Předmanželská smlouva. Plánujete nebo uzavřeli jste ji?

Profilova fotka
Ahoj holky. S přítelem chceme uzavřít předmanželskou smlouvu.Navrhla jsem to já, protože přítel narozdíl ode mě má určitý majetek a já nechci aby si jeho rodina nebo kdokoliv jiný myslel, že ho o to v případě rozvodu připravím.Jaký je váš názor? Plánujete předmanželskou smlouvu?Nebo jste ji už uzavřeli??Jaká je její cena?Díky
Odpovědět
1
2
13
Ahoj Consti, o majetek, ktery tvuj pritel uz mel, ho ani dost dobre nemuzes pripravit, protoze nepatri do spolecneho jmeni. Patril by tam pouze v pripade, ze byste ho do spolecneho jmeni smlouvou zahrnuli. ;-) Pokud neuzavrete zadnou smlouvu ohledne spolecneho jmeni, patri do spolecneho jmeni ten majetek (a samozrejme i dluhy), ktery ziskate behem manzelstvi (krome dedictvi, daru a ciste osobnich veci - napr. o podprsenku se delit nebudete :-) )
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky...no u nas to je tak, ze ji vyzaduje budouci tchyne, protoze jsem podezrela z toho, ze jsem si jejiho syna pry vyhlidla jen kvuli penezum...ja s tim absolutne nesouhlasim a hrozne me mrzi, ze si o me nekdo neco takoveho mysli...takze kvuli ni rozhodne ne, ale pokud to bude chtit pritel a rozumne se nejak domluvime tak asi ano...ale jednalo by se nejspis jen o to, ze pritel dostal x tisic na byt, takze jsou jeho...ale splacime ted hypoteku spolu, kupujeme vybaveni spolu, apod. takze to uz bychom tam asi nezahrnuli...
Odpovědět
Profilova fotka
Predmanzelska smlouva ma uplatneni treba v pripade, ze pritel uz ma dum, ty se k nemu pristehujes s jednim kufrikem, zacnete planovat dite a chcete, kdyby doslo k nejhorsimu, aby matka s ditetem nezustala na ulici - tudis ze v takovemhle pripade manzelce (da se i pritelkyni) pripadne nejaky urcity financni obnos, apod. Takhle chapu vyhody predmanzelske smlouvy ja.
Odpovědět
ene, tohle se da do smlouvy samozrejme napsat, ale neni na to smlouva potreba (fakt ma hlavne jine duvody), protoze to by ani nebyla klasicka smlouva o spolecnem jmeni. Tyhle zalezitosti jsou pohlidane i bez smlouvy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Teda Imzadi, to je dost děs, co tady píšeš o své skorotchýni. Je dost hrozný, že něco takovýho je člověk schopen říct. A jak se k tomu staví Tvůj přítel? My jsme se na toto téma nebavili, ale taky jsem už o tom přemýšlela. S Romanem se sice dohodneme na všem, ale člověk nikdy neví, že?... Navíc žádný velký majetek nemáme...
Odpovědět
Profilova fotka
martiku ono je to hodne drsne...treba tchyne dala podminku, bud bude pritel se mnou a nebo mu zustane matka...tak to bylo hodne drsne obdobi, to jsem si vyslechla, jak jsem hrozna, nevyhcovana, ze jdu jen po penezich, apod. a to se me pritel hodne zastal a dal jasne najevo, ze bude se mnou...co se tyce te predmanzelske smlouvy, tak sem mu rekla, ze kvuli jeho matce to delat rozhodne nebudu, pouze pokud bude chtit on...ale on na tom moc netrva...mozna neco podepisem, aby se jeho matka trochu uklidnila a neudelala nam z vlastni svatby peklo:(
Odpovědět
Profilova fotka
Mnauu, ty duvody by me zajimaly, ja fakt jine neznam. Vim, ze tohle je zatim jedina smlouva, ktera resi dite partneru, kteri spolu jen ziji a co se v pripade, ze jeden z partneru zemre, bude dit. Alespon tak jsem se o tom bavila s nasim velitelem hasicu, ktery mel triletou holcicku, desetiletou znamost, zili spolu take tech 10 let, ale nebyl zadny zpusob, jak partnerku zahrnout do "svych blizkych" nebo jak bych to nazvala nez svazkem manzelskym.
Odpovědět
Ene: třeba když jeden z partnerů podniká a nechce, kdyby zkrachoval, aby dluhy přešly i na manželku. Nebo naopak nechce, aby všecko, co on vydělá, zatímco je ona v domácnosti, se při rozvodu dělilo napůl. Sice drsný, ale důvod to je, co?
Odpovědět
Profilova fotka
Je to přesně tak, jak píše LEN. Je to fakt bohužel hodně drsné, ale je to tak. ]-(
Odpovědět
ene, to ale neni "predmanzelska" smlouva :-) :-) :-) Smlouva o rozsireni nebo zuzeni spolecneho jmeni (kterou muzes uzavrit jak pred manzelstvim, tak behem neho) osetruje zasadne to, ze kazdy z manzelu nabyva majetek sam pro sebe (coz bez smlouvy neplati). Kazdy tedy muze se svym majetkem nakladat sam, exekuce za zavazky jednoho se v zasade nevztahuje na majetek druheho manzela... atd.
