Pozdní změna údajů v pojišťovně, co mi hrozí?

Holky, prosím o pomoc. Stala se mi nemilá věc na to, jaká jsem puntičkářka. Zapomněla jsem nahlásit změny na pojišťovnu - pořád jsem to odkládala, až jsem na to zapomněla. Stalo se vám to také? Co mi za to hrozí?
Odpovědět
to by mě taky zajímalo
Odpovědět
já jsem si to měnila cca po půl roce a každému to bylo fuk :-)
Odpovědět
" Co mám udělat po svatbě kvůli změně příjmení? Do kolika dnů a jakým způsobem to mám nahlásit na VZP? Nebo to za mě udělá zaměstnavatel, když za mne pojistné odvádí? Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má každý pojištěnec povinnost oznámit své zdravotní pojišťovně změnu jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla, a to do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Tímto dnem je pro vás den uzavření sňatku. Zaměstnavatel za vás tuto povinnost plnit nebude, a ani plnit nemůže. Proto vám doporučujeme navštívit jakékoli územní pracoviště VZP ČR a změnu svého příjmení nahlásit. K tomu je nutné použít tiskopis označený jako „Oznámení pojištěnce“, který je k dispozici také zde. Pokud navštívíte zdravotní pojišťovnu osobně, doložíte změnu občanským průkazem, ve kterém již změnu příjmení máte uvedenu. V případě, že do 30 dnů změnu v občanském průkazu ještě mít nebudete, je možné předložit jiný doklad, ze kterého je změna příjmení patrná (oddací list). Rozhodnete-li se věc vyřídit poštou, je třeba doklad o změně příjmení okopírovat a kopii k „Oznámení pojištěnce“ přiložit. Na základě oznámení změny příjmení vám bude během 2-3 týdnů zaslán poštou nový průkaz pojištěnce VZP ČR. Pokud byste do té doby nutně průkaz se svým novým příjmením potřebovala (např. kvůli svatební cestě po EU), můžete si na územním pracovišti nechat na počkání vystavit prozatímní doklad „Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění“, který zakládá stejná práva, jako samotný průkaz. " ;-) Snad pomůže
Odpovědět
@airawen jojo, to jsem četla, ale nikde není psané, co se stane, když to za těch 30 dnů nestihnu (mám 4 měsíce po svatbě), ale stejně děkuji :-)
Odpovědět
@eiliko Netuším, normálně se jich zeptej, ale podle mě nic. Změnilo se ti jenom jméno, neplatili nic navíc nebo tak...
Odpovědět
@airawen doufám, že to bude v pohodě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@eiliko já myslím, že to nebude problém. Max to trochu dají "sežrat" :) Já jsem změny nahlásila všude, kromě živnostenského úřadu (jediný úřad, který si to automaticky nestáhne z matriky). A ozvali se po roce a půl. Sice výhružný dopis s pokutou, ale nakonec byli milí :)
Odpovědět
Profilova fotka
nestane se ti vůbec nic, maximálně si do tebe rejpnou, divila by ses kolik holek denně takhle řešíme :-) vzhledem k tomu že tam sedíme většinou samý holky, tak si tak nějak dovedeme předstait, že po svatbě máš hlavu plnou jinejch věcí, než nějakou pojišťovnu :-D Ale pokud nejsi chronickej dlužník, neplatič a podobný labůžo tak jsi od přepážky do tří minut pryč :-) Jediný co ti ještě můžu poradit, je nech to na příští týden, teď v červnu je ještě akce na příspěvky a jsou nehorázný fronty obvykle...
Odpovědět
Profilova fotka
nestane se ti nic, věř mi!!!!!
Odpovědět
@eiliko bud v klidu ;-) ja mam skoro rok po svatbe a jeste nemam u sve pojistovny (nemam VZP) zmeneny/upraveny prijmeni :-D podstatny je, zda Ti tam chodi pravidelny platby, nemas dluh. Ono to pojisteni je stejne vazany na RC a to predpokladam zmeneny neni ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@eiliko Taky potvrzuju, že se ti nestane vůbec nic. Já jsem měla na svatbě úraz, takže změny jsem rozhodně nestačila nahlásit včas. Jsem OSVČ, takže pak jsem to udělala vše najednou na živnosťáku jakožto centrálním registračním místě. Jaké bylo moje překvapení, když mi VZP po čtvrt roce(!) poslala dopis na mé dívčí jméno... Přitom na ostatních úřadech to nahlášené bylo. Co z toho vyplývá? Konkrétně na VZP mají takový bordel, že si toho ani nevšimnou, natož aby tě nějak postihovali :-) Nejhorší, co se může stát, je, že ti nebude doručena korespondence, pokud už na schránce nemáš původní příjmení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?