Dvě příjmení po svatbě - PRAXE?!?!

Profilova fotka
Milé dámy, chtěla bych poprosit vás, co už máte tu velkou slávu za sebou a volili jste uživání svého i manželova příjmení.... jaké s tím máte zkušenosti v praxi?? Já už to mám v hlavě celý rok a stále jsem se nerozhodla. Nejedná se o žádnou extravagatní pózu, provokaci nebo vzdor. Jen se nechci vzdát svého dívčího jména, své identity, své rodiny... Jsme dvě sestry, takže naše větev námi končí. Ale chci zárověň převzít i manželovo jméno. Představovala jsem si, že si nechám jak své, tak maželovo a neformálně budu používat jen jeho příjmení a to své budu mít uvedeno především v oficiálních dokumentech, popřípadě v práci, emailovém podpisu apod. Navíc jsem někde četla, že po nějaké čase, se svého příjmení můžu na matrice vzdát, takže to není závazek na celý život. Druhá věc je, že mám smůlu na obě dlouhá příjmení... Holky sdělte mi vaše konkrétní zkušenosti a pomozte mi rozhodnout. Díky!
Odpovědět
1
2
Taky plánuju mít 2 příjmení, přítel se na to moc netváří, ale jeho jméno to není, že jo :-D. Ráda si přečtu zkušenosti..
Odpovědět
Také jsme nad tím přemýšlela, protože taťka má už jen ségry a já mám taky ségru. Vymřeme po přeslici. Jenže co jsem četla, tak se ve všech institucích musí používat obě příjmení, nikdy ne pouze jedno. A to mi přišlo velmi komplikované. Takže jsem si vzala pouze partnerovo příjmení.
Odpovědět
Profilova fotka
mám obě a používám jenom svoje, v email korespondeci mám za křestním pouze V. a pak svoje:) kdyby šlo jenom o mě, nechala bych si pouze své, ale pro případné děti mi to přišlo lepší:)
Odpovědět
Profilova fotka
Také mám obě a používám jenom svoje. I např. na vizitkách nebo v podpisu e-mailu, vlastnoruční podpis také jen svoje. Obě mám jen v nějakých smlouvách, dokladech a podobně. Nemám s tím žádný problém, je to takové variabilní, kdybych chtěla používat zase to druhé tak můžu taky. Spíš teď bojuji s tím, jak se budou jmenovat děti :-S .
Odpovědět
Profilova fotka
v dětech mám jasno, ty budou po manželovi, to už je jejich boj :D
Odpovědět
Já si chtěla nechat svoje, ale baba na matrice byla tak nepříjemná, že jsem se jí bála na to zeptat :-( nakonec budu mít přítele příjmení. Bude to všechno méně komplikované... náhodou i kdybych se rozhodla pro dvě příjmení, tak je pozdě, co když se za tři týdny vdávám? :-)
Odpovědět
Také bych ráda 2 příjmení, ale to přítelovo bych chtěla v mužském tvaru (bez -ová). Nevíte, zda je k tomu nutné něco navíc nebo stačí jen vyplnit takto ve formuláři na matrice?
Odpovědět
Profilova fotka
Já nevím... přijde mi to komplikované, pracuji ve zdravotnictví a někdy to značně ztíží situaci. Navíc velmi často stejně pak ženy používají jedno příjmení, na které mají asi náladu :-) . Ale přesně...je to vaše příjmení, vy si to sami musíte zvolit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@prtulka V tím zdravotnictvím to vidím z druhé strany a mám spíše problém s tím, že když mám žádanku na odběr, tak tam mám jen jedno příjmení, ptž sestřička to druhé prostě ignoruje. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@petrazelhoty Manželovo mám bez -ová a na matrice jsem jen podepisovala nějaké papíry a nic víc nechtěli. :-)
Odpovědět
@nemcovakn Díky za info;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrazelhoty Na matrice jen podepsat cestne prohlaseni ze se hlasis k jine narodnostni mensine, kde se jmena neprechylujj(nemci, polaci..). Je to jen car papiru, ktery tam zustane zalozeny a nic z nej pro tebe do budoucna nevyplyva. Staci se zeptat matrikarky.
Odpovědět
Článek se načítá
dobrý den, mohu se zeptat, zda jste někdo řešil nechat si své příjmení plus příjmení manžela , ale nechat si tam to ova. Tedy, zda by mohlo být mé rodné příjmení / mám ho neskloňovatelné jako je například Jirků / a pak mít příjmení manžela s ova. Je to možné? Nechci příjmení své a pak manžela jeho jako pánské bez ova, to by bylo fakt blbé, to pak radši jen manželovou příjmení s ova. Řešil jste někdo. děkuji.
