Kde nahlásit sňatek?

Možná, že uvnitř některých diskusí už je to popsané, předem se omlouvám.. Na jaké instituce je potřeba ohlásit, že jste vdaly/oženili? Napadají mě tyto: * úřad - OP, ŘP, pas * banky, pojišťovny * zdravotní pojišťovna, ČSSZ * knihovna co dál?
Odpovědět
@luj89 obvodní lékař,zubař, gynekolog a pak ještě katasr nemovitostí, pokud vlastníš byt nebo dům, práce, ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tady je informační leták pro ty, co si mění adresu trvalého pobytu: http://www.szrcr.cz/uploads/Co_mam_de... Se sňatkem je to analogické. Ovšem pokud se Ti nemění příjmení, tak to většinou ani hlásit nemusíš.
Odpovědět
@l_a_u To je super! Děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Jen k tomu letáku, který poslala @l_a_u - všechno je tam výborně vyjmenované, jen bych se moc neřídila tím, že se někde nic hlásit nemusí, protože se jim data aktualizují automaticky...ono se jim to občas nenatáhne a pak může být problém... Třeba katastr se teoreticky hlásit nemusí, má se jim to natáhnout samo z registru osob, ale občas se jim to samo nenatáhne (třeba jako v mém případě), takže je potřeba to zkontrolovat ;) Kromě těch úřadů, které jsi vyjmenovala bych se mrkla na všechny smlouvy, které mám doma (hlavně telefonní operátoři apod.), vzpomněla na všechny lékaře, u kterých jsi registrovaná, případně lze aktualizovat i takové ty různé slevové kartičky (ale na ty jsem se já třeba vyprdla :) Nejlepší je všechno obvolat, jakmile budeš mít v ruce novou občanku - je pravda, že an většinu míst není třeba chodit osobně a údaje jen po telefonu zkontrolovat ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@dmiska , @luj89 - To je pravda, katastr si může data stahovat a aktualizovat sám, ale asi není v jejich možnostech, aby aktualizovali pravidelně kompletně svou databázi třeba jedou za čtvrt roku a měli tak aktuální data. Spíš mám pocit, že aktualizují případ od případu, když mají někde nějaký "pohyb". Spíš je to tak, že tam nemusíš osobně a prokazovat jim změnu občankou - že jim jen zavoláš/napíšeš a oni si tu změnu mohou sami ověřit, protože mají přístup k zaručeným údajům. (No, třeba se dočkáme i stavu, že si to opravdu budou pravidelně aktualizovat a nebudeme to muset hlásit vůbec ;-) )
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,chceme si po sňatku zachovat v občankách každý takový pobyt jaký tam máme psaný doposud,budeme měnit jen přijmení a stav,nebude s tím problém,když pobyt měnit nechceme?
Odpovědět
@silvie2222 na úřadech ne, ale problém bude až v tu chvíli, kdy si budeš chtít vzít paragraf na ošetřování člena rodiny - budeš muset prokazovat, že bydlíte ve stejné domácnosti. I s děckem by mohl být problém - na kterém bydlišti bude zapsané a kdo si na něj tedy bude moct vzít paragraf.
Odpovědět
Profilova fotka
nevidím důvod, proč by s tím měl být problém :-) To, že budete manželé, ještě neznamená, že musíte mít trvalý pobyt na stejném místě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@silvie2222 TP můžete mít každý někde jinde. @evzeniegrandetova Dítě při narození přebírá TP podle TP matky. V tom taky není problém, zákon na tuto možnost pamatuje. Rodiče pak mohou změnit bydliště dle své potřeby a možností klidně i na nějaké třetí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?