Podruhé vdaná, převzít manželovo příjmení, a nebo mít dvě i původní,kvůli mým dětem?

Ahoj, potřebuji prosím vaši radu, názor, zkušenost.. Jsem rozvedená, a za měsíc se vdávám. Mám z prvního manželství dvě dětičky. Teď čekám se svým budoucím manželem děťátko. Chtěla jsem si nechat kvůli svým dětem i svoje příjmení, čili mít nové+to staré, ale když jsem to svému nastávajícímu oznámila, šlo vidět, že to asi nečekal, že podle mě předpokládal, že budu mít jenom to jeho příjmení... nakonec tedy řekl, že mu to je jedno, at se rozhodnu já sama, ale když jsem se o tom třeba bavila s manželem mojí nej.kamarádky, tak mi říkal, že on by to teda neskousnul, aby jeho žena měla i příjmení bývalého manžela... Tak já nevím, nechci mít jiné příjmení, než moje děti, už tak dvě budou mít jiné příjmení, než to, co se za pár měsíců narodí... jaké jsou vaše zkušenosti? jak reagovali vaši partneři? moc děkuji...
Odpovědět
no ja tedy nevim, ale asi zadny chlap nezkousne, ze by si nechala i prijmeni byvaleho..v dnesni dobe uz neni nic neobvykleho, ze se dite jmenuje jinak nez matka. at uz kuli nesezdani nebo rozvodu..
Odpovědět
@snezenka123 jsem tedy doufám jen poprvé vdaná, ale u nás to byl také boj. Chtěla jsem si nechat své příjmení, manžel s tím problém neměl, řekla jsem mu, že děti se budou jmenovat po něm. Takhle to šlo nějakou dobu až jednou přišel, že si musím vzít jeho jméno, a to z toho důvodu, že jeden jeho kamarád žije na psí knížku se slečnou, se kterou má 2 děti, které se jmenují po něm a ona má logicky stále své příjmení, a že se dětem prý v 1. třídě! smějí spolužáci, že jsou bastardi, protože je chodí vyzvedávat paní s jiným jménem než mají oni...takže jsem se nechala touto příhodou zlomit a mám jeho příjmení, aby se našim budoucím dětem nikdo neměl proč smát....Myslím si, že Váš bývalý manžel nebude souhlasit s tím, aby se jeho děti jmenovali "ponovu" a možnou variantou by mohlo být nechat si obě příjmení, aby jak Vaše nové tak dřívější děti měli nějaké spojení....Je to těžké, rozhodování Vám nezávidím.
Odpovědět
@viki83 no právě..bývalý by nedovolil aby se děti jmenovali jinak, to bych ani nemohla navrhnout 8-( mého nastávajícho to bude první svatba, první dítě, proto asi čekal, že se budu jmenovat jenom po něm... ach jo, je tolerantní, asi by mu nevadilo kdybych měla dvě příjmení...ale volba to je těžká,podle mě mi to řekl jen kvůli tomu,aby mi vyhověl..
Odpovědět
@snezenka123 Myslim, ze musis udelat to, co vyhovuje tobe.. je logicky, ze se chces jmenovat stejne, jako tvoje deti.. na tvem miste bych si proste nechala obe 2 prijmeni a predstavovala se spis tim manzelovym, ale v pripade, ze jde o deti predchoziho manzelstvi, tak bych se predstavila obema jmeny.
Odpovědět
Profilova fotka
@snezenka123 Ahoj, mně se Tvůj nápad moc líbí. Sice si necháš příjmení bývalého manžela, ale není to z lásky k němu, ale kvůli vašim společným dětem, které vám už nikdo neodpáře a prostě vás dva budou spojovat po zbytek života. Zároveň si vezmeš příjmení po budoucím manželovi na důkaz lásky k němu a vašemu miminku. Podle mě je to super a Tvoje děti tento krok jistě ocení (nebo alespoň já bych ho ocenila), protože je to krásný důkaz toho, jak jsou pro Tebe důležité a nechceš je ze své "nové" rodiny vyšoupnout, když to tak blbě napíšu. Navíc si dodnes pamatuju na svého spolužáka, kterému se rozvedená maminka znovu vdala, změnila příjmení a on musel pokaždé učitelce vysvětlovat, že je to opravdu jeho maminka. Bylo to fakt blbý. A myslím, že budoucí manžel to jistě pochopí, protože aby dělal scény kvůli tomu, že si chceš nechat příjmení bývalého, to je vážně hloupost :-).
