Partner má nevhodné příjmení k vybraným jménům dětí. Vzít mé?

Ahoj, chtěla bych se zeptat jak u vás vzala rodina změnu příjmení v případě, že si muž vzal jméno ženy? Partner má příjmení Zmeškal. Sice se mi nelíbí, ale v pohodě bych si ho vzala. Ovšem pro děti se nám líbí spíše netradiční jména. Konkrétně Nataniel pro chlapečka. Kombinace jména Nataniel a příjmení Zmeškal mi přijde šílená. Co myslíte? Proto bychom chtěli spíše mé příjmení, ale mám obavy hlavně z reakce budoucí tchýně. Přítel už jednou naznačil, že by změnil příjmení (na úplně jiné) a moc se netvářili. Navíc půjde o tajnou svatbu (jsme spolu už šest let a chceme se prostě už vzít bez zbytečných okolků) a nevím, jak tu kombinaci partnerova rodina stráví.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Je to vaše manželství, vaše rozhodnutí. Na názory tchyně nebo kohokoliv dalšího bych nehleděla. Nejsme v 18. století přeci, netřeba se držet všech zvyků a tradic, jak se to líbí a vyhovuje vám dvěma, tak se rozhodněte. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zmeškal je normální české příjmení a nevidím na něm nic špatného. Ale se jménem Nataniel, si myslím, že dítě bude chudák. Zkus se do toho dítěte trochu vžít, celý život mu budou psát, že je třeba Daniel, třikrát se ho budou ptát na jméno, až to bude muset začít hláskovat. Pak nevíš, co potká za spolužáky ve třídě a co mu vymyslí za jména... Od Natan to není daleko k butan, z butanu může být buran, fakt nevíš... Ale jak píše morrighan, dělejte si, co chcete, vůbec se tu nemusíš ptát a ani jinde, holt třeba až bude moct a bude mu to nějak vadit, možná to půjde změnit, podmínky neznám, nebo si na to holt zvykne.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, teď si všímám, že jsem neodpověděla na otázku, nevím jaké je tvoje. Ale Nataniel Zmeškal je pro mě minimálně fakt zvláštní, takže to bych též moc nedávala. Já věděla, že si budu chtít vzít manželovo a podle toho jsme teprve vybírali jména. Další věc, že do doby než budeš mít dítě, se ti možná stane, že se ti bude zase líbit něco jiného... U prvního jsme měli holčičí jméno Nela, když se mělo narodit druhé a měla jsem možnost to tam opět napsat, napsala jsem Elišku...takže tak.
Odpovědět
Spis bych se zamyslela nad jmenem ditete, neni to typicke ceske jmeno, myslim si ze jak fanino, tak to presne vystihuje... Chlap ma typocky ceske prijmeni Chaloupka, ja zase nemecke v zenskem rode Schönauerová, dcera ma po chlapovi prijmeni v muzskem tvaru (Viktorie Chaloupka), protoze budeme zit v zahranici jako chlap, takze budeme mit obe v muzskem rode prijmeni, pak zvazoval ze by si vzal me, ale to by pak dcera musela vypisovat v budoucnu veskere kolonky (rodne prijmeni a nynejsi), takze jsme to nechali ze nebudeme to delat slozity...
Odpovědět
Profilova fotka
@elliav a jake mas ty prijmeni? Nebo uvazujete o uplne novem? Ja tchyni chapu, protoze ja mit syna, tak doufam, ze "zachova rod" a preda nase prijmeni dal, aby mohla rodina dal rust do dalsich generaci. Jsme cesi, takze tradice je vzit si manzelovo prijmeni s -ova. Muj snoubenec ma prijmeni Toporcer - kdyz tohle reknete do telefonu, nikdo vam nerozumi :D ale i presto si jeho prijemni vezmu. A budu Toporcerova. I kdyz pracuji a komunikuji pouze se zahranicim, takze bych mohla mit Martina Toporcer, ale jsme proste cesi a chci se jmenovat dle zvyklosti. A jmeno Nataniel - velice zajimave. K tomu se nebude hodit jen tak ledajake prijmeni. . .ale mozna nad jmenem pro dite uvazujes moc brzo, pokud nejsi jeste tehotna. .
