Chci si po svatbě ponechat své příjmení. Mám?

Ahoj holky. Napiste mi, prosim, Vas nazor na ponechani si sveho prijmeni po svatbe. Najde se nektera, ktera s tim ma zkusenosti? Chci si totiz ponechat prijmeni svoje. Muj nastavajici s tim souhlasi a vubec to neresi, ale presto mam malinko obavy z reakce okoli...
Odpovědět
Ahojky kacko, určitě záleží jen na tobě a tvém nastávajícím. Pokud ty si chceš nechat své jméno a on s tím souhlasí, tak bych to tak udělala a reakce okolí neřešila
Odpovědět
http://www.beremese.cz/forum/show.php...
Odpovědět
Z jedné rádiové debaty: až budete mít děti, budou mít jméno po otci a ty pak budeš muset složitě dokazovat, že jsi fakt jejich matka... už todle by mě odradilo, páč naše instituce jsou v komplikacích mistři! :-S Já osobně se na nový příjmení těším (bez něho bych si jako manželka nepřipadla :o) i když budu mít o 2písmenka navíc :-D Záleží na tobě! ať se rozhodněš jak chceš, stůj si za tím a nelituj toho ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
než nechat si každý jiné příjmení bych hlasovala aby si vzal ženich moje, ale ten tvrdošívně odmítá :-D
Odpovědět
moje kamarádka si nechala svoje příjmení a dohodli se, že děti budou mít příjmení po manželovi... její tatínek to zjistil až při svatební hostině, když jí řekl tak teď jsi paní XY a ona mu odpověděla, že si přece nechala své příjmení :-) on to chudák při obřadu vůbec nepostřehl :-) ... a teď se dohodli, že kdyby to dělalo problém dětem, tak si ho ona nechá změnit, ale zatím jim to vyhovuje a jsou spokojení :-) opravdu to záleží jen a jen na vás dvou
Odpovědět
Profilova fotka
Kackaa, dej na své uvážení. Je to jen a jen tvoje věc jak se po svatbě budeš jmenovat. Když jsou děti, také to není žádný problém, mám dvě holčiny které se jmenují po otci a nikomu nemusím dokazovat že jsou moje, to je hloupost. Jinak já po svatbě budu mít své rodné příjmení + příjmení po miláčkovi. Opravdu je to jen vaše věc ;-)
Odpovědět
Holky, diky za podporu! Doufam, ze nebudu muset nikomu slozite dokazovat, ze jsem matka svych deti :-| No, kdyby to pak delalo neplechu, tak si necham prijmeni zmenit dodatecne... Ja se spis trosku bojim reakce z pritelovy strany, protoze cela jeho rodina je z vesnice, takze to urcite budou dalekosahle probirat a ja budu ta nejhorsi :-( Ale presto uz svoje rozhodnuti nezmenim! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kackaa, opravdu problém mít nebudeš. Já mám jednu holčinu s mojim příjmením a dvě s přítelovým příjmením a nikdy to žádné neplechy nedělalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Kackaa, ja si chci taky nechat svoje prijmeni. Libi se mi vic a taky zatim zijeme v Nemecku a moje prijmeni je pro ne celkem jednoduche, ale pritelovo neumi ani opsat z pasu, natozpak vyslovit. Uz ze srandy sbirame jeho ruzne zkomolene varianty ktere mu z uradu prisly. Ale moc prijemne to pro nej neni. A v dnesni dobe by se uz nemel nikdo divit, ze se deti jmenuji jinak nez matka, hlavne kdyz se dnes velke procento deti narodi mimo manzelstvi. I urednici uz na to musi byt zvykli.
Odpovědět
Holky ty reakce okolí moc neovlivníte, bohužel :-( Zkuste se na ně aspoň připravit, ať vám to pak nezkazí náladu. Jinak já jsem zastánce toho, že jedna rodina má mít jedno příjmení, vyrostla jsem v tom a připadá mi to tak správné. Ale každý má právo na svůj názor a ostatní by to měli respektovat. Když jsme my rozebírali, kdo z nás si změní příjmení, tchýni to dost vyvedlo z míry, ze strany chlapa budou asi reakce vždycky horší... přece změnit jméno si musím já, že :-D
Odpovědět
Ahoj holky, ja si zase necham svoje jmeno a deti se budou jmenovat po mne. Pritel si to tak preje. Nema vubec spatne jmeno a ja bych si ho klidne vzala, ale on nechce...