Odpovědět
@snezenka123 Nevím, jestli to pomůže, ale co zkusit to nastávajícímu podat tak, že si nenecháváš příjmení bývalého muže, necháváš si příjmení svých dětí. Vím, že to je jen okecávačka a na faktu to nic nemění, ale možná by se mu to snáz přijímalo... A třeba by si i on mohl představit sebe v podobné situaci, určitě by taky nechtěl, aby se jeho děti jmenovaly jinak, než on. Celkově by možná pomohlo si o tom s nastávajícím promluvit, zeptat se, jak velký to pro něj představuje problém a jak na to nahlíží, vysvětlit mu svůj postoj, prostě o tom podiskutovat. Já někdy zjišťuju, že manželovi se některé věci nelíbí z úplně jiných důvodů, než bych čekala. Třeba ten rozhovor pomůže k rozptýlení jeho obav a k jeho uklidnění. A třeba i zjistíš, že to byl jen prvotní šok, protože to nečekal, ale je schopný se přes to přenést... Jinak já za sebe bych se taky nechtěla jmenovat jinak, než moje děti, takže tě plně chápu.
Odpovědět
@viki83 Ja si myslim, ze pokud se deti nekomu chteji smat, tak se mu budou smat. Kdyz ne kvuli jmenu, tak kvuli brylim, kvuli rovnatkum, dobrym ci spatnym znamkam... Tomu se neda takhle zabranit. @adrianapetrova Tohle je blby. Na druhou stranu si pamatuji na sveho spoluzaka, u nich doma meli celkem tri prijmeni, na skole to vsichni vedeli a nikdo to nikdy neresil. Je to o pristupu ucitele a ten je bud dobry nebo spatny. A spatny ucitel vzdycky dokaze dite privest do rozpaku. @snezenka123 Myslim, ze tve duvody ohledne dvou prijmeni jsou docela rozumne a myslim, ze snoubenec to casem jiste pochopi. Jen chci rict, ze spolecne jmeno neni v podstate dulezite, je dulezite jen tehdy, kdyz je dulezite pro vas. Takze si jmena rozhodnete podle sebe a ne podle okoli.
Odpovědět
holky, moc děkuji... no poprvé když jsem na to téma narazila, teda mu to v podstatě oznámila, jaké máme možnosti příjmení po svatbě..tak mi řekl, co mi řekl, nejdřív jsem viděla, že je trošku v šoku, řekla jsem mu, že nechci, abych se jmenovala jinak, než moje děti, že samozřejmě budu užívat jeho příjmení,když někam půjdeme, tak se budu představovat jeho příjmením,ale když budu třeba nedej bože s mýma dětma v nemocnici, nebo něco zařizovat, budu používat oboje, abych nemusela vysvětlovat, že jsem jejich máma,akorát rozvedená a znova provdaná... na to mi řekl, že mu je to jedno a at to udělám, jak chci já... jenže znáte chlapi, řeknou že jim je to jedno a nakonec v hlavě to mají úplně jinak tak jsem za pár dní znova na to téma navedla řeš a ptala jsem se ho na t znova, zda mu to nevadí, řekl mi to samé, že mu je to jedno a že at to udělám jak budu chtít já tak jsem mu řekla, že to není jen moje věc a že potřebuji slyšet taky jeho názor, protože budeme manželé a je to věc nás obou dvou, tak mi řekl odpověděl na to dvojí příjmení...no ..já nevím... hned jsem mu řekla, že "nevím" není už odpověd, "nevadí mi to"..at si to ještě nechá projít hlavou a pak mi řekne.. tak jsem zvědavá, ale nechci mít jiné příjmení než mé děti, to jako kdybych byla svobodná a moje děti měli příjmení po otci a já měla jiné , tohle je to samé, sice bych byla vdaná a jedno dítě by mělo stejné jako já ale ty dvě by měli jiné, než já..
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem v podobne situaci jako ty, ale z predchoziho manzelstvi mam jen jedno detatko. Taky jsem uvazovala nad dvema prijmenimi abych je mela stejne s obema detmi a usnadnila tak jim i sobe vysvetlovani. Partner byl tolerantni a nevadilo mu to, pochopil to, že je to kvůli synovi. Pak ale nastala situace kdy jsem svoje rozhodnutí přehodnotila a budu mít příjmení jen svého partnera. Když se budou děti budou chtít smát mému synovi duvod si vzdycky najdou a u zvedavych a zvidavych spoluobcanu to bude asi stejne. A zacinam novy zivot tak proc si sebou nest nalepku minulosti. V dnesni dobe rozvodu a nesezdanych paru je to myslim vcelku jedno jak se kdo jmenuje, hlavni je ze se mame radi :-)
Odpovědět
Mně se to taky bude lehko říkat, když s tím nemám zkušenost, ale de facto se jedná jen "o papír", tzn. představovat se všude můžete svým novým příjmením, i se tak podepisovat (nebo mít neutrální podpis), ale půjde jen o případné vyplňování nějakých úředních dokumentů. Tedy mít oficiálně dvě příjmení - kvůli dětem - , ale aby to současného manžela nemrzelo, tak prostě to první příjmení nějak v běžném životě ani moc používat nemusíte.. Moje sestra se jmenuje Viktorie Anna, takže má oficiálně v rodném listě dvě jména, ale prostě všude ji znají jako Viki. Takže jde jen o to, když někam vypisuje do úředního lejstra celé jméno. Znám takhle i jednu paní, která si nechala kvůli dceři své původní příjmení, ale všude ji znají pod tím novým, kterým se i představuje... V klidu bych si s manželem sedla a řekla mu, že z toho nejsem taky ráda, protože bych nechtěla, aby z toho měl špatný pocit a že miluju jen jeho...ale že kvůli dětem byste ráda měla i to staré.