Odpovědět
@karkulka12 "pánské" příjmení :-D to je jak pánský opasek, pánský rod :-D na první místě za křestním jménem musí být vždy manželovo, které přijímáš - já si ho beru v mužském tvaru a na druhém tvé dívčí - to si nechám pro mě s trapnou sexistickou přivlastňovací koncovkou -ová Takže budeš Karkulka Manželová Jirků, nebo Karkulka Manžel nebo Karkulka Manželová nebo Karkulka Jirků @lynxlynxx mně tvrdili na matrice, že děcka musí být tím společným příjmením a dcera s -ová, nemůžou být dívčím jménem matky ani půlení
Odpovědět
Profilova fotka
@karkulka 12 jsem si váš dotaz přečetla 2x, ale vůbec jsem mu neporozuměla :-o
Odpovědět
tak se omlouvám, zda jsem špatně vysvětlila. Uvedu na příkladu. Pokud např. příjmení za svobodna Jirků a příjmení budoucího manžela Novák. Tak zda je možno užívat příjmení nevěsty po svatbě Kateřina Jirků Nováková. děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
První musí být manželovo, takže Nováková Jirků:)
Odpovědět
Profilova fotka
@karkulka12 to není. Protože první je příjmení manžela a pak až její. Takže taková nevěsta z vašeho příkladu se bude jmenovat Kateřina Nováková Jirků
Odpovědět
Evzenie - děkuji. To jsem potřebovala přesně vědět.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, tahle diskuze bohužel zklouzla kam jsem něchtěla, bohužel jako většina příspěvků na toto téma. Můj záměr byl oslovit především již vdané paní, které dvě příjmení užívají a jaké s tím mají zkušenosti - zda by měnili nebo ne... Obzvlášť v případě dlouhých příjmení.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám dvě příjmení. Na všech oficiálních dokumentech a v práci používám obě. Jinak používám manželovo (když se představuji atd.). Popravdě používat obě příjmení v práci je trochu otravné. Než jsem vždy vše podepsala, tak to trvalo :-) A velmi často se setkávám s tím, že lidé nevědí, kterým příjmením mě mají oslovit. Př. - do pracovního mailu jsem se podepsala oběma příjmeními a když mi pak ten dotyčný odepisoval, tak vždy uvedl jen jedno nebo druhé :-) Stejně tak je častá otázka, proč mám dvě příjmení.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mam obe a bez problemu.Je fakt ze se predstavuji jen jednim....nechci si zvykat na nove takze puvodnim.Podpis mam tak necitelny,ze ta vlnoka navic je mi jedno:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vždycky když vidím tu "Romana Jákl Vítová" atd musím se smát :-D je to naprosto zbytečné a nepohodlné - zvlášť pokud jsou jména dlouhá. Jinak jsem taky ze sester a tím rodová linie končí - no a? 8-) neztrácím přece rodinu, jen se jmenuju jinak - svoje rodiče budu milovat i tak nejvíc na světě ;-) Ovšem pokud se jmenuješ třeba Rockefeller tak to chápu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@martulk4 Já mám v plánu přejmenovat přítele, takže bychom oba měli moje příjmení. Zatím se tváří že no problem, tak uvidím jak se to vyvine až půjde do tuhého :-D PS: taky mám jen sestru, přítel se s otcem od dětství neviděl a jeho rodina se jmenuje jinak, takže mu to zatím neva :-)
Odpovědět
@lynxlynxx To jste si přece měli zvolit v tom dotazníku, který se vyplňuje před sňatekm ne?
Odpovědět
@prtulka Můžu se zeptat, jak to ve zdravotnictví komplikuje situaci?
Odpovědět
Profilova fotka
Mne to prijde zbytecny. A davat si prijmeni bez ova v CR u ceskyho prijmeni to je jeste horsi.
Odpovědět
Já jsem tuhle diskuzi taky uvítala.. nevdávám se ve 20ti, se svým jménem jsem něco dokázala, nechci se ho vzdát, má pro mě velký význam v práci. Taky uvažuji mít 2 příjmení, obě tedy s ová a ani jedno není nijak krátké. Taky mě zajímají zkušenosti... v soukromí bych asi používala jen partnerovo příjmení, v práci zase jen svoje. Nevím, pak třeba po 10ti letech, bych už chtěla jen partnerovo příjmení. Takže všechny poznatky taky beru.
Odpovědět
Profilova fotka
moje jména mají dohromady 21 písmen a k tomu Kateřina, takže nic krátkého to není, ale používám jenom svoje, takže je mi to celkem jedno:)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Jak už tady taky výše bylo psáno, velmi často stejně používají jenom jedno. A když to není to 'první nebo to, které má totožné s dítětem ... Tak se hledá dokumentace, výsledky, i když to pošleme se dvěma jmény přijde výsledek s jedním... Ale furt je naštěstí rodné číslo, které si zatím měnit nemůžeme . Někdy na to druhé jméno ani neslyší... :-D Já si hezky konzervativně vezmu příjmení přítele. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?