Odpovědět
Já myslím, že všechno je o komunikaci. Myslím, že tvůj přítel by si měl s mámou v klidu promluvit, vysvětlit jí, o co jde, proč to tak chcete. No a pak už j to zase jen na ní. Rozumný člověk to pochopí, pokud ne, je to jeho problém. Taky si budete muset ujasnit, jestli chcete řídit celý svůj budoucí život (a život svých dětí) tím, jeslti se někdo neurazí... Na druhou stranu bych chápala, že by partnerova matka nebyla nadšená když za ní přijde a jen jí oznámí, že se oženil a že se už jmenuje jinak. Takže když to shrnu, neřešila bych, jeslti to udělat, ale jak to vysvětlit. (jinak nesouhlasím, že by dítě se jménem Nataniel bylo chudák. Myslím, že v dnešní době není žádné jméno divné a jsou rozhodně zvláštnější jména než Nataniel. ;-) ) A s tím zachováním rodu je to taky relativní. Rodina od mého původního příjmení už má taky na mále, všichni mají holky. A jediný kluk, který se narodil a ponese dál příjmněí Pěkný, je černoušek :-D :-D Takže jméno půjde dál, jen barva se holt změní (někdo by se z toho třeba taky hroutil)... :-D
Odpovědět
Za jménem si stojím. je to rozhodnutí po dlouhé úvaze. O dítě se už snažíme už déle a ještě před týdnem jsem byla těhotná (bohužel to v raném stádiu odešlo :-(). Takže to se určitě nezmění. Nataniel může znít pro někoho zvláštně, ale myslím, že oslovení Natýsek (dokud bude malý) je úplně normální. Je to v podstatě to samé jako Matýsek a to je velmi časté. Až bude starší Natany. Když se vám chtějí smát, najdou si důvod vždy, takže to bych neřešila. :) Moje příjmení je Kočí. Jinak přítelova maminka má celkem šest dětí. O zachování příjmení rodu bych se opravdu nebála. :-D Spíš bude problém to, že je křesťanka a tak to možná hůř stráví. Proto mě zajímaly taky vaše zkušenosti, jak změnu příjmení vzali partnerovi rodiče, pokud to tak někdo měl. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@elliav Dobře, tak si změníte jméno na nějaké neutrální, řekněme znějící "cize", aby se k němu hodilo jméno Nataniel. Co když to bude holka? Pro ní máte taky vymyšlené "exotické" jméno? Jak to pak má řešit, až se bude chtít jednou vdát? A její vyvolený bude právě Vomáčka nebo Buchtela a ona třeba Mercedes nebo Melissa? Už jen z tohoto důvodu bych do toho nikdy nešla, protože mi to přijde příliš sobecké a jednostranné. Já jsem rodič, mám vymyšlený jméno a pak se třeba stavte na hlavu. Asi by mi v hlavě šrotovalo mnohem více otázek ohledně budoucnosti mých vlastních dětí než to, jak křesťanská tchýně vezme změnu příjmení jednoho ze svých šesti potomků....
Odpovědět
Profilova fotka
@elliav Nataniel Kočí zní stejně blbě jako Nataniel Zmeškal. A to mám synovce Natanaela a jeho jméno se mi líbí, ale on nemá příjmení, které by v češtině mělo význam...
