Můžeme si po svatbě nechat s manželem svá příjmení?

můžu si po svadbě nechat své příjmení a manžel taky své?
Odpovědět
1
2
Ano, jenom se musite dohodnout, po kom se budou jmenovat vase deti
Odpovědět
Profilova fotka
deji, to určitě můžeš, ale pro děti to bude dost zmatečné, taky se určitě nevyhnou ve škole nějakým narážkám, že se maminka jmenuje jinak než tatínek. Kvůli dětem bych určitě zvolila společné příjmení.
Odpovědět
Profilova fotka
Deji to má budoucí manžel tak hrozné přijmení? Ani já si moc nepomůžu snatkem k vybornému přijmení, ale k vůli dětem a jiným věcím budeme mít přijmení společné.
Odpovědět
příjmení ma normální, už máme syna a ten se jmenuje po mně, žijeme spolu 15 let snatek v podstate u nás nic nezmění.
Odpovědět
Profilova fotka
Deji, nevím, jestli plánujete dětičky, rozhodně bych si vzala příjmení manželovo. Věř mi, má první dcerka se jmenuje po mě. V současné době žiji s přítelem, ne jejím otcem a s ním mám 2 dcerky které se jmenujou po něm. Po svatbě se budu snažit změnit Nikolce příjmení po manželovy. Je to opravdu docela divné, když se pak každý jmenuje jinak.
Odpovědět
syna máme spolu a další děti neplánujeme, můj nastávající má 2 děti z prvního manželství.
Odpovědět
deji, pokud se Ti tak moc líbí Tvé příjmení, tak si můžeš nechat svoje + příjmení po manželovi. Tedy můžeš mít dvě příjmení. Aby bylo poznat, že jste se opravdu vzali. ;-)
Odpovědět
myslíš moje příjmení-jeho?, to je docela dobrý, díky :-)
Odpovědět
deji, jo, přesně tak. Ty jsi třeba Nováková a on Novotný. Tak budeš Nováková - Novotná. :-) Mám kamarádku, která to takhle má. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tak, může si nechat i svoje, ale první je po manželovi a druhé její za svobodna, takže xxx Novotná- Nováková
Odpovědět
ambret, aha, tak to je možné. Já se nehádám. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Čtyřlístek, já taky samozřejmě ne :-D ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Třeba má deji svoje důvody, proč si nechce měnit příjmení - koneckonců může si ho přece změnit i chlap, ne? Pokud se ona i syn jmenují stejně, bylo by to jednodušší a pro syna určitě příjemnější. V dnešní době je možné cokoliv, sice jsem taky toho názoru, že je lepší když mají všichni v rodině stejné příjmení, ale myslím, že je to na každém, a je to až to poslední podstatné. Nejdůležitější je, aby to doma klapalo, jméno nic nezmění. deji, nenech se do ničeho tlačit, koneckonců jméno si můžeš změnit kdykoliv - sice za peníze, ale zase jen ze své vůle, ne kvůli nějaké svatbě, nebo proto, že "se to tak má dělat ;-)
Odpovědět
diky všem, po nastávajicím nechci změnu jména - podniká a bylo by to dost složitý. od začátku našeho vztahu ví, že si nechám v případe snatku své příjmení a respektuje to. :-)
Odpovědět
ja myslim, ze v soucasne dobe, kdy se tolik manzelstvi rozvadi, se uz deti nepozastavuji nad tim, ze ma nekdo jine prijmeni apod. a navic, preci se nebude clovek prizpusobovat cizi netoleranci k odlisnostem. to je jako argument, aby se nebrali lide jine narodnosti nebo barvy pleti, aby jejich deti netrpely predsudky spoluzaku. co se ma odstranit jsou predsudky, nikoli "nekonvencni" chovani. pokud se nechces vzdavat sveho prijmeni, nedelej to. ja si take nechala svoje a je to bezva. o lasce k partnerovi to nic nevypovida, copak zastankyne spolecneho prijmeni manzel miluje mene, protoze se kvuli nim nevzdal prijmeni sveho? asi ne, ze ne? tak proc by to tak melo byt naopak...
