Kde žádat o OP, ŘP?

Profilova fotka
Prosím Vás, asi to tu již bylo, ale než bych se vším prokousala bude tohle řekla bych rychlejší... ;-) Když budu po svatbě žádat o změnu OP a ŘP, musím jít tam kde mám trvalé bydliště, nebo to lze i odjinud? A kolik si mám na tyto změny připravit? Pas budu řešit, až to bude nutné ;-) A jak dlouho vystavení nových dokladů trvá? A prosím Vás ještě - trvalé bydliště zatím měnit nebudu, čili za pár let půjdu OP měnit znova - mám pak jít tam, kde se budu přihlašovat k trvalému pobytu? Děkuju moc za odpověď a přeji Vám pěkný den :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pazdelu o OP se dá žádat kdekoliv, není potřeba řešit to v místě trvalého pobytu. Dokonce se dá při žádosti vyplnit i místo úřadu v jiném městě, kde si pak hotový OP vyzvednete. My toho využili během dovolené - žádost podána v Novém Boru a hotové doklady jsme si vyzvedli doma v Praze. O ŘP se žádá podle místa trvalého pobytu, stejně tak je to myslím u pasu - ten jsem si nevyřizovala,tak to nevím jistě. Změna trvalého pobytu se hlásí na úřadě v místě nového bydliště. Se mnou šel švagr, na kterého je psaný dům, a platila jsem 50Kč. Ještě jsem platila 50Kč za nový ŘP, OP byla zadarmo.
Odpovědět
Profilova fotka
O obcanku muzes zazadat kdekoliv, o ridicsky prukaz musi mam dojem zadat v miste bydliste. Obcanka zdarma, ridicak mam dojem 50kc a pas 600kc.
Odpovědět
Profilova fotka
Potvrzuji - OP kdekoliv, ale řidičák v místě trvalého bydliště. Taky mě to čeká :-|
Odpovědět
Profilova fotka
tak děkuju, a můžu jít vše vyřizovat jen s ustřihlou občankou?? nebo musím mít v ruce i oddací list? a fotky teď už nepotřebuju ne? vyfotí si mě sami... i když na řidičák asi jo,že? děkuju moc
Odpovědět
Profilova fotka
@pazdelu na řidičák fotku potřebuješ, na OP tě vyfotí přímo tam. Už si nevzpomínám, jestli po nás někde chtěli oddací list, ale pro jistotu bych ho raději měla s sebou. A doklady bývají hotové asi do 3 týdnů.
Odpovědět
Profilova fotka
@pazdelu Nebudu opakovat co holky tu psaly,ale přidám pár věcí. Až budeš měnit trvalé bydliště, tak záleží na to zda se budeš stěhovat k někomu do domu nebo se stěhuješ třeba do podnájmu. Já se stěhovala k manželovi a tak se mnou musel jít někdo z jeho rodičů. Vlastní dům a jen vlastník domu tě může přihlásit na trvalou adresu. Když bude mít u sebe nějakou smlouvu, že ten dům je jeho, tak nemusíš platit 150kč za vyhledání v katastru nemovitostí. Tím pádem zaplatíš popelnice a s tím potvrzením o zaplacení popelnic zajdeš na své bývalé bydliště a tam ti vrátí sumu za popelnice. Mě mají vracet za 3měsíce. Přihlášení mě stálo 50kč. Pak můžeš jít zažádat o občanku a o ŘP. Oddací list nemusíš mít. Jak holky psaly, na občanku si tě vyfotí a na ŘP potřebuješ fotku. Já za 6ks platila 180kč. Doklady můžou trvat až 3týdny,ale někdy to už je hotové za 2týdny. Jak to budu mít hotové, tak musím přepsat auto na novou adresu a jméno hlavně. Na zdravotní pojišťovnu potřebuješ nový OP a musíš to stihnout do 30dnů. Nevím zda musím mít u sebe oddací list,ale budu ho sebou brát všude kam půjdu měnit jméno. Do práce jsem musela donést oddací list. Snad ti to pomůže :-)
Odpovědět
Jen drobná poznámka k ŘP - sice se musí vyřizovat v místě trvalého bydliště, ale lze udělit plnou moc na vyřízení ŘP komukoliv - nemusí být notářsky ověřena jen napsáno s tímto výslovným účelem. A tento člověk jej může také vyzvednout. Oproti tomu ten pas musí člověk udělat v místě bydliště osobně, bez výjimek.
Odpovědět
Profilova fotka
@smokemom děkuju :) to by se dalo využít, protože dělat si výlet 120km tam a 120 zpět se mi nechce... @lenule13 děkuju za vyčerpávající info :-) měnit bydliště budu až s novým domečkem, teď to nechávám u rodičů.. spíš jsem chtěla vědět, co a jak ;-) a na VZP teda musím až s novou občankou jo? nelze to na ustřiženou s lístečkem?? děkuju moc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pazdelu ja si zmenu prijmeni a bydliste u pojiszovny vyridila pres e-mail - stacilo poslat oskenovany oddaci list a zluty listecek o zmene bydliste, nemam ale VZP. Nasla jsem tohle http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/o...
Odpovědět
po svatbě jsem se stěhovala do jiného města a v tom novém městě jsem si rovnou zařídila OP a i řidičák.A co se týká VZP já tam šla s novou OP,kdyby jsi měnila trvalý pobyt,tak tam ani nemusíš protože to budou vědět změnou.Bohužel změnu bydliště a dokladu budu absolvovat znovu po dostavění domečku,už se na to moooooooooooooooc těším :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
jo a jinak na OP po mě i po manželovi chtěli oddací list,naštěstí jsme ho sebou měli.
Odpovědět
Profilova fotka
@pazdelu Mě bylo napsáno pojišťovnou, že se mám dostavit až s novou OP. Ale četla jsem si tu odkaz od palomitacheca a šlo by to vyřídit poštou. Ale já tam zajdu osobně,protože už ten den budu mít stejně lítací, protože půjdu do banky.....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lenule13 asi to tak taky udělám, snad to stihnu... jen ŘP se musí do 5dní, co jsem četla... všude je to jinak :-| Všem moc děkuju za odpovědi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pazdelu S ŘP je to složitější... Sice by se mělo do 5 dnů od změny, ale některé odbory dopravy nechtějí akceptovat ustřiženou občanku, takže je lepší se dopředu informovat, zda do 5 dnů, nebo až s novým OP. (Aby tam člověk nelítal zbytečně 2x nebo naopak nedostal vynadáno, že jde pozdě.)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?