Odpovědět
Profilova fotka
Sněženko, souhlasím s děvčaty. Nechat si dvě příjmení je skvělý kompromis - používat můžeš klidně jen jedno, i ve zdejších diskusích se holky shodly, že používají jen jedno příjmení a pouze v úředních dokumentech obě. Navíc bych řekla, že tvé děti budou poměrně malé (nebo určitě ne dospělé :-) ) a vyřizování s nimi ještě mít budeš, takže se společné příjmení bude hodit. Spíš si říkám, že když ti tvůj muž už několikrát řekl, že neví, nerýpala bych do toho a udělala bych to tak a nechala si příjmení obě. Je jen dobře, že ti to nerozmlouvá. Naopak bych si za tím stála, protože jak jde vidět, manžel může odejít, ale pouto s dětmi zde zůstane napořád...
Odpovědět
Já můžu mluvit z pozice dítěte, kdy se matka podruhé vdala. Vzala si jeho jméno a měli spolu potom 2 děti, takže jsem byla v rodině jediná, která měla cizí jiné jméno. Občas jsem se jako malá cítila jako cizinec, jakobych k nim oficiálně nepatřila. Navrhovali, abych si jméno změnila, ale já nechtěla, měla jsem ho a mám stále ráda. Ve škole se mi nikdo nesmál, nikomu jsem ani nemusela vysvětlovat, že je to opravdu má matka a to ani v nemocnici. V dnešní době už je relativně normální, že se děti jmenujou jinak, tak se nad tím nikdo nepozastavoval. Ale protože to znám z té druhé strany, nikdy bych se nechtěla jmenovat jinak, než mé děti. Být na tvém místě, asi bych si nechala obě. Ne kvůli bývalému, ale kvůli dětem. Když "neví" nebo "je mu to jedno", rozhodni se podle sebe.
Odpovědět
Článek se načítá
@snezenka123 - příjmení bývalého nezkousne, ale "děti bývalého" ano? Mě to připadá jako malichernost. Kdybys po něm chtěla, ať se přejmenuje podle vás, tak bych chápala, ale takto? Nakonec ti řekl, ať si uděláš, jak chceš, tak se rozhodni... Asi bych si kvůli dětem příjmení nechala...
Odpovědět
@snezenka123 Nenechavej to na nem, rozhodni se sama. On ti to nerozmlouva, a pokud ''nevi'' a ty vis, tak to udelej podle sebe :) Je to tvoje jmeno, tvoje rozhodnuti.
Odpovědět
Děkuji všem za názory ;-) večer to s ním prodiskutuji a uvidíme :-N
Odpovědět
tak at se deti prejmenuji na nej?
Odpovědět
@michalusenka - to by musel souhlasit bio otec...
Odpovědět
Moje známá si nechala příjmení bývalého kvůli dceři z prvního manželství a má k tomu příjmení nového.Ale rozdíl tam teda je,že bývalý manžel umřel...Ale dle mého názoru by chlap měl překousnout ego a udělat to i kvůli vyženěným dětem :-)
Odpovědět
já bych to příjmení zas tak neprožívala. moji rodiče se rozvedli když mi byl rok, máma se pak znovu vdala, a tak mám celý život jiné příjmení než rodina ve které jsem vyrůstala. a upřímně - bylo mi to vždycky fuk. nikdy se mi nikdo nesmál a nijak to neřešil. naopak mi spolužáci záviděli hodně babiček a víc dárků k vánocům:) jak často budeš muset vysvětlovat, že jsou děti tvoje? ve škole to vysvětlíš jednou a všichni si to zapamatují, nebudeš dneska první ani poslední...
