Předobřadní "sraz" s matrikářkou po obřadě, šlo by to?

Profilova fotka
Ahoj všem, se snoubencem si přejeme, aby mě poprvé viděl až cestou k oltáři. Vzhledem k tomu, že budu mít možnost se připravit přímo v místě obřadu, je to reálné. Nechceme to mít tradičně, jak se to u nás v Čechách dělá - ženich poprvé vidí nevěstu, když jí dává kytku atd. Z ostatních svateb vím, že těsně před obřadem jsou snoubenci v nějaké místnosti s matrikářkou a rodiči (musí tam být? já rodiče nemám), dávají občanky a vyřizuje se bůh ví co. Je tato "schůzka" nutná před obřadem? Nevíte, zda je možné se domluvit, aby to bylo až po obřadě, případně aby to bylo odděleně s každým ze snoubenců zvlášť? Ještě mám pak dotaz, co se týče matriky. Volala jsem na matriku v Hořovicích, abych zamluvila termín. Vím, že spousta lidí to zamlouvá i rok a více dopředu. Matrikářka mě odbyla s tím, ať se ozvu nejdřív v lednu, že mají jednání s památkáři ohledně obřadů v zámecké zahradě. Jenže my to budeme mít mimo zámeckou zahradu i obřadní síň. Máme to domluvené v soukromé zahradě. Pořád mlela něco o tom, že ten den, co chceme může být třeba v zámecké zahradě 5 obřadů, že se to musí naplánovat, že se třeba náš obřad nestihne. Tak jsem se jí zeptala, jestli to jako znamená, že obřady v zámecké zahradě mají přednost nebo co. A ona, že to ne. Že to snad půjde nějak ten termín domluvit. Jsem pěkně vytočená. Do konce roku máme možnost mít slevu na prstýnky 5.000,- Kč a kvůli matrikářce o to nechceme přijít. Taky by to znamenalo, že nemůžeme nic zatím průběžně připravovat.... Máte někdo zkušenosti s matrikou v Hořovicích? Je tam víc ženských, že by se třeba dalo s nějakou spíš domluvit? Předem děkuji za jakékoli rady, komentáře. :))))
Odpovědět
Profilova fotka
@roseinka Ahojky, co se týče schůzky s matrikářkou před obřadem, podle mých zkušeností tam nemusíš být. My jsme krapet nestíhali a tak svědek za mnou běhal do pokoje, kde jsem se připravovala, pro občanku a pak s nějakým papírem, který jsem musela podepsat. Matrikářku jsem viděla až u obřadu. Myslím, že vše je na dohodě a neměl by v tom být problém. Jinak co se týče tvé druhé otázky, s touto matrikou zkušenosti nemám, ale zkusila bych tam zajít raději osobně, to se třeba domluvíte lépe - úřednici jsou někdy do telefonu protivní.
Odpovědět
Profilova fotka
@libav Děkuji za odpověď. :) Plánuju tam jí osobně, protože po telefonu to byl fakt děs, ale řídila jsem se pokynem na stránkách, kde psali, že se má nejdřív volat. Raději bych věděla, zda je tam nějaká úřednice třeba normálnější a dá se s ní líp domluvit. Uvidím, zda se ještě někdo napíše konkrétní zkušenost. :) S tou první odpovědí si mě potěšila. Snad to půjde bez problémů domluvit. Vadí mi, když úřadníci chtějí dodržovat to, co mají zavedený jen proto, že je to třeba pohodlnější apod. Nevěděla jsem jen, zda je to povinný, tak to vypadá, že ne, že je víc možností. :)
Odpovědět
Matrika Hořovice - dvě zastaralé úřednice, pro které je každá změna velký problém. Nejraději by, kdyby se svatby dělaly, pořád stejně, jako před třiceti lety. Spíš bych si zjistila, jestli je možné nějak matriku v Hořovicích obejít. Například jinou matrikou :o(.
