Nějaká, která si nechá příjmení bez koncovky -ová?

Zajímalo by mě, jestli je tady nějaká, která si nechá příjmení svého nastávajícího tak, jak je :-) Viz. EMMA SMETANA, KATEŘINA LANG a podobně.
1
2
Kateřina Konvalinka Průšová :-D :-D :-D ještě že manžel nebyl třeba Kontryhel. Je to věc každé z nás. Mi osobně se kombinace mužského a ženského příjmení nelíbí. O tom tato diskuze není. A jsem zastánce jednoho příjmení. Beru, že žijeme v nadnárodním světě, ve kterém se těžko chápe, že Novák má za ženu Novákovou nebo Nový paní Novou. Pokud se jen trošku tohoto nadnárodního světa dotýkáte, tak jsem pro. Za zvážení také znění jména a příjmení. Ema Smetana je docela vtipné, navíc si příjmení jako dcera emigrantů nevolila. Zde by asi fakt bylo lepší Ema Smetanová. Kateřina Lang, Petra Lang zní dobře. Oproti tomu lépe Miluška nebo Jiřina Langová. V mém případě mužská forma příjmení rozhodně dobře nezní, tak jsem jeho -ová ;-)
Profilova fotka
Ja nechcu byt rozhodne -ova
Martina Pitlík zní hodně blbě, budu s -ová :)
On je hlavně problém v tom, jak je to zákonně nastavené. Ten jasně říká, že tvar ženského příjmení musí končit na ova. Existují výjimky: jde-li o a) cizinku, b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, c) občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo d) občanku, která je jiné než české národnosti Já to i kvůli své badatelské činnosti vyřešila tak, že si vezmu obě příjmení. První bude manželovo v mužském tvaru a druhé moje dívčí s koncovkou ova. Avšak záleží na agilnosti matričního úředníka a těžko někdo bude ověřovat, zda když si prosedíte, ze budete žít v cizině a proto chcete mužský tvar, že skutečně v cizině žít budete.
Me treba mrzi, ze nelze zkratit divci 😕mam svoje příjmení německého puvodu a pritelovo ryze ceske a pekne by si to sedlo mit jeho s ova a svoje zkracene ☺
@moninak a proč by nešlo?
@tamaraad ja mela za to, ze svoje si upravit nemuzu, tusim, ze jsem to cetla tady na beremese. Jak budu volat na matriku, chci se na to poptat, velmi by me to potesilo ale!☺
@moninak tuším, ze toto opravdu nejde. Navíc přijaté manzelovo příjmení se dává na první místo, u toho je tedy možný mužský tvar, na druhem stojí dívčí a to musí končit na ova.
@moninak Jde to, ale musíš si to vyúřadovat ještě před svatbou. Na matrice požádáš o užívání svého příjmení v mužském tvaru. Uvedeš jeden z důvodů, které napsala @kkarollkaa. Samozřejmě záleží na ochotě konkrétní matriky, ale třeba národnost nebo to, že budeš žít v cizině, těžko nějak ověří. No a pak si při sňatku vezmeš manželovo příjmení v ženském tvaru. Takže ve výsledku budeš mít křestní, manželovo s -ová, a na konci rodné bez -ová.
@stastnevdana aha. Takze to ale znamena zmena dokladu 2x. A se sletem prijemni nic neudelam, ze? Ze bych mela prvni svoje a pak manzelovo. Moje by koncilo na souhlasku a on ma samohlasku, byla by to paradni vyslovnost 😂jinak diky moc holky! Mam o cem.přemýšlet☺
@moninak Bohužel ne, první je vždy vyvdané, pak až rodné.
Jaaaa :)
Článek se načítá
Profilova fotka
@barumila já si nechala příjmení po manželovi, bez koncovky .🤗
My na to s nastávajícím jdeme tradičně, budu se jmenovat po něm a to s přechýlením. Žijeme sice v zahraničí, nicméně oba jsme Češi. Pokud bych se vdávala za místního, nejspíš určitě bych cizojazyčné příjmení neprechylovala. Sice by pro zdejší lidí bylo asi srozumitelnější i české příjmení bez přechýlení, ovšem vypadalo by to divně. Mě se na to matrikářka ptala, v jaké formě příjmení chci. Myslím, že je to o domluvě v rámci pravidel.
Holky v tomhle jsem staromódní. Bavili jsme se o tom doma a máme na to stejný názor. Pokud má chlap typicky české příjmení, tak je přechýlené příjmení přirozené a nepřechýlené vypadá divně. Naopak z zahraničních příjmení je přechýlení zvláštní. Používání původního a nového příjmení je zbytečně dlouhé. Já budu používat příjmení mého muže, přechýlené. :-)
@mikinkacs u me to partner nechava nastesti na me. Ja mam se svym prijmenim vybudovane nejake pracovni jmeno, jednou budu prebirat firmu s timto jmenem a nechci začínat znovu kvuli manželství. V dobe svatby mi bude skoro 28 a proste nechci zmizet jen tak ze sveta ☺ale rozumim obema variantam ☺
Profilova fotka
mam typicky ceske prijmeni bez -ova na konci a na matrice to bylo naprosto bez problemu, jen jsem uvedla, ze mozna budu jednou v cizine ( coz nevylucuju). ja se proste chtela jmenovat stejne jako muj muz
@mr_falko ale pripadne dcera bude muset prechylene prijmeni, ze?
Profilova fotka
@moninak ne, mame obe v neprechylene verzi :-)
@mr_falko a nikdo u vas neni cizinec, jo? To jsou mi novinky. Ja zila dodnes v tom, ze holčičky cesky musi mit prechylene. Pripadam si jak blbec 8-( =-) x-) :-)
Profilova fotka
@moninak nikdo, oba cesi jak poleno :-) holky se ovsem narodi automaticky s prechylenym prijmenim, dela se to az po porodu. My se na matrice zastavili cestou z porodnice a bylo to. Ten papir je stejny, cestny prohlaseni, takze jsme uvedli to same. ;-)
Asi budu ukamenována, ale já jsem proti nepřechýleným verzím příjmení. Pokud se jedná o sňatek s cizincem, nebo někdo opravdu žije v zahraničí tak proč ne. Tomu vcelku rozumím. Ale ve většině případů se setkávám s lidmi, kteří se při snaze být světoví po svatbě jmenují Petra Novák a nejdál byli na dovolené v Chorvatsku. Nejsme jediná země na světě, která má ženskou a mužskou verzi příjmení, tak proč najednou ta snaha být jako v Americe apod? Co se týká dvou příjmení, tak rozumím tomu že kdo podniká, nebo je sportovec či jinak známá osoba tak si zanechá i vlastní jméno. Kamarádka to tak udělala taky. Má ale hrozně dlouhé křestní jméno i obě příjmení takže než to vypíše úřednice do formuláře tak jí skončí směna... :)
@paajka10 U některých cizích příjmení naopak přechylování působí nemístně, leckdy se to nedá ani pořádně vyslovit. A vůbec nemusí jít o cizince. Dvě příjmení mi připadají praktická už z toho důvodu, že dnes se ženy vdávají v pozdějším věku, mají za sebou studijní a profesní výsledky pod určitým jménem, a jen tak se ze dne na den vzdát své identity může dost komplikovat život. Nevím, proč by to musela být nutně celebrita nebo sportovec. Přeci i v jiných profesích může mít člověk vybudováno jméno, ne?
