Předmanželská smlouva, zúžené jmění manželů

Hezký den, řešíte prosím některá? Jak, kde? Jaké máte podmínky, poradí advokát? Život mě už naučil, že i to nejrůžovější se může změnit v noční můru, tak si to chci ošetřit. Děkuji.
Odpovědět
Resp. me zajímá zúžené jmění manželů. Můžou tam být i bankovní účty? V případě nemovitosti, lze to uělat nějak podílově?
Odpovědět
Přemýšleli jsme o tom, protože oba dva máme povolání, při kterém může lehce vzniknout velká škoda... obecně vzato se to podle mne ale hodí pouze pro účely rozvodu (vypořádání při rozvodu, úprava péče k nezletilým), protože v případě, že jeden z manželů naseká dluhy, případně i přinese do manželství staré dluhy), pro exekuci platí režim, jakoby žádná smlouva nebyla. Exekutor může pro dluhy jendoho z manželů postihnout polovinu SJM tak jako tak. tedy ve zkratce: pro vypořádání SJM v případě rozvodu je to dobré, určitě to ušetří tahanice a peníze za právníky, kdyby došlo k tomu nejhoršímu, pro ochranu před věřiteli to podle názorů, které jsem zatím četla, moc nefunguje. Forma - notářským zápisem + zápis do veřejné evidence (tímto zápisem se smlouva stává veřejnou a každý věřitel má možnost se s ní seznamít - má účinky vůči věřiteli, nemůmže pak říkat, že nevěděl, že máte zúžený SJM,).
Odpovědět
@nnnadja Ahoj, advokát určitě poradí, existuje víc režimů, v jakých lze společné jmění sjednat. Co se týče praktické využitelnosti, advokát nás upozornil na to, že při sjednávání jakéhokoliv úvěru či jiné smlouvy je třeba věřiteli předložit smlouvu a trvat na tom, že do smlouvy písemně zachytí, že o smlouvě ví. Smlouva musí být notářským zápisem, v našem případě to bylo tak, že jsme se se známým advokátem domluvili, o co jde, on to pak dojednal se svým známým notářem. Jako laici jsme netušili, které řešení bude v našem případě to nejlepší.
Odpovědět
Profilova fotka
@nnnadja ano, můžou tam být i bankovní účty. A podílově nemovitost, no ještě jsem to neviděla, ale teoreticky by to mělo jít...
Odpovědět
@nefnef neni pravda, ze exekutor na ucty muze i kdyz budou oddelene, ale prave musite se o tom vsude zminovat, jak pise pajula123. Tzn. pujdes do banky, zrizujes si bankovni ucet na sve jmeno a das tam doklady o ZJM a banka si to zaeviduje. ZJM se dela u soudu nebo pres notare?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Z
Odpovědět
@nnnadja ZJM dělá jedině notář
Odpovědět
Chtěla bych zmínit jednu nevýhodu/výhodu? ZJM. Pokud ten z manželů, který "vyvedl" peníze ze společného jmění manželů, zaklepe bačkorama, tak pozůstalý manžel se dělí o tuto část s dětmi na půl, pokud nejsou děti, tak s tchánovcema napůl. Je to rozdíl, protože kdyby majetek o který se společné jmění zúží, byl v "normálním" režimu, tak manželce z tohoto majetku náleží automaticky polovina (jako část SJM) + zdědí ze zbývající poloviny opět nějakou část (podle počtu dětí), Druhá část padne dětem, či tchánovcům. To jen tak pro zajímavost.
Odpovědět
Jo a pokud vím, tak notářský zápis stojí docela dost prachů + každé vyškrtnutí či rozšíření obnáší další výdaje.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?