Jméno v mužském tvaru a rodné příjmení

Dobrý den, je tu někdo, kdo si nechával manželovo jméno + rodné příjmení? Důvodů pro toto rozhodnutí mám několik. Za prvé jsem poměrně úspěšná autorka a potřebuju, abych byla nadále dohledatelná pod mým dívčím jménem (kvůli referencím a spolupráci s novými klienty), za druhé se odmítám jmenovat stejně jako tchyně, která nám dělá ze života peklo. Jak se na tohle rozhodnutí díváte? Jak ho vzala rodina, vaši přátelé? Díky za případné info.
Odpovědět
Profilova fotka
@padmeamidala Já to tak mám. Moje rodina s tím naprosto v pohodě, manžela (kupodivu) taky. I když třeba babičce jsem se to ani nesnažila vysvětlovat, ta si podle mě myslí, že jsem prostě standardně převzala manželovo jméno. Přátelé to považují za super věc - mimo jiné taky proto, že si mě nemusí přepisovat v telefonu 😂 Co se týče některých kolegů, tak ti to asi nechápou, ale popravdě, co mi je po tom? Stejně jako řada omezenců v této republice, kteří to budou řešit a Tvoje důvody nikdy nepochopí, protože jejich kapacita postačí pouze na argument "aby byla zajímavá". Takže jestli to takhle cítíš a máš k tomu svoje důvody, neřeš a udělej to tak 😊
Odpovědět
Mám. Vznikla kvůli tomu jedna poměrně vtipná situace před svatbou, kdy se moje mamka, aniž by to věděla, začala rozčilovat, jak je proti češtině, když si ženské vezmou manželovo jméno v mužském tvaru, a ty, co si nechají manželovo v mužském a zároveň dívčí s -ová, tak to už je úplná kravina. Když jsem jí s klidem řekla, že to budu mít také tak, málem se zadusila, ale od té doby o tom nepadlo ani slovo :) V podpisu emailu mám obě, do telefonu v práci se představuji dívčím, protože mě tak dodavatelé i klienti znají. S dětmi, které budou mít jméno tatínkovi, se předpokládám budu představovat více společným. Žiju s tím 2,5 měsíce a zatím jsem nenarazila na nejmenší komplikaci s tím spojenou, spíše vidím výhody. Pokud s tím někdo v mém okolí nesouhlasí, pak mi to nedal najevo.
Odpovědět
@jiss Díky za super pozitivní a úsměvnou zkušenost! :)
Odpovědět
@armvdd Babičky - to bude kapitola sama o sobě, ale tam není potřeba vysvětlovat. Nejlepší na tom je, že tchyně o našem závěru vůbec neví a pak se asi zblázní :D
Odpovědět
Profilova fotka
@padmeamidala Mě až překvapuje, kolik lidí to má třeba potřebu řešit. Většinou úplně cizích, kteří s tím nemají nic společného. Já jsem právě takhle pomáhala před půl rokem kolegovi s evidencí odborových příspěvků a narazil tam na zdvojené příjmení a okamžitá reakce "No jo, další, která potřebuje být zajímavá.". Přitom vůbec neví, kdo to je 😄 jsem tam jen tak seděla a povídám mu "Vidíš. A já to tak budu mít taky. A manželovo ještě bez -ová!" 😄
Odpovědět
@armvdd Jestli oni tak trošku nezávidí :D
Odpovědět
Profilova fotka
@padmeamidala To je dost možný, oni totiž zajímavý nejsou 😄😄
Odpovědět
Chtěla jsem taky původní jméno s -ová a nové po manželovi nepřechýlené. Ze stejného důvodu-nejmenovat se jako tchýně a jeho dcera. Všichni s tím byli v pohodě kromě mého nastávajícího, který by to nepřežil. Prý bych se jmenovala jako jeho otec a to nechtěl. Tak mám jen jeho příjmení s -ová, svého původního jsem se vzdala. A 11 měsíců po svatbě jsem si ještě nezvykla. Nemůžu se smířit s tím, že mám zase -ová, hrozně mi to vadí snad už od puberty.
Odpovědět
Profilova fotka
@carvcoolka Myslím, že zrovna tohle by měl manžel respektovat. Ty s tím příjmením budeš žít. Když mu vadilo, že by ses jmenovala jako jeho otec, stejně tak si mohl vzít on Tvoje příjmení 😊
Odpovědět
@armvdd No to by asi nešlo, já jsem měla příjmení po prvním manželovi 😁😁😁. Musela jsem ustoupit, jsme na vesnici, on tu žije 56 let, to by nás asi lidi roznesli, kdyby sem přišla "madam z města" s příjmením bez -ová. Ale jednou, jednou si to změním. Po příjmení bez koncovky toužím celý život. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@carvcoolka Tak zrovna nějací vesničani jsou to poslední, co bych řešila. Ale to jsem já, takže chápu 😄
Odpovědět
Profilova fotka
Mít obě příjmení nechci kdo to mám psát a jako, že fakt psát 40x za den vadí mi ta délka za to budu mít chlapovi bez ova už se těší jak mě nebude bolet ruka je to krátké.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@carvcoolka jeee mela jste se vykaslat na lidi. :(
Odpovědět
@siilvinkaa92 Já bych se na lidi vykašlala, ale ženich by to nepřežil. Chtěl zrušit svatbu, pokud si prosadím jakékoliv jiné příjmení než v klasickém tvaru. Je fakt, že tady na vesnici plné "Kelišek" by to asi způsobilo velký rozruch.
Odpovědět
Profilova fotka
@carvcoolka Tvůj muž si toho prosadil celkem dost, co jsem se tu tak dočetla. Podle mě je to celkem škoda.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?