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a příjmení nemá s křesťanstvím nic společného. Jestli strávila, že spolu žijete a čekáte dítě před svatbou, tak úplně nevím, proč by měla mít problém s příjmením.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak na řeči o tom, jak bude dítě trpět s neobvyklým jménem, se vykašli - ještě nikdy jsem je neslyšela od někoho, kdo sám nemá jméno tuctové a neumí si to tímpádem představit. Já i bratr máme zvláštní jména a jsme s nimi spokojeni. Říkanku vymyslíš na cokoli (Tereza - má kozy z železa ap.)...
Odpovědět
Profilova fotka
Já tedy nevím, v čem je tak velký problém. Ono opravdu není rozdíl mezi Kočí a Zmeškal, obě jsou to česká příjmení a jakékoli netradiční jméno k nim bude znít některým lidem prostě divně. Já bych klidně nechala Zmeškal :) Znám pár lidí a nebudu tady uvádět příklady jmen jejich dětí, ale to byste se teprve divili nad kombinacemi... to si pak opravdu člověk říká, jaký chudák to dítě jednou bude. A co se týče posmívání ve škole, já mám třeba české jméno a musím říct, že i tak jsem si s ním užila. Když se budou chtít posmívat, tak budou, stačí třeba nosit brýle nebo mít velký nos :)
Odpovědět
Článek se načítá
Nataniel je moc pěkné jméno, podle mě dobrá volba. Nevidím důvod dávat úplně tradiční české, pokud to není Vaše sousto a tohle není nějaké přímo netradiční. A pokud to bude počeštěné Nataniel a ne Nathaniel, i toho spelování bude méně :) Nataniel Zmeškal ale není horší jak Nataniel Kočí.. já osobně bych snad řekla, že i lepší :) A teď tolik lidí dává různá jména, že to pak nikomu divné nepřijde :) Pokud jste se ale rozhodli, že to změníte, nehleďte na ostatní a udělejte to. Tchýni to vysvětlete, že máte své důvody a že to tak oba chcete. Nesmí si myslet, že svého partnera do něčeho nutíte, on by ji měl přesvědčit, že sám to tak chce, pak nemůže říct nic :)
Odpovědět
Profilova fotka
mne se Nathan a Nathaniel vzdycky libily, jsou to krasny jmena a dost neobvykla. Nicmene prvni prijmeni jsem prevzala Hanzlova a mame teda dceru a ta je Mia a kdyz jsem se rozvedla a znova vdala, tak jsem Nosek a mala je Beata Carla, takze ja na nejaky ladeni a neladeni moc nejsem. Teda u holek. U kluku je to fakt jmeno na celej zivot a tam uz bych nad kombinaci Natanile Zmeškal fakt hodne vahala....
Odpovědět
Je jasné, že příjmení Kočí taky není úplně ideál, ale přišlo mi, že se bije s jménem méně, ale možná je to tím, že jsem na své příjmení zvyklá a třeba ho vnímám už trošku jinak. Jméno pro holčičku bude Viola. Je normálně zařazené v každém českém kalendáři. Myslím, že dřív bylo častější. Cizojazyčnou variantou je Violeta. To se mi líbí více, ale nechám českou variantu Viola. I tak bychom jí říkali při obou variantách stejně Violko, Viol, Vili, Lili... :)
Odpovědět
Taky si myslím, že je jedno, jestli Zmeškal/ová nebo Kočí. Asi to bude fakt tím, že na Kočí jsi zvyklá. Zvlášť u Violy mi přijde lepší Zmeškalová. Ale jak vidíš v téhle diskuzi, každý to stejně vnímá jinak, někomu přijde divné Kočí, někomu Zmeškal :-D Takže bych se vůbec neohlížela na to, jak to bude znít cizím lidem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že dámy to tady moc řeší, zda je to české jméno nebo ne, zda se mu budou smát nebo ne... Někdo už to tu psal, když se děti posmívat chtějí, důvod si najdou vždycky, jméno to nijak neovlivní. A není přece nic špatného na tom, dát dítěti poněkud netradičnější jméno, lepší než mít pak ve třídě 3 Tomášky, 4 Honzíky, 5 Martinů... Nehledě na to, že co je vlastně tradiční? Tradice v křestních jménech se posouvá každou chvíli