jestli to jde. Jednou kolegyně něco podobného zjišťovala. Mám pocit, že nakonec výsledek zněl "Jedině se rozvést." Ale jestli to tak opravdu je, nebo ne, to si nejsem jistá. Ale snadno to opravdu nepůjde.
Odpovědět
Profilova fotka
Muzu ze zvedavosti vedet, z ceho prameni ta nespokojenost? Ja prvni tyden po svatbe byla z te zmeny uplne silena, vubec jsem nechapala, co jsem to udelala a proc jsem si proboha nenechala svoje jmeno. Do mesice jsem se srovnala a ted uz mi to ani neprijde, i kdyz porad se neumim podepsat :D
Odpovědět
Profilova fotka
ja se nahodou uz tesim, az budu mit partnerovo jmeno😊😁😁 A vzdyt je to jen jmeno, jde o prd. Obavam se, ze nic moc nejde delat. Aspon si vsechno priste poradne rozmyslis.
Odpovědět
Profilova fotka
@iviiiii Nápodobně, máme syna a já už se moc těším až se budeme jako rodina představovat pod jedním příjmením 😊
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?