Dvě příjmení po svatbě. Jak to je?

Ahoj holky, mám dotaz...po svatbě bych se chtěla jmenovat oběma jmény (mým i přítelovým) tzn.příklad muž:Jan Novotný, já:Věra Novotná-Nováková. Jak to bude, až se nám narodí potomek?? Bude se moc taky jmenovat oběma jmény (čili Novotný/a-Novák/ová ) nebo jen jménem otce( Novotný/a)?? A já v tom případě budu mít jediná dvě příjmení.. :-| Četla jsem, že dvěma jmény se může jmenovat pouze jeden z manželů. Jak je toto, víte?? Děkuji moc za odpovědi a přeji krásny den ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jj, myslím, že je to tak, jak píšeš, dítě se bude jmenovat jen jménem otce a druhé příjmení může přijmout jen jeden z manželů, takže bys jako jediná měla dvě příjmení
Odpovědět
Profilova fotka
@tarikaa- na matrice budes pred uzavrenim manzelstvi sepisovat protokol o budoucich jmenech a tam budou i jmena pro budouci deti. Deti ziskavaji automaticky jmeno po otci, holcicky pak automaticky s -ova. Kdyz pak chces pro holku prijmeni bez -ova, musis si znova zazadat o zmenu a oni to po druhe zmeni. Trosku cirkus, ale bohuzel to tak funguje. ;-)
Odpovědět
Tak dekuji moc :-) takze zda to dobre chapu.Mohou mit moje deti oba prijmeni jak me tak otcovo takze se budeme jmenovat krome manzela dvema prijmenimi??? Je v tom teda peknej gulas :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tarikaa Ne, dvě příjmení budeš mít jenom ty, děti budou mít jen jedno, a to otcovo
Odpovědět
Děti musí mít automaticky otcovo? Nás se na matrice ptali, jaké příjmení budou užívat. My jsme se sice dohodli, že budou po otci, ale snad můžou i po matce, ne? Oběma jmény vím, že to nejde, ale jinak záleží, jak se dva domluví.
Odpovědět
Profilova fotka
@sharami Máš pravdu. " Do knihy narození se dítěti zapíše společné příjmení rodičů, nebo, mají-li příjmení různá, zapíše se příjmení jednoho z nich, určené dohodou při uzavření manželství. Nevyplývá-li z oddacího listu rodičů dohoda o příjmení dítěte, zapíše se dítěti příjmení, na jehož užívání se manželé (rodiče) dohodli."
Odpovědět
Já řeším něco podobného. A nevíte, jak to je, když bych chtěla být bez toho -ová? Já mám spíš problém v tom, že přítelova rodina je strašně zvláštní. Hlavně jeho mladší sestra, která na něm strašně vysí a svatbu nám nepřeje, mě nemá zrovna v lásce a tak... A tak řeším, jestli si nechám svoje jméno, ale to mi přijde divné, nebo jestli být Věra Nováková Novotná, nebo Věra Novák Novotná (to by se mi dost líbilo) a nebo tu situaci celou nějak spolknout a být jen po manželovi. Ach jo.
Odpovědět
Ja si nechala pouze sve prijmeni, jednim z duvodu bylo, ze jsem nedokazal prekousnout, ze bych se mela jmenovat stejne jako tchyne. Jinak si myslim, ze moda s manzelovym prijmenim v muzskem tvaru je divna. Hlavne u prijmeni typu Novak apod. Kdyz je manzel cizinec, beru, ale todle? Proc? Co je na tom tak super? Ze to ted maji vsichni? No nevim.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
Psala jsem na toto téma už do několika diskusí, takže - esotericky správně je mít příjmení po muži, doslova černé na bílém se tím tak stáváš jeho ženou. dvě příjmení znamená, že si encháváš zadní vrátka a nejsi si úplně jistá. Je to vymoženost posledních let, kdy se lidi berou a rozchází jak na běžícím pásu. Já to beru stejně tak, přijímám ho úplně i s jeho rodinou, protože to k němu patří.
Odpovědět
No a?! Jde jen o zvyk. Že se paní jmenuje Novák?! No a co!! To je snad její věc.......... Za chvíli už to nikomu nepřijde.
Odpovědět
Taky uvažuju že si nechám příjmení od přítele bez -ová na konci. Žiju v cizině a to -ová taky vyčnívá z davu. Nebo si dám jeho příjmení a za to moje.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, já si budu brát cizince a taky přemýšlím, jak s tím příjmením.. po svatbě se chystáme stěhovat do ciziny, kde na mě už teď hledí jako na idiota, když mám na konci -ová. Nabízelo by se, nechat si teda jen jeho příjmení na konci se souhláskou bez -ová.. ale! Určitě mě nějaké povinnosti jednou za čas zatáhnou do ČR a už vidím, jak mi tu všichni to cizí jméno komolí a přidávají -ová. Takže se nabízí nechat si obě, teda Veronika A...ć K......ová (mužovo v mužském tvaru, své dívčí s -ová).. nevím, jestli to ale nebude pro cizince ještě víc matoucí :-D nicméně nechala bych si to tak jen do další změny dokladů, aby si lidi zvykli...
Odpovědět
Článek se načítá
@veronikec Já mám už teď to jméno bez -ová a nikdo mi ho tady nekomolí :-) Po svatbě si beru příjmení snoubencovo a taky bez -ová. Pokud budete žít v zahraničí, tak být vámi, nechala bych to bez -ová, oni to v zahraničí stejně nechápou.
Odpovědět
@veronikec Pokud budeš žít v zahraničí, ale jezdit i sem, jak píšeš, tak bych to udělala jak píšeš - "teda Veronika A...ć K......ová (mužovo v mužském tvaru, své dívčí s -ová)". Pro cizince si nemyslím, že by to bylo matoucí, spousta z nich mají dvě jména nebodvě příjmení. Myslím, že ve Španělsku např. mají dvě křestní a dvě příjmení - po sňatku tam nikdo neztrcí své rodné, ale přibírá partnerovo. Tak proč bys ty nemohla mít dvě příjmení?
Odpovědět
Já mám partnera s německým příjmením a chci být taky bez ová, páč to zní děsně... tchýně z toho nadšená není, ale co ;-) Pokud příjméní končí na: a,e,i,o,u,y ... můžeš si podle pravopisu vybrat, což je můj případ. Zapsání příjmení v mužském tvaru je trochu problém :-(
Odpovědět
@roslein u mě by neměl být problém se zapsáním mužského tvaru, protože snoubenec je cizinec :-) @kersenilla no jen aby nebylo pro cizince více než typické české příjmení s -ová matoucí to dvojité příjmení - jedno mužské a druhé ženské české :D
Odpovědět
@veronikec já myslím, že cizinec to právě vůbec tak brát nebude, pro něj to jsou prostě dvě příjmení - "cizí slova"
Odpovědět
Aha, tak to ne :-) Dnešní doba už je fajn ;-) Moje kolegyně si před 15 lety brala Němce a donutili ji k - ová ... chuderu ;-( :-D V Německu nechápali :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?