Chlapi, co si vzali dvě příjmení. Znáte nějaké?

Profilova fotka
Zajímalo by mě, jestli znáte nějaký pár, kde to byl chlap, kdo si vzal dvě příjmení? Případně, jestli jste o tom někdo uvažovali, když jste řešili budoucí jméno?
Odpovědět
neznam osobne, ale myslim ze tady v necim albu jsem to videla. A znam nekolik co si vzali jmeno po sve zene a sveho se vzdali ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já to manžovi taky navrhla, ale myslel si o mě, že jsem blázen 8-( prostě chlapské ego no....co víc k tomu říct
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za reakci zezulicko. Já jsem ty diskuse s ohledně příjmení docela pročítala a koukala jsem, že tu je hromada holek s dvěma příjemními, několik chlapů, co šli do toho, že mají jméno po své ženě, další, co si vzali úplně nové příjmení, ale tuhle variantu tady, myslím, nikdo nezmiňoval a my o tom uvažujeme, tak jsem se chtěla zeptat.
Odpovědět
Profilova fotka
elis0909: i návrh se počítá :-). Já taky navrhla a zatím je to jedna z variant (jsem mu říkala, že by měl slavný předvzor v T.G.M. :-D ).
Odpovědět
Profilova fotka
rebelie: držím ti palce a jdi do toho já pak navrhla aspon příjmení bez ová, ale to by se mu prej zase kamarádi smáli, že si vzal chlapa :-D ... no comment
Odpovědět
Profilova fotka
elis0909: Příjmení mého přítele bez -ová zní divně (něco jako makovec :-D )... A jak to u vás dopadlo? Asi klasika, viď? (Nezavrhuji ji - to jen aby si to někdi nemyslel.)
Odpovědět
Profilova fotka
Můj o tom taky nechtěl ani slyšet. Já jsem o tom uvažovala (manžel si myslel, že mluvím ze srandy), protože jsem měla pocit, že ztrácím svou identitu a bylo mi z toho smutno, ale pak jsem si na tu myšlenku zvykla |-| Elis: přesně tak, chlapské ego 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
no dopadlo to nakonec tak, že jsem s ová, ale všude se podepisuju bez -ová a i tak prská :-D
Odpovědět
elis - a to se muzes podepisovat bez ová kdyz jsi s ová? Ja mela za to, ze se clovek musi podepisovat presne, i kdyz nejde treba o nejake oficialni uredni veci..
Odpovědět
Profilova fotka
o tom jsem nikde neslyšela, podepisovat se můžeš jak chceš ne já to mám na kartě všude a nikdy mi nikdo nic neřekl, i v kostele jsem se podepsala bez ová
Odpovědět
Unás v práci máme mladýho kluka, který si ke svému jménu vzal ještě manželčino v mužském tvaru. Ona měla už děti a tak jim to tak přišlo nejlepší.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že se každý podepisujeme, jak chceme (pokud nejde o oficiální záležitosti). Přece mi nikdo nemůže přikazovat, jak se budu podepisovat třeba do osobního dopisu... Úřady, banky atd., tam je to něco jiného... Jo a k těm reakcím: Přítel asi to ego nemá tak velký, protože se té myšlence nebrání, ale pak se ptal, co bych dělala, kdyby byl ze slavného rodu Vysmrkmáslů a on trval na tom, že si musím vzít jeho jméno :-D :-D :-D ...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
ladenka: tak přeci jen existují! (Jo, s tím mužským tvarem jsem počítala nějak automaticky - že by měl jedno jméno s -ová, to mě fakt nenapadlo.)
Odpovědět
Profilova fotka
tak když jsou už děti, tak je to o něčem jiném, to se i chlap musí podrobit
Odpovědět
Profilova fotka
Rebelie: jako že by se chlap jmenoval např. Jiří Novák Novotná? Tak to teda nevím, to by na to nepřistoupil žádnej :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že to není podrobení. Nebo je podrobení (sakriš, asociuje mi to drobky), když si žena vezme příjmení svého muže? Fakt nevím. Skoro uvažuju o nějakym úplně novym jméně, ale je to zase takové odříznutí od rodiny. Nechci se podrobovat, ani někoho podrobovat... Škoda, že tu není možná ta varianta, že oba si vezmou dvě jména...
Odpovědět
Profilova fotka
Rebelie: a vidíš, to by bylo nejlepší, kdyby měly oba dvě příjmení. To by bylo jasny, že patřite k sobě i kam jste patřily dřív. To by se mi líbilo ze všeho nejvíc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
blka: to mě právě vůbec nenapadlo (tedy napadlo, až po tom, co ladenka zminila, že si ten kluk vzal manželčino jméno v mužském tvaru). Počítám s tím, že kdyby na to přistoupil, byl by dejme tomu Marek Král škoda, rozhodně ne Marek Králová Škoda (na to by fakt asi nepřistoupil nikdo).
Odpovědět
Profilova fotka
blka: hm, to jsem našla v nějaké diskusi tady, ale byl to příklad toho, jak to mají někde v kanadě, nebo kde... (tam je to jedna z asi 5 variant)
Odpovědět
Profilova fotka
Rebelie: z 5-ti variant? To musí být radost vybírat :-D
Odpovědět
Zajimave to maji vyreseny Spanele a cela jizni Amerika, tam ma kazdy dve prijmeni - prvni po otci a druhe po matce, kdyz se berou, tak se nic ohledne prijmeni nemeni, nikdo nici neprebira, ponechavaji si to sve a pak jejich deti prijmou vzdy to prvni po otci a prvni po matce. Takze priklad, pokud to prenesu na cesky model: zenich se jmenuje Novak Cerny, nevesta Prochazkova Majerova, svatbou se s jejich prijmenima, jak uz jsem psala, nic nedeje a pak jejich deti se jmenujou Novak(ova) Prochazka (ova) atd. atd. To jen pro zajimavost :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Rketka: Hmm, ještě zajímavější. To zní fakt zajímavě ;-)
Odpovědět
Rketka, tak to už mi příjde šílenej zmatek. Taky jsem ze srandy navrhla, že bych si nechala svoje jméno a přítel se mě zeptal, na co se teda chci vdávat. Ale naštěstí má přítel neobvyklé jméno a to mi vyhovuje. Už to moje je docela neobvyklé a kdybych se teď měla jmenova Nováková, tak bych bojovala za svoje původní. Ale to nové bude ještě neobvyklejší, tak jsem spokojená :-)
Odpovědět
Profilova fotka
haha_r: ježiši to si dělal prdel ne :-D
Odpovědět
No zajimave to je, urcite i spravedlive, ze se alespon po dalsi jednu generaci neztraci prijmeni matky, ale pak to muze pusobit zvlastne na mezinarodni urovni problem. Ja sama, respektive moje dite je toho prikladem. Ma dve obcanstvi, ve Spanelsku ma tedy dve prijmeni, prvni po tatinkovi, druhe po me, nicmene, kdyz jsme ji zarizovali ceske obcanstvi, tak nam povolili jen jedno prijmeni, pry v CR muze mit dite jen jedno prijmeni. Pokud bude existovat nejaky spolecny registr EU, tak tam bude figurovat jako dve ruzne osoby, no peknej bordel. Navic co urednik, to jiny nazor. Moje kamaradka resila to same co ja a te to v CR udelali uplne jinak, rekli ji, ze bud muze mit dite prijmeni jen po otci (a to obe jeho prijmeni) nebo jen po matce, takze sice trochu jinak, ale opet v kazde zemi jina identita. At zije kocourkov.
Odpovědět
Karel-Matej Capek-Chod - viz ceska literatura. Driv to bylo docela bezne.
Odpovědět
hana_r, no na prvni pohled to opravdu muze pusobit zmatecne, nicmene to ma svou logiku, jen si je treba zvyknout na fakt, ze se manzele nejmenuji stejne. Jim to tady pripada naprosto normalni a naopak se divi tomu temer celosvetovemu zvyku, ze zena snatkem prichazi o sve prijmeni a tak o svou identitu. No proste jiny kraj, jiny mrav.
Odpovědět
Tak jako chlap se dvema prijmenima me vazne napada akorat TGM... a to uz je tezkej dejepis :-D
Odpovědět
Mně říkala kamarádka, že nějaký její kamarád si vzal dvě příjmení, ale byly s tím prý pořád problémy, tak si to pak nechal změnit (ale nevím, jak; předpokládám, že když si jeho manželka nechala své, asi měl pak jen její).
Odpovědět
no ja spis porad nechapu, co mate s tou "identitou". Se zmenou prijmeni podle me o nic takoveho neprichazite, jste to prece porad VY, akorat davate najevo spolecnym prijmenim, ze k sobe patrite...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?