jinam. Co je dnes netradiční, je za pár let velký boom. A Nataniel je fakt krásné jméno a ani s tím českým příjmením mi to nepřijde nijak extrémní. Taková Elizabeth Jade Smolková, kterou mají naši sousedé, mi zní tedy hůř. :D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já bych to volila jednoduše. Udělejte jak myslíte vy. Pokud jste se na tom s partnerem dohodli a jemu to nevadí udělejte to. Samozřejmě berte ohled na rodiče. S citem oznámit, ale nenechat si do toho kecat. My s manželem jsme si vzali mé přijmení, hlavně proto, že jsme mysleli na naše děti a manželoj se moje vždy líbilo. To víš, že s tím rodiče měli problém, ale nás ve vztahu to nesmírně posílilo. S cize znějícíma jménama nemám problém. Vlastně přznejme, že 90% jmen v česku jsou z latiny, nebo z němčiny a všichni Martinu a Lucii považujeme už za "české". Za sto let tu můžou být Etienové a Jessiky,nebo také Mahmudi a Mohamedi. Je jedno jestli se budete jmenovat Kočí, nebo Zmeškal, zvolte to se kterým chcete žít po zbytek života. Já s manželem taky uvažujem o Lili ( Lilien), česká se mi nelíbí a vždy mi na nich něco vadilo. Nebo že bych se vrátila k české tradici a pojmenovala dítě Kazimír a Soběslava..že by se jim děti v dnešní době nesmály? Pochybuji
Odpovědět
Se jménem bych byla úplně v klidu, před nástupem na mateřskou jsem pracovala s dětma a můžu potvrdit, že exotické jméno má dnes každé čtvrté dítě , naopak některá tradiční česká jména jdou do pozadí (třeba jména Samuel, Nicolas či Sebastián v současné době těžce vedou před takovým Jaromírem, Oldřichem či Alešem) A k tomu posmívání - jsem Lenka a je až neuvěřitelné, co všechno s tím šlo v 90. letech vymyslet....takže tak.
Odpovědět
Profilova fotka
Nathaniel je moc pekne jmeno, ale vic se mi libi s příjmením Zmeškal jak Kočí🙂🙂
Odpovědět
@elliav já to vidím tak, že vybrané jméno je nevhodné k příjmení. A toto řešit když ještě nejsi ani vdaná ani těhotná a už dělat peklo. A už se jeví jako nejhorší tchýně. A Natýsek je teda :-( :-(
Odpovědět
@majanax Moc "nechápu" váš negativní komentář. :) Nejsem ještě ani vdaná. - Vdávat se budu v květnu. Na matrice musíme vyplnit dotazník o manželství, kde se uvádí společné příjmení, tudíž to musím řešit. Společné příjmení se snad logicky řeší před tím, než jsem vadná. :-D Nejsem těhotná. - Těhotná jsem ještě před týdnem byla. Bohužel už nejsem, ale pevně doufám, že budu znovu co nejdříve. :) "A už se jeví jako nejhorší tchýně." - Tuto větu nechápu už vůbec. O tchýni jsem nic špatného neřekla. Naopak musím říct, že je suprová Jen si myslím, že by ji to rozhodilo. A k tomu, že dělám peklo se už asi vyjadřovat ani netřeba. :-D Ale taky názor. :)
Odpovědět
Jsem zastáncem tradic a mám manželovo příjmení. A měnit ho jen kvůli jménu dítěte, které není a třeba budu mít sedm dcer, by mě ani nenapadlo. Tchýni chápu, syn je pokračovatelem rodu a asi by mě u mého syna mrzelo, kdyby si jen kvůli potenciálnímu jménu dítěte (rozmaru snoubenky) měnil příjmení. A u výběru jména u dítěte jsem vždy postupovala, zda se jméno hodí k příjmení a ne naopak. Tebou vybrané jméno se mi nelíbí, ale to je můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se Vámi vybrané jméno líbí. Lépe mi pasuje ke Kočí. Nechápu komentáře o tom, jak se dítěti budou smát a že bude chudák. Typický česká jména jsou na ústupu. Chodime do mateřského centra na kurzy a máme tam jen jednu Marušku, zbytek Sebastian, Tobias, Samuel, Thea, Ella. Naše děti budou vyrůstat v generaci, kdy se nad tím nikdo z děti pozastavovat nebude, říkanky se budou vymyslet úplně stejně jako před 30 lety.
