Hypotéka jednoho z partnerů a vstup do manželství

Ahoj, za pár týdnů budeme mít svatbu a nedávno jsme narazili na téma hypotéky. Jde o to, že přítel má hypotéku na dům, ve kterém bydlíme a rekonstruujeme jej (tedy přesněji z jeho peněz), ale brzy jej prodáme a půjdeme jinam. Doteď mě ani nenapadlo přemýšlet o nějaké předmanželské smlouvě, protože jednak si samozřejmě společnou budoucnost maluji růžově a jednak svému nastávajícímu věřím natolik, že si myslím, že by v případě rozvodu jednal čestně a nechtěl mě neprávem "oškubat". Přítel však říká, že by chtěl, aby na mě se vnikem manželství nepřenesl žádný dluh a oba jsme pak společně začínali od nuly až tento dům prodá (ťakže ne od nuly, ale s penězmi z prodeje) Ptám se tedy, jak to je? Když byla hypotéka uzavřena před vznikem manželství na přítelovo jméno, tak i nadále bude oficiálně jeho, i když bude dále splácena defakto ze společného jmění manželů? A v případě prodeje získané peníze budou SJM? Funguje to takto, nebo je třeba předmanželská smlouva? Abych pravdu řekla, nechce se mi tohle vůbec řešit, ale přítel tvrdí, že sňatkem na mě přenese zároveň i svůj dluh, což nechce, a proto bychom to měli ještě pořešit. Jak to tedy je? Jak byste to řešili?
Odpovědět
ahoj, zkusím trochu poradit:) hypotéka se na tebe nepřenese, ale v momentě, kdy by pro ní např. byla nařízená exekuce, může být postižen i majetek v sjm, potažmo tvůj. řekněme ale že tato situace se u vás nepředpokládá. v momentě, kdy jí bude splácet po svatbě, budete jí splácet ze sjm, takže manželovi vznikne "dluh" - ze sjm bylo vynaloženo něco na jeho majetek a teoreticky by to po rozvodu měl vrátit. když to prodá a dá peníze na společný dům, vlastně by se tím ten dluh měl částečně vyrovnat a zbytek by měl být jeho. takže pro případ rozvodu by se mohl hádat, že kus byl jeho před manželstvím. snad je to trochu pochopitelné. s pár lety právní praxe bych ti asi doporučila, pokud je ochotný manželskou smlouvu sepsat, udělat to. vím, že teď se to může zdát jako zbytečnost, ale ošklivých vypořádání už jsem několik viděla a vyčítá se pomalu i dražší kartáček na zuby:) dejte na papír, že hypo splácíte společně, že plánujete prodej a že nový dům bude sjm a pro případ rozvodu se budete dělit napůl.... i kdyby to měla být je méně formální smlouva s ověřeným podpisem, kterou někde schováte, protože notáře k tomuhle nepotřebujete
Odpovědět
@elesse Moc děkuji za vysvětlení, konečně jsem trochu pochopila, jak to tedy je. Ale když to uvážím, tak si myslím, že v našem případě asi ani ta smlouvanení třeba. Přítel tu hypotéku totiž má teprve rok, takže je splacena celkem zanedbatelná částka, takže v podstatě i po prodeji a koupi nového domu se to ztratí.. V podstatě jestli to chápu dobře, tak po prodeji domu se smaže jeho dluh a zisk už bude SJM (vzhledem k tomu, že není skoro nic splaceno). A přítel mluvil o té předmanželské smlouvě z toho důvodu, že by chtěl, abychom začali de fakto od nuly s tím, že ten zisk z domu už bude společný. Což takto bude, ne? Snad jsem se do toho nějak nezamotala.. :-)
Odpovědět
přesně tak, jestli jde jen o rok splácení, tak bych to vůbec neřešila
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?