Odpovědět
Článek se načítá
zluvi - to je velmi pekne a zaujimave. A vies, preco to tvoj priatel tak chce?
Odpovědět
ja mam tak hrozne prijmeni, ze se ho rada zbavim (a i jinak bych si ho rada zmenila ) - ale moje kamaradka si bude nechavat svoje a mne to prijde fajn - ikdyz jeji snoubenec protestuje a ten muj se na to taky netvari ... pokud to vsak nevadi tomu Tvemu, tak si nedelej starosti, je to preci jen Vase vec :) Lada
Odpovědět
Ja budu mit prijmeni dve. Sice to nekterym lidem pripada divny, ale me je to jedno ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Svoje příjmení nebo manželovo? lentilkalenule • Dnes ve 12:58 Jaký na to máte názor - minule jsem se chytla s kamarádkou, protože mi řekla, že nevzít si manželovo příjmení je dnes normálna, ale myslím že pořád je to tradice a hlavně spojení :)) co si o tom myslíte? elismi • Dnes ve 13:04 Ahoj! Já Ti řeknu, že sem měla problém s tím, jestli sem si měla vzít manželovo příjmení (kvůli jeho rodině)všichni mě umlouvali abych si ho vzala, mě se do toho nechtělo, ale nakonec jsem se nechala ukecat a jmenuji se po manželovi. Jenže do dnešního dne mám s tímto jménem problém.... Příště už bych se umluvit nenechala!!!!!! p.klara • Dnes ve 13:04 upřímně, přijde mi trošku divné vdát se a nechat si své příjmení.... něco jiného třeba je mít obě -- manželovo a své... ale já mám v tomto jasno... budu mít příjmení po manželovi ... a už se na to moc těším.... fsvojap • Dnes ve 13:04 já si vezmu manželovo příjmení to, že se pak budeme všichni i s budoucíma dětičkama jmenovat stejně, mi přijde hezké ;-) nějak mi to líp zní, když se třeba řekne "manželé Novákovi", než "manželé Novák a Blažková" jen na složeniny typu Jákl Vítová a Eliáš Kdovíjaká mi moc nesedí, ale je to každého věc
Odpovědět
Já si chci vzít manželovo příjmení! Nemám důvod si ho nevzít... a on by s tím ani nesouhlasil! To se teda ani nemusíme brát! Už teď nacvičuju nový podpis :-D
Odpovědět
No ja jsme si vzala manzelovo, protoze se mi to v cizine hodi vic nez to moje, ale je fakt ,ze tady je tvoje formalni jmeno tvoje divci jmeno. Jo jinak jak bylo psano nahore, ze pak dite se jmenuje podle otce a ze pak by se vsichni mohli ptat, jestli je to jeji maminka nebo ne, tak presne tohle se mi stalo. Moje ucitelka na zakladce chtela rodny a oddaci list rodicu, protoze mi tvrdila, ze moje mamka neni moje mamka, protoze ma o jedno pismeno v prijmeni navic. Mamka kdyz se brali, tak pridelali k tatkovymu prijmeno normalne ova a bylo to, ale kdyz jsem se narodila ja, tak mamce na matrice tvrdili, ze nemuzu byt napsana jako ona, protoze to neni spravne spisovne, takze z tatkovyho prijemni oddelali koncovy pismeno a prideli ova, takze jsem se jmenovala trochu jinak nez mamka a musela jsem to skoro vsude vysvetlovat az me to nekdy stvalo. Takze se snazte, aby deti meli uplne stejny prijmeni jako vy dva, protoze jinak to budou muset vsude vysvetlovat a je to hrozny.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte holky, ja mam zkusenost. mame syna ale nejsme oddani, syn ma pritelovo prijmeni, a vzdycky kdyz cestujeme tak se blbe vyptavaji protoze nemame stejne prijmeni a syn ma pritelovo primeni (neni cech), ale ma cesky pas no je to hruza to nekomu pokazde vysvetlovat je to v pohode kdyz je pritel s nama ale kdyz jedeme sami dva tak jsou z toho problemy.
Odpovědět
Profilova fotka
My taky