Odpovědět
Kamarádka to měla jako ty, taky jsme ji měli vidět až u obřadu, no, nakonec se to nepovedlo, nicméně s občankami přijela teta ženicha a šla je na matriku odevzdat. A nemyslím si, že by nevěsta něco ještě před obřadem podepisovala... Co se prstýnků týče, datum si tam můžete nechat vyrýt třeba i po svatbě, pořád to vyjde levněji než ztráta 5000Kč, myslím, že je to otázka pár stovek (200-300, tak nějak). Nebo objednat prstýnky před Vánoci a to vyrytí zadat po Novém roce, až budete vědět datum. Držím pěsti, ať vám to vyjde podle vašich představ :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kaaacaaatkooo Jé, to jsem nevěděla, že by to mohlo jít i tím způsobem, že by někdo ty občanky prostě odvez a přivez bez přítomnosti snoubenců. Uvidím, jak to půjde domluvit. Bohužel jak píše výše charlizet, tak ty ženský v Hořovicích nejsou k ničemu moc přístupný, jsem na to tedy fakt zvědavá. S tím vyrytím po svatbě je skvělý nápad. Mě to sice napadlo, ale myslela jsem si, že nám to nikde nebudou chtít vyrýt, pokud si nekoupíme od nich prstýnky. Ale kšeft jako kšeft, tak by to jít mělo. Mrknu na net, kde se u nás v okolí ryje. :) Děkujeme, doufám, že všechno klapne. :)
Odpovědět
Ono to vždy závisí na dané matrice a matrikářce. Ta "schůzka", jak říkáš, je tam kvůli tomu, aby si vzala občanky, zapsala si Vás a svědky a hlavně Vám řekla, jak bude celý obřad probíhat - kdo se první podepisuje, jaký je sled činností atd. Jiný důvod to nemá. U nás na radnici to děláme tak, že pokud má být nevěsta viděna až v obřadce, je v jiné místnosti, první jde matrikářka za ní, řekne jí co a jak a pak za ženichem, to samé... Není v tom nic jiného, spíše ta organizační záležitost. Někde je možné, že můžeš občanky poslat po někom, ale u nás má ta "schůzka" funkci zejména organizační. A co se týče papíru, tak ten se u nás podepisuje, když žádáš o svatbu na místě mimo určený prostor (tedy třeba u nás je to radnice), nebo když je svatba v jiném termínu. A musím teda říct, že svatby v obřední síni nebo na zámku mají přednost před ostatními. Třeba pokud chceš mít svatbu na lodi, tak matrikářka nabídne čas, kdy už u nás svatby končí - třeba ve 13.30. Protože musí dodržet možnost, kdyby někdo přišel a chtěl svatbu v obřadní síni. Ale může to být jinak, takhle to máme my. Hodně zdaru při domluvě s úřednicemi:-)
Odpovědět
@roseinka Myslím, že ti to vyryjí všude, jak říkáš, je to kšeft :) Anebo prostě zadáte text po Novém roce, to by určitě taky šlo :-) Stejně vám ty prstýnky nebudou vyrábět hned po zadání, tj. v prosinci :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitahh No, já si to chci zorganizovat celý sama v podstatě, protože máme už se snoubencem určený kdo jak půjde a nebude to nějak tradičně. Takže v podstatě v našem případě půjde o to vědět, kdo se kam pak podepisuje a dát ty občanky. Nevím, do kolika se v Hořo dělají svatby, ale kdyby to bylo po poledni, tak by nám to nevadilo. Musím zjistit tedy. Moc děkuji za napsání Tvých zkušeností. :) Mám pocit, že při zařizování obřadu jsou jen samý problémy, už aby to byla zařízený, abych se nemusela stresovat. :)
Odpovědět
nevim,byla jsem v létě na svatbě jako svědkyně. OP ženicha i nevěsty jsem měla u sebe,paní z matriky vyšla ven před místnost kde se obřad konal a já jí doklady předala.Nevěsta byla už dávno schovaná a ženich už zavěšený do maminky :D pokud jde o obřad mimo oficialní obřadní místo,je to trochu problém pokud ten den oddávají třeba na zámku a v obřadní místnosti na úřadě. nemají další matrikářku a oddávajíciho,který by přejel. proto se tento obřad dělá většinou jako poslední v ten den a musí se počítat s tím,že pokud budou ve skluzu,budete na ně čekat,nebo se svatba dělá třeba v pátek ... taková je realita na úřadech
Odpovědět
Profilova fotka
@roseinka Také jsem byla utajená nevěsta a moji občanku měl u sebe ženich a vyřídil vše s matrikářkou jen on. Podpisy by měly být vždy stejně (je tu na to někde i diskuze) a to nám říkala paní až když jsme se podepisovali, kdo, kam, jak, jinak jsem nic organizačního od matrikářky vědět nepotřebovala (až byl čas, abych šla, přišla pro mě a tatínka paní ze zámku, že už můžeme)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za vlastní zkušenosti. :) Tak aspoň jedna věc vypadá nadějně a utajená nevěsta snad vyjde. :)
Odpovědět
Profilova fotka
My ani před obřadem žádnou schůzku neměli :)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?