Doporučte matriku v Praze pro svatbu s cizincem

Ahoj, můj snoubenec je občan třetí země, já jsem Češka a chceme se vzít v Praze. Máte prosím někdo zkušenost, můžete mi doporučit, která matrika je k takové situaci příznivě nakloněna, zkrátka, kde budeme mít nejmenší problémy?
Odpovědět
Nevím o tom, že by nějaká matrika měla problémy se svatbou s cizinci. Každopádně všude na matrice po vás budou chtít stejné doklady. Některé matriky taky nedávají termín svatby dřív, než ty dokumenty uvidí. Protože přece jen, často se stává, že se chtějí vzít co nejdříve, zarezervují si termín a pak na matriku nedodají potřebné dokumenty, nebo je nemají přeložené do českého jazyka a podobně. Takže nejdřív zařídit papíry, potom matrika 🙂 Ještě pokud nemluví česky, budete potřebovat tlumočníka a to i pro jednání na matrice, nejen při obřadu.
Odpovědět
@lucie6543 Tlumočníka musíme mít s sebou i když půjdeme na matriku předložit dokumenty a zamluvit termín svatby? Tak to jsem nevěděla. 🤔 Děkuji.
Odpovědět
Ano, tak je to správně. Ale slyšela jsem, že některé matrikářky to ulehčují snoubencům v tom, že s tlumočníkem přijdou třeba o půl hodiny dřív na obřad a tlumočník jim přeloží všechny papíry už vyplněné a dá tam razítko. Nemělo by se to tak dělat, ale ušetří to páru peníze a má méně starostí. Nejlepší je asi obvolat a zeptat se matrikářky, co je k takovému sňatku potřeba. Podle odpovědí vám hned bude jasné, kdo bude ochotnější 🙂 Například pokud řeknete, že partner česky nemluví a matrikářka neřekne, že máte mít sebou tlumočníka, nejspíš ho bude chtít až na obřadu 🙂
Odpovědět
Ahoj, řeším to samé, partner je občan třetí země, museli jsme vyřídit rodný list, doklad o bydlišti, že je svobodný, vše přeložit soudním překladatelem a úředně ověřit na poště, dál by měl předložit pas, nebo doklad azylanta. Prvotně se to zdá šílené, ale dá se to zvládnout, jestli chceš podrobnější info, napiš do zprávy, ono taky záleží odkud přesně je.
Odpovědět
@milamanova Ahoj, ja jsem v podobne situaci. Partner je Angličan a bydlíme v Uk, ale svatbu chceme v Praze. Zjistila sem ze potrebuje pas, rodny list, doklad o rozvodu a potvrzeni o stavu a trvalem bydlisti ktere potrebuju i ja. Tohle vsechno musi mit apostilu. Pak to poslu do Prahy kde dokumenty prelozi do češtiny a to by melo byt vsechno. Ve svem prispevku ale rikas ze tam musi byt ještě overeni z posty... to jsem nevedela... nevis prosimte jak dlouho to trva ? Problem je ze vsechno řeším na dálku, ale kdyz prej dam plnou moc sestře tak to muze vyridit ona. Nechci aby nam pak nejaka mila pani na matrice medovym hlaskem rekla... ale vy nemate vsechno, svatba nebude😟 Ze zacatku jsem z toho byla na nervy, chtela jsem svatbu v cervenci, ale to nestíháme ani omylem, tak ted uz to neresim, az budeme mit vsechny papiry pohromadě tak mame 6 mesicu na zarizeni svatby. Diky moc za jakoukoliv informaci, radu nebo zkusenost se kterou se podelis. Měj se hezky B.
Odpovědět
Profilova fotka
@blanche73 Řešit na dálku je sice náročné, ale ne nemožné. Koukni se na stránku MV, kde je to hezky popsané: https://www.mvcr.cz/clanek/uzavreni-m... Až to nastuduješ, napiš na matriku, kde chcete mít obřad a zkus se s nimi domluvit na kontrole dokumentů na dálku. Pokud to nepůjde, domluv se s někým, kdo to bude osobně řešit za Tebe v zastoupení. Správně píšeš, že doklady z UK musí mít apostillu. Žádné ověření na poště není třeba. Apostilla má mnohem větší váhu, než obyčejné ověření. No a třešnička navrch - protože UK už není v EU, tak muž bude muset mít potvrzení z cizinecké policie, že na území pobývá legálně. Toto potvrzení nesmí být starší než 7 dní před svatbou.
Odpovědět
@blanche73 Ahoj! Nevim jestli moje je odpoved kterou hledas ale ja to mam uplne stejne. Vzali jsme se tedy proto tady v UK legalne, a obrad budeme mit tzv. na oko - s oddavajicim ktery delal obrad zname CZ/manzelovi CA. Stalo me to mene nervu, a byla volnost s tim kolik hodin obrad, kde apod. A vytvorila jsem si dokument na podepsani at to vsem vypada oficialne. 🙂
Odpovědět
@alisa_ Nad tim jsem taky přemýšlela, bylo by to nejjednodušší řešení, ale partner to odmítl s tim ze se to udela jednou a pořádně, tak to celkem respektuji. Preju ti hodně štěstí
Odpovědět
Ahoj, můžu se ještě vratit k te apostile? Ona bude na anglických originálních, ale ten cesky preklad nemusi mit nic... žádné razítko nebo neco? Dekuju za odkaz na stránky, mrknu na to. No je to proces.🥺
Odpovědět
Profilova fotka
@blanche73 Apostila bude "anglická", v ČR se jen nechá dokument přeložit u soudního překladatele (=s razítkem). Ale už se nedává ověřovat.
Odpovědět
Dekuju moc za všechny rady🙂 Mluvila jsem s paní z jine církve která dělá obřady v angličtině a ona rikala ze i prez to, ze zenich bude vsemu rozumět muze matrika požadovat prekladatele. Myslela sem ze ušetříme penizky aspon za to ale prý to záleží na dane matrice. Prijde mi dost těžké skloubit matriku a místo dohromady. Co když jedno bude mít volno, ale druhé ne?🤔 No uvidíme, snad to bude v caku🙂
Odpovědět
@blanche73 ahoj na poště ti udělají ověřené na počkání. Ale to se zeptej teda na matrice zda to budou chtít, ono co matrika to jiný požadavek matrikarky. No my to máme o dost složitější, čekáme jestli nám vůbec dá cizinecká doklad o pobytu. Tvůj partner teda si bude muset ještě vyřídit vízum pro pobyt ne, když není už v EU, pak bude muset na cizineckou max 7 dnů před svatbou pro potvrzení o pobytu.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?