Odpovědět
já zaes chápu tebe, že chceš mít příjmení jako tvoje děti. prostě soráč, ale děti sou dycky důležitější než manžel:) no chlapi sou koukám docela často egouši na tohle... můj muž by třeba nepřistoupil na to, aby si vzal moje jméno, ale nikdy by mě nenutil, ať si vezmu nutně já to jeho. to je prostě moje věc. myslim, že nechat si obě jména je dobrej kompromis:)
Odpovědět
a souhlasim s tím, že bych se ho pořád neptala at mi teda řekne,co si o tom myslí. myslim že je evidentní, že chce, aby ses jmenovala po něm. ale řek ti, že je mu to jedno. kterýmžtopádem se podle toho zařiď a jmenuj se, jak chceš..bude to tvoje jméno, a ty po něm nechceš, aby si vzal vaše, takže bych to nehrotila. na druhou stranu je fakt, že dneska je hodně nesezdanejch párů a rozvedenejch atd.... takže záleží na vašem pocitu. já bych se třeba stejně jako děti jmenovat určitě chtěla, prostě se mi to líbí, a nejde tak ani o to, aby se na nás nekoukalo blbě okolí.
Odpovědět
Profilova fotka
@snezenka123 nevím, ale podle mě to moc řešíš. Hlavně už se snoubence znova neptej, asi ho to taky musí docela otravovat když se tohle probírá stále dokola. Je to tvoje jméno, takže i tvoje rozhodnutí a to musíš udělat ty sama za sebe, ne tvůj snoubenec. Pokud chceš dvě příjmení, tak si je vem, a ani mu nic nevysvětluj, myslím si, že tvůj protějšek snad jasně a dostatečně chápe, že to je kvůli dětem a ne kvůli citům k bývalému manželovi. Hlavně si nemyslím, že společné příjmení je důkazem lásky, spíš jde o tu praktickou stránku věci. Já osobně jsem svoje příjmení vyřešila podle svého, a s manželem jsem to nijak nekonzultovala. Jen jsem mu řekla, že se budu jmenovat tak a tak, a pokud se mu to nelíbí, tak ať si začne zvykat (v jeho zemi je toto řešení vyloučeno). A to, že by tvůj snoubenec toto neskousl, jak tu některé holky psaly? Zajímalo by mě proč - přeci ví, že jsi rozvedená a musel s touto alternativou počítat. A upřímně - chlap, který není schopný takovýto detail skousnout pro mě není chlap (takový argument, že chlap neskousne manželčino příjmení po bývalém manželovi, je pro mě spíš důkazem, že ten chlap má problémy se sebehodnocením anebo naopak má přebujelé ego)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já mám jména 2, hlavně kvůli synovi, který si to přál. Ten je šťastný, že není cizí. A já jsem tak taky spokojená. Je to jednodušší ve škole, u mudr. všude... Narazila jsem na pár nechápavých lidí, ale to není můj problém. Až bude syn dospělý a nebude to řešit, plánuju nechat si jen jedno - současného manžela. Ten je s mým rozhodnutím úplně v pohodě.
Odpovědět
@im4fun ahoj, nepsala jsem, že to nezkousnul, naopak, že byl nejdřív zaskočený a nakonec řekl, at se rozhodnu podle sebe , že mu je to jedno... chtěla jsem vědět, zda to některá nevěsta také řešila, a jaké byli reakce jejího nastávajícího... Můj nastávající určitě nemá přebujelé ego, miluje mě i moje (naše jak říká)děti a spíš ani nevěděl o této variantě, že by to šlo mít dvě příjmení. Samozřejmě si to udělám, podle sebe, bude to moje příjmení :-) jen, jak jsem psala, mi šlo i o zkušenosti i jiných maminek-manželek ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@snezenka123 to byl spíš příspěvek na holky, co tu psaly, že by to ten jejich nebo někdo koho znají, nezkousl, nemyslela jsem to adresně na tebe, možná to tak vyznělo, za to se omlouvám. Nicméně za vším, co jsem napsala si stojím...
Odpovědět
@im4fun Ahoj v pohodě..díky za tvůj nároz, vážím si všech názorů ;-) měj se hezky
Odpovědět
Kvůli dětem bych šla taky do obou. Nový manžel to určitě pochopí...
Odpovědět
Profilova fotka
Být tebou, tak bych to udělala tak, jak chceš ty. Manžel (budoucí) to jistě pochopí. Mám trochu jinou zkušenost, jako dítě rozvedených rodičů. Moje mamka si vzala v mých asi 8-mi letech novýho chlapa. A má s ním 2 děti. teoreticky bychom se já a moje sestra měli jmenovat jinak, ale stejně se nakonec jmenujeme všichni stejně. Můžeš dětem příjmení změnit, nebo se dohodnout a tvůj muž, si může děti osvojit, tudíž by je měl jako svoje a i jeho příjmení. Popravdě nevím přesně, jak to funguje, nikdy jsem se o to nezajímala. Ale pokud byste to tak chtěli, tak to jde udělat.
Odpovědět
Udělej si to podle sebe - ne podle manžela, ne podle holek na diskusi. Je to těžký rozhodování, ale jde jen o tvoje příjmení! Osobně jsem pro variantu mít 2 příjmení (nemám ráda tradice :D)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?