Kdo uplatňuje slevu na dani po svatbě?

Profilova fotka
PROSÍM PORAĎTE MI!!!!! Nechci žádné odhady, potřebuji názor někoho, kdo to opravdu ví. S pritelem zijeme spolu, ale ofic mame trvala bydliste u rodicu, kteri na nas uplatnuji slevy na danich (studenstske, oba jsme mladsi nez 26let). Pritel si ted uvedomil, ze par mesicu pracuje a uplatnuje na sebe slevu on sam, takze by asi mel rict rodicum, ze na to oni uz pravo nemaji a co se tyce me, tak by to udajne melo byt tak, ze pokud nemam zadne prijmy a jsem student, rodice by meli mit i nadale pravo na me slevu na dani uplatnovat.... Jedna se spis o pritelovu situaci, ale budu rada za kazdou radu, dekuji. Samozrejme se ptam na situaci po uzavreni manzelstvi...
Odpovědět
Profilova fotka
Zapomnela jsem napsat, ze pritel pracuje jen na polovicni uvazek na DPČ...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak dokud nejste svoji, tak rodiče na tebe mohou uplatňovat slevu na vyživované dítě. A mohou ji upltňovat i přítelovi rodiče, protože pracuje jen na dpč a je v podstatě vyživovaným dítětem. Přítel na sebe upltňuje tedy slevu na poplatníka - studenta. Jinak po svatbě si může přítel uplatnit i slevu na vyživovanou manželku (tebe) s tím, že už si ale rodiče nemohou uplatnit slevu na vyživované dítě. Ale pozor, sleva na vyživovanou manželku se uplatňuje až při ročním zúčtování, ne měsíčně.
Odpovědět
Profilova fotka
@lliijjoonn Dokud se nevezmete a jestli má manžel trvalé bydliště u rodičů, můžou na něj pobírat studentskou slevu na dani a on na sebe současně také - jako pracující student.
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova Ano, ale vzhledem k tomu, ze se zitra bereme a navic to v otazce dvakrat zduraznuji, zajima mne situace potom. Zda na nej dal pobiraji dan rodice, ikdyz se ozeni, myslim, ze by to nemelo mit zadny vliv po tom, co jsem zjistovala...
Odpovědět
Profilova fotka
@lliijjoonn Když se ožení, už k němu nemají vyživovací povinnost, takže nepotřebují žádné úlevy na dani.
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova Aha, takze po svatbe uz tu dan pobirat nemuzou? Vim, ptam se jak blbec :-D ale je to pro me fakt dulezite... A jeste blbeji se zeptam - vite to urcite?
Odpovědět
Profilova fotka
@lliijjoonn Hledat v aktuálním znění zákonů se mi nechce, ale sama to dohledáš na netu a potvrdit si to můžeš jedním telefonátem na finanční úřad ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lliijjoonn Takže v tvém případě se uplatní § 35c odst. 8 Zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů: "Uzavře-li dítě uvedené v odstavci 6 písm. b) manželství a žije-li v domácnosti s manželem (manželkou), může uplatnit manžel (manželka) slevu na dani při splnění podmínek uvedených v § 35ba. Nemá-li manžel (manželka) příjmy, z nichž by mohl (mohla) uplatnit slevu na dani při splnění podmínek uvedených v § 35ba, může daňové zvýhodnění uplatnit rodič dítěte nebo poplatník, u něhož jde ve vztahu k dítěti o péči nahrazující péči rodičů, pokud dítě s ním žije v domácnosti." Z toho lze dovodit, že podmínky pro uplatnění daňového zvýhodnění splní i dítě (připravující se soustavně na budoucí povolání) po uzavření manželství, pokud žije ve společné domácnosti a jeho (její) manželka (manžel) nemá dostatečné příjmy k uplatnění daňového zvýhodnění. V tvém případě by pak rodiče obou z vás mohli na každého uplatnit "slevu na dítě". Tvůj manžel si pak sám ještě uplatní slevu na sebe jako na studenta, ale to už patří do jiné "kolonky". ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@eliska_z Jsi zlato! :-* díky :-) @lostakova Taky moc děkuju za radu :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?