Odpovědět
Zni to sice drsne, ale urcite kazda z Vas zna nekoho v okoli, kdo prosel nebo prochazi osklivym rozvodem. Ja mam sice sveho pritele velice rada a hrozne si ho vazim. Ale kdo vi, co s nama udela deset let manzelstvi. A ja bych nerada prisla o svoji spolecnost jen proto, ze se nebudeme schopni dohodnout. U nas predmanzelska smlouva rozhodne bude. Divame se na to realisticky... kazdy z nas byl pred tim zamilovany, a jak nase predesla partnerstvi dopadla... je lepsi mit neco na horsi casy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No u nás asi taky nejspíš bude. Není to můj nápad, ale přítele. Já jsem byla furt proti, ale nedávno jsem zažila hodně ošklivej rozvod rodičů mé kamarádky a tohle bych nikdy nechtěla zažít. Ve smlouvě bude jasně stanoveno co a jak v případě rozvodu a nemusí být žádné tahanice po soudech atd. Je jasné, že do manželství jdu s tím, že to bude do smrti, ale stát se toho může hodně a nejsem tak naivní, abych si myslela, že se nic nestane. Jsem spolu 6 let a občas to bylo na pořádný rozchod, ale nějak jsme to vyřešili :-D navíc přítel dělá hodně věcí a jak on říká, tak nechce, aby jeho případné dluhy skončily u mne. Což bych byla taky velmi nerada. Záleží co tam chcete vložit atd. Smlouva se podepisuje u notáře.
Odpovědět
Článek se načítá
mnauu: vypadá že to tomu rozumíš, prosím, mám družstevní byt jehož jsem členem, před zhruba 2,5 lety jsem doplatila anuitu, a pořád jsem čekala, kdy se ozvou, a tak jsem je trochu pošťouchla...smlouvy o převodu do osobního vlastnictví poslali po svatbě... stane se manžel taky majitelem, když jsem byt zaplatila ještě dávno před vznikem manželství? čekám na oddací list a pak to tam půjdu řešit...
Odpovědět
Profilova fotka
danielah, pokud jsi zaplatila byt a stala jsi se jeho majitelkou ještě před svatbou, tak je to jen Tvůj majetek. Manžel by do toho byl zahrnut jen v případě, že by se to vše řešilo až po svatbě. A společné jmění manželů, které se řeší v případě rozvodu rozdělením majetku, je jen ten, který jste získali až po svatbě !
Odpovědět
Profilova fotka
Len, to mi prijde jen jako obmena toho, co jsem napsala ja. Mnauu, ale vyresit to predmanzelskou smlouvou jde. Nerikam, ze ten pripad mych znamych je zrovna ukazkovy na tuto smlouvu, ale zahrnout to do ni muzes, ne?
Odpovědět
Ahoj holky, my předmanželskou smlouvu mít nebudeme. Mluvili jsme o tom, ale nechceme ji. Je to ale jen náš pohled na věc a nikoho tím samozřejmě neodsuzuju. Možná by to bylo jiné, kdyby jeden z nás podnikal, ale nepodniká, a kdyby to někdy bylo jinak, tak to začneme řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
u nás smlouva taky budem, přijde nám to v této době normální a i když se milujeme,tak je to pojistka. Ja jsem dostala darem chalupu a taky 1/3 pensionu, tudíž to do SJM nechci dávat, to už bylo moje dřív...a taky kvůli dluhům, což když se přiteli nšco nepovede a bude to na mě?? prostě je to takhle jednodušší a vůbec nechápu lidi, kteří to v této době nemají předmanželskou smlouvu....
Odpovědět
Ene, já myslím, že není. Právě u lidí, kde podnikají jeden nebo oba, se právě rozdělení majetků (pravda, není to předmanželská smlouva), dělá často. Ať už z důvodu majetku, nebo dluhů. Někdy je opravdu lepší si předem jasně vyříkat, co je čí, co s dětmi po rozvodu, jak je zajistit, protože zákony to sice nějak řeší, ale tobě to řešení nemusí zrovna vyhovovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, vzdyt jo. Majetek a deti, to v mem prispevku zaznelo. Spis me zajimalo, jestli to resi jeste neco EXTRA.
Odpovědět
Já jsem optimistka, doufám, že pokud se někdy rozvedeme, tak budeme ještě natolik inteligentní a slušní, že se dokážeme dohodnout, jak zaopatřit děti apod. :-)
Odpovědět
danielah, nesnasim tyhle bytove otazky :-D problem je v tom, ze byty jsou posuzovany trosku jinak nez jiny ostatni majetek. I pokud ti totiz vznikne pravo najmu druzstevniho bytu pred uzavrenim manzelstvi, vznika snatkem u takoveho bytu spolecny najem obema manzely. Presnejsi rozbor bych ti mohla udelat spis zitra, mam veci k temhle zalezitostem v kancelari.
Odpovědět
ene samozrejme to, co si popsala se da zahrnout do nejake innominatni smlouvy, ale tady slo jen o formalni stranku toho, ze "predmanzelska" smlouva (o spolecnem jmeni) se vyznacuje tim, ze resi zalezitosti manzelu, kdezto ty jsi psala o reseni zalezitosti vztahu, ktery by manzelstvim vubec nebyl :-)
Odpovědět
kaculko: no to já právě nevím, jestli se majitelem stávám zaplacením peněz nebo přepsáním bytu nebo čím... aajko: taky jsem to chvíli řešila, jediné, o co mi šlo, je byt, jasně že nemůžu vědět, jak se muž bude chovat jednou a co kdyby, ale jak ho znám, tak by si při rozvodu sbalil svojí knihovničku, pár modýlků a šel by... (než by šel do nějakého střetu radši prchá... ;-) )
Odpovědět
resi to jen deti a majetek, dluhy a tak... Ja si porad rikam, ze i kdyz slovne mame jasno, co si kdo vezme. tak pri rozvodu muze byt vse uplne jinak. Hadky a emoce udelaji sve. Navic se ani jeden z nas nebude chtit vzdat pohodlneho zivota a svych milovanych veci ;-) a tak smlouva je takova jistina. I kdyz pevne doufame, ze ji nikdy nebudeme muset pouzit :o) tady v britanii je tohle celkem normalni. Tady i pri mem prvnim zamestnani byla sepsana zavet pro pripadne umrti behem pracovni doby. Hned jsem jim tam musela udat komu chci kolik penez dat :-)
Odpovědět
danielah obecna vec k tomu, kdy se stavas majitelem nemovitosti ( i bytu): Majitelem se stavas dnem zapsani tveho vlastnickeho prava do prislusneho katastru nemovitosti se zpetnou platnosti ke dni podani navrhu na tento zapis. Lidsky receno: 1. 1. 2000 sepisete smlouvu o prevodu nemovitosti (tento datum nema pro prevod vlastnickeho prava zasadni vyznam - narozdil od veci movitych), 2. 1. 2000 podas navrh na katastr a cekas. Byt stale neni tvuj (nemuzes ho uvadet jako svuj majetek) 1.3.2000 bude proveden zapis na katastr o tom, ze jsi majitelkou bytu od 2.1.2000. Od 1.3. muzes tedy rikat, ze vlatnis byt od 2.1. :-)
Odpovědět
mnauu: děkuju, takže když jsem ještě nepodepsala návrh na vklad, tak tam bude teď i manžel...
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mit takovou predmanzelskou smlouvu v Holandsku na priteluv barak ze je jeho. Protoze i kdyz ho nabyl pred nasim (zatim budoucim) manzelstvim tak podle Holands. zakona bych na dum mela po svatbe pravo i ja. No a v pripade rozvodu by to nechtel. Je to tu proste uplne jinak nez v CR. V CR mame chalupu a ta je zatim jen na me. Ale jelikoz na ni splacime uver oba dva, tak pritel chce abych mu po svatbe pul domu darovala a bude tak oficialne v katastru napsane i jeho jmeno. No udelam to, je to vlastne i spravedlive. Jen ted resim jednu vec. Mozna mi nekdo muze poradit. Kdyz se bereme v CR, snatek tam bude i pravne asi uzavren, ale co kdybychom se nedej boze nekdy meli rozvadet. Podle kterych zakonu a pravidel by to bylo kdyz oba trvale bydlime v CR? Pry by to meli vedet na matrice, ale treba uz s timto mate nekdo jiny zkusenosti. Protoze kdyby to vse bylo podle ceskych zakonu atd. tak vlastne i znamena ze jeho smlouva v NL na jeho dum, kterou hodla uzavrit, neni podle ceskych zakonu potreba. Poradite mi nekdo jak to presne je nebo se mam rovnou obratit na matriku?
Odpovědět
Ene, JENOM děti, byt a peníze? Co víc bys ještě chtěla řešit? Ještě zdraví a máš vlastně všecko, co v manželství potřebuješ (kromě psychické pohody, kterou ovšem žádnou smlouvou neošetříš). O co jiného se ještě lidi hádají než o děti, byt a peníze? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No na to sem se te ptala ja! :-)
Odpovědět
Sandro, pokud budete mit trvale bydliste oba dva v CR, tak se budete rozvadet v CR. Pokud budete mit sepsanou predmanzelskou smlouvu, tak tam je vsechno vyreseno.... Pak to ani jeden stat nezajima, pokud jeden z Vas tu smlouvu po pravni strance nezpochybni.... Ale pokud smlouva nebude, tak manzelstvi jsou zaregistrovana v obouch statech, ale nemovitost je v Holandsku, tudis se to bude resit podle holandskeho zakona, protoze on se urcite obcanstvi v holandsku nevzda, ze?
Odpovědět
1
2
13
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?