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax pardon, ale Vas příspěvek me teda pobavil :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Nataniel Kočí je opravdu lepší - kombinace dlouhé, krátké. Viola se mi zase víc líbí Zmeškalová. Ale ano Nataniel Zmeškal mi nepřijde kdovíjak šílené. V dnešní době už jsou netradiční jména obvyklá, jistě nebude jediný ze třídy, kdo Nebude Honzík nebo Jakub. Máte oba hezká jména. Pokračování rodu asi pro babičku nemusí být ten hlavní důvod, přece i pro ni je to jméno vyvdané, ne rodinné. Třeba na mého synka tchyně úplně kašle, a to je to jediný pokračovatel rodu (muži našeho jména jsou v zemi tři, můj tchán, manžel a syn). Myslím ale, že tradice je tradice, a když si syn změní jméno, je to, jako kdyby se vzdal své rodiny. Chápu, že to vzbuzuje emoce. Moji rodiče také chtěli mámino příjmení, protože dědeček měl dvě dcery, a přes druhou babičku to neprošlo. Dlouho mě to mrzelo, protože to druhé příjmení se mi líbilo víc, ale jako matka syna to už chápu :-) Každopádně, rozhodněte se hlavně podle sebe, podle toho, které jméno chcete, aby vaše rodina nesla. Děti i rodiče se s tím srovnají.
Odpovědět
Profilova fotka
Když mi bylo kolem 20, taky jsem uvažovala o různých jménech typu Sebastian apod... Mě méně obvyklá jména nevadí, obzvláště, když má někdo třeba německé příjmení apod. Ale Nataniel, se přiznám, jsem nikdy v životě neslyšela a proto mi přijde, že s tím pak to dítě, potažmo jako dospělý, bude mít zbytečné "problémy". Je fakt, že posměšky jdou z jakéhokoliv jména, když se někomu někdo bude chtít smát, tak bude, ale tak pokud to můžu alespoň trochu ovlivnit... Zrovna k českým jménům jako Kočí a Zmeškal, kde se i vyskytuje háček, mi tolik jiné jméno Nataniel vůbec nesedí. Poslední dobou mi přijde, že ta svoboda, která nám, mladé generaci, byla dána, se totálně vymkla z rukou. Z reklam nám chrlí: kdo nenosí top crop, oversize svetry je out, nebo vyměňte svůj starý mobil za nový, vše jde vyměnit a pak lidi mění partnery, jak spotřební zboží, protože "něco vyměnit" je taaaak snadné. No a kdo má příjmení s ová a nejmenuje se Alachmea Konstantinina Novák, tak ten jakoby neexistoval. Přijde mi, že se naopak začíná vracet trend starých českých jmen (ale asi žiji v jiném kraji), mám jich kolem sebe spousty, znám Františka (i můj syn se tak jmenuje), soused má malého Vlastimila, naproti bydlí malá Maruška, znám ale i třeba Olivera, Dorotu i Leontýnu...ale pořád to beru, že je to normální české (v kalendáři) jméno. Nataniel, je pro mě, jako když si to někdo vymyslel, protože to opravdu slyším poprvé. Ale asi už patřím do staré školy a do starého železa a nevím, co je in. Ale přesto pořád tvrdím, že je to na Vás, nikdo Vám vaše rozhodnutí nemůže vzít, jen je důležité, abyste to chtěli skutečně oba dva.