@stastnevdana ještě jsem se nestkala se jménem co nejde vyslovit. A i kdyby, určitě je to vážně jen pár výjimek a tyto výjimky se současným trendem mají pramálo společného. Ale asi ano, nějká taková jména mohou existovat. Co se týká dvou příjmení a "ztrátě identity". Když má někdo třeba firmu, která se jmenuje podle rodného příjmení tak tomu rozumím. Prostě koho jméno "živí", tak je jasné že je pro něj změna bolestnější. Ale abych si já nechávala obě jména jenom proto, že mám vystudovanou vysokou školu a jsem na manažerské pozici? To nedává vůbec žádný smysl. Všichni jsou zvyklí že ženy mění jméno. Například v Německu si ženy berou manželovo příjmení a kdo si nechá obě je považován za podivína (pracuji v Německé firmě a v Německu jsem poměrně dlouhou dobu strávila, tak vím o čem mluvím). Možná právě proto, že jsem strávila dost času v zahraničí a mám to porovnání, které mnoha lidem chybí, mám názor takový, jaký mám.
Holky, tyjo kariéra, bla bla bla... Tak v práci lidi vědí, že jste se vdaly/vdáte, zákazníci se to taky dozví. Je to takový přirozený, že se někdo vdá a jmenuje se jinak. Nestavme kariéru nad rodinu přeci... Já jsem se tady tak nějak ptala kolegů, co si myslí o příjmeních a jednoznačná odpověď, že ženská se má jmenovat po chlapovi, přechýleně a hotovo...
Nebudu přechylovat, mám doma cizince a svoje příjmení stejně od malička píši bez ová. Jen to bude taková jedna vtipná rýmovačka:). Jinak argumentovat tím, že kdo si nebere partnerovo příjmení dává přednost kariéře před rodinou je slušně řečeno malost. Já bych si třeba rodné příjmení nechala ze sentimentu a proto, že ho nosím několik desítek let a je to součást mé identity a ano i jakási vybudovaná funkční značka v kariéře. Jinak brát si cizí příjmení zas tak přirozený není, v nedaleké minulosti byla třeba slečna Javůrková a pan Novák krásný pár a po svatbě se se slečny Javůrkové stala žena pana Nováka a z pana Nováka se stal pan Novák, tzn. minimálně slovně se žena proměnila v majetek. V té nedaleké minulosti se slečna Javůrková taky vdávala a brala si jméno svého nastávajícího za své z důvodu zabezpečení dětí. Před objevením genetický testu bylo stejné příjmení jedinou možností jak prokázat, že dítě je pana Nováka, jinak bylo považováno za bastarda a nemělo nárok na majetek. Takže ne všechny tradice jsou tak romantické jak si myslíte. Každopádně moje pointa je že žijeme relativně svobodně a tohle je jedna ze svobod, které máme. Jak si každá vybere, jestli ová nebo ne, jestli manželovo nebo svoje příjmení... to už je jen a jen její, potažmo jejich věc ;)
@bridetobe2019 Proč v tom vidíš malost? -ová neznamená nic přivlastňovacího. A za další si neberu cizí příjmení, ale příjmení muže mého života. Jsem na něho hrdá a to příjmení budu hrdě užívat. Taky mám vybudovanou kariéru, tak halt lidi pochopí, že jsem jedna osoba, žádný problém :-) Ale samozřejmě je to každého věc, ať se lidi jmenují jak chtějí. Nikomu to neberu :-)
Profilova fotka
@mikinkacs Není to nic přivlastňovacího, ale ti tví chlapi by určitě ženino příjmení nepřijmuli :-D
@pirek Můj muž by se po mě jmenovat nechtěl, jelikož je tady prostě tradiční přejímání mužského příjmení. Ale moje kamarádka si vzala kluka s nepěkným příjmením a on si vzal její. Na tom nevidím nic špatného :-) Jen to jakoby vybočuje ze standartu.
Po této diskuzi jsem celkem ráda, že řeším svatbu nyní a ne za řekněmě 25-30 let. To bude plno holčiček a chlapečků co budou mít dvě příjmení (ještě ideálně v mužském provedení), protože žádná maminka ani tatínek se přece nenechá jménem přivlasťovat a oni budou řešit, jaká jména po svatbě budou užívat. To bude teprve legrace!
1
2

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?