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj holky,je to každýho názor,jestli si nechá svoje příjmení nebo ne,ale mně se nelíbí,když má každý jiný příjmení,vždycky to tak bylo,že bylo příjmení společné a to se nemusím vdávat a můžu zůstat rovnou svobodná.Já se vdávám jen proto,že až budu mít jednou děti,tak ať máme stejný příjmení,jinak bych se ani nevdávala,budeme se mít rádi i bez papíru :-) Ale pokuď se stane,že je žena už jednou rozvedená,tak další příjmení bych si nebrala. Ale každý má na to svůj názor,to beru :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem ještě před rokem uvažovala o tom, že bych si nechala svoje příjmení, ale pak jsem zvážila všechna pro i proti a nakonec jsem do dotazníku na matrice vyplnila, že chci mít stejné příjmení jako manžel, takže teď už v tom mám jasno. ;-)
Odpovědět
Tohle už se tady řešilo myslím několikrát. Řešení neexistuje, stejně si to ten člověk musí rozhodnout sám. A rozhodovat se stylem "jedna holka z beremese si myslí..." (čímž netvrdím, že je to případ někoho z vás ;-) ) mi přijde dost ujetý. Taky jsem v tomhle směru váhala, bála jsem se, že se změnou příjmení ztratím i kus sebe, ale nakonec jsem se rozhodla přijmout příjmení přítelovo. Přijde mi to přirozený, jasný důkaz, že se v mém životě něco změnilo.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak to mi se budeme jmenovat po mně :-D Dvě příjmení nedoporučuji ( je to každého věc), jestli pracujete někde v administrativě a uděláte za den 100 podpisů, tak se z toho zblázníte :-N Známá to tak má a teď si nadává, protože nesmí ani jedno vynechat při žádné brkotině, kolonky na podpisy k tomu nejsou ještě upravené atd.... Tak držím palečky v rozhodování, papa
Odpovědět
Profilova fotka
já mám podobný problém,jelikož příjmení přítele je pro mě katastrofální :-D a mé je hezčí,tak uvažujeme o tom zda se každý nebudeme jmenovat jako doposud a taky pak děti jako já,ale nevím,jsem taky zastáncem toho,že rodina by měla mít 1 jméno společné,ale jeho se mi vůbec nelíbí a tak mám z toho obavy jak to vše bude :-|
Odpovědět
Profilova fotka
A proč se tedy nejmenovat po tobě?
Odpovědět
Ahojte, citala som si prispevky v tejto diskusii a velmi ma prekvapuje, preco skoro kazda riesite vsetko, len nie to, na co sa deji skutocne pytala. Myslim, ze deji nepotrebuje presviedcat o tom, ako sa ma spravna rodina volat, aby vobec mohla byt rodinou - takze je podla mna dost od veci radit jej, aby si brala manzelovo meno (ci uz ako jedine alebo ako jedno v dvojitom priezvisku)! Deji po tomto vobec netuzi a vobec sa na to nepytala. Myslim, ze v tom ma dost jasno a ja jej drzim palce, aby si svoj nazor ponechala. Aporopo, ze deti trpia odlisnym priezviskom je nezmysel - v Prahe je snad pomaly kazda druha rodina rozpadnuta, jej clenky a clenovia sa volaju rozne + su rodiny, v ktorych partneri nie su manzelmi a tiez sa kazdy v nej vola inak. Je zaujimave, ze pokial su tito ludia slobodni a maju dieta, ktore sa vola po MUZOVI, to vam pripada v poriadku. Ale akonahle chce zit zena so svojim menom cely zivot, na co ma plne pravo, stava sa trnom v oku a kazdy ma pre nu zrazu dobre rady, ako to neurobit a ake to bude mat "hrozne" nasledky... :-S Je to normalne?
Odpovědět
Deji, udělej to tak, jak uznáš za vhodné - český zákon to povoluje ;-) Komix, souhlasím, taky nechápu, proč většina nesezdaných lidí dává dětem příjmení po otci ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem řešila taky stejný problém, přičemž jsem si chtěla nechat příjmění svoje. Ale po zvážení všech možných problémů z hlediska dětí ( a je jedno jestli by se jmenovali po mně nebo po nastávajícím ) jsem zvolila kompromis - příjmení obě. Je to sice trošku nepraktický, ale není nutné abych se všem představovala oběma že a doma bude aspoň klid...
Odpovědět
Ahojky. Také řeším tento "problém". Přítel ví, že si chci nechat své příjmení a nic proti tomu nemá. Vůbec nevím, jak se rozhodnout a to bohužel za mě nikdo neudělá. Ale v současnosti se také přikláním k tomu, že si nechám jména obě. Jen jeden problém v tom je - mé současné příjmení má 15 písmen, tak to pořád zvažuji. Jsem ale poslední v rodě, tak bych chtěla zachovat jméno co nejdéle. Navíc bývalá manželka mého přítele se jmenuje stejně jako já. Tak myslím, že ponechání obou příjmení není špatná volba
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
obnovuji toto téma, protože mám dotaz, o kterém nevím, kam ho zařadit. Vlastně by bylo nejlepší zavolat si na úřad, ale než se k tomu dokopu, zeptam se chytrých hlav na beremku ;-) , třeba má někdo podobnou zkušenost. Takže: na jaře se vdávám a včera jsem se dozvěděla, že jsem byla přijata na studijní pobyt na Moskevskou univerzitu, který začíná v září. Potřebuji si vyřídit dlohodobé vízum plus spoustu dalších formulářů z mé mateřské a hostitelské univerzity, takže musím začít zařizovat už teď a všude posílat kopii popřípadě číslo mého pasu. Z toho důvodu si myslím, že mě všechny instituce rozthrnou jako hada, pokud jim začátkem června sdělím, že se jmenuji jinak a že mám nový pas. Takže si nechávám své původní jméno a manželovo si vezmu až po svém návratu. Musím říct, že mě to trochu mrzí, chtěla jsem, abychom se hned po svatbě jmenovali stejně, ale takhle je to opravdu praktičtější. Je tady někdo, kdo to má podobně, kdo tedy ať už z jakéhokoli důvodu měnil jméno později? Kde se pak to jméno mění a kolik to stojí?
Odpovědět
Profilova fotka
samozřejmě mám celou dobu na mysli příjmení, a ne jméno, jak jsem v předchozím příspěvku pořád psala ]-(
Odpovědět
Ahoj miss, pokud chces se zmenou prijmeni cekat, tak myslim, ze budes muset zadat o zmenu prijmeni na matrice, se zmenou prijmeni po snatku to nebude mit nic spolecneho. Zmena prijmeni po snatku je v podstate automaticka - tedy kdyz to oznacis na tom predsnatkovem formulari, nove prijmeni ti vystavi na nove obcance, a od toho se odviji dalsi nove doklady. Leda, ze byste se vzali, ale obcanku (ani jine doklady) by sis nemenila, a pockala az do skonceni toho Moskevskeho cviceni. Nevim, jestli neni nejaky pripadny postih za to, ze zmenu neohlasis, ale snad by to nebylo nic hrozeho. Pokud budes pro pobyt na univerzite potrebovat jen pas, potom bys urcite mohla zmenit obcanku, ale fungovat se starym pasem na puvodni jmeno, a zmenit si ho, az budes mit ty papiry vyrizene.
Odpovědět
Já myslím, že občanku si vyměnit musíš v zákonné lhůtě (měníš totiž rodinný stav, který je tam uvedený). Podle stránek ministerstva zahraničí jsem z tohoto pochopila, že pas měnit nemusíš, pokud neměníš příjmení: Skončení platnosti cestovního dokladu Platnost cestovního dokladu skončí: * uplynutím doby v něm vyznačené * ohlášením jeho ztráty nebo odcizení * uplynutím 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana * pozbytím státního občanství, úmrtím nebo nabytím právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení držitele cestovního dokladu za mrtvého Správní poplatek za změnu příjmení v současné době činí 1000Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
díky, holky. Myslím, že občanku musím opravdu měnit v každém případě, i když si nechám vlastní příjmení, pas ale ne. Tu tisícovku nějak přežiju. Asi to tak udělám.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?