Odpovědět
@fanino Já s tebou souhlasím. Kolem mě se vrací česká jmena: Julie,Honzík,Anička,Anežka,teď má kamarádka Zofinku,a dokonce tu máme 2 Františky 😊...A jsou to krásná jmena. Se jménem Nathaniel jsem se 1 setkala v hodině literatury. Spolužačka se hádala s ucitelem, který po přečtení jeho jména ji opravil,že to není Nathaniel,ale Naseniel 😀😀😀. A ona mu opacila,že Amíci říkají i Natane. Kazdopadne,kdyz to člověk čte,zní to hezký,ale za sebe si nedokážu představit,že na něho budu volat Natane či Natanku . -a jak jinak se říká malým dětem,než zdrobnele?.Je to každého věc a některá cizí jména jsou hezka...Ale je třeba si uvědomit,že cizí jmena se nesklonuji ani nezdrobnuji (nejde to vetšinou). Ale proti gustu...Libit se může cokoli,ale je třeba na to mrnkout i z jiného pohledu (třeba právě toho dítěte).
Odpovědět
@fanino Nezlob se, ale to, že jsi jméno Nataniel nikdy neslyšela, je opravdu jen tvůj problém... Já jako dítě třeba nikdy neslyšela jméno Vojta. Když jsem pak jednoho potkala, přišlo mi to trochu divné. To, že je to úplně normální jméno asi nemusím zdůrazňovat. Setkala jsem se na kroužku třeba s holčičkou Eunikou. Nikdy jsem to neslyšela, osobně se mi to nelíbí (stejně jako spousta obyčejných jmen), ale v životě by mě nenapadlo, vykládat její matce, že její dítě je chudák a že to je sobecké (to možná byla slova někoho jiného tady, nrmyslím to je na tebe). A mojí dceři to samozřejmě vůbec divné nepřipadalo, protože Euniku potkala poprvé stejně jako Tobiáše, Kubu nebo Kačenku.
Odpovědět
Asi nebudu psát 3 komentáře adresované zvlášť vyjádřím se obecně. Beru všechny vaše názory a jsem ráda, že na věc mohu mít více pohledů. Přesto mě řekněme překvapují některé komentáře. Jméno dítěte rozhodně není "rozmar snoubenky". Na jménech jsme se s přítelem po dlouhých úvahách dohodli SPOLEČNĚ. Kromě toho potencionální jména (teď už tedy pevně vybraná) příbuzným netajím, ptám se jak se jim líbí, ale konečné rozhodnutí bych ráda nechala na nás dvou jako rodičích. Každý rodič vybírá svému dítěti jméno, které se líbí jemu a dítěte se neptá. Mě třeba přijde strašné jméno Josef Vomáčka, ale nikdy bych rodičům takového dítěte neřekla, že je to jejich rozmar, nebo jsou sobci. Taky nejsem ten typ, co potřebuje za každou cenu exotické jméno. Vybíráme prostě ta jména, která se nám líbí. Mimo jiné se mi pro holčičku ještě například velmi líbí jméno Anežka, což je tradičně české. U jmen neřeším, jakého jsou původu, ale jak mi znějí, jak by se dalo takové dítě oslovit a jaký má jméno význam. A co se týče nadhození tématu rozmaru moderní doby. K tomu vám můžu říct, že i vlastní babička mi řekla, že jsem moc konzervativní. :-D Ovšem s netradičním jménem problém nemám. Abychom se vrátili k tématu.... :) Taky jsem zastáncem toho, že by si žena měla spíše brát příjmení muže, ale prostě jsem měla pocit, že Zmeškal se bije se jménem mnohem více, proto jsem nad tím začala uvažovat ale teď mi dochází, že je to asi jen zvyk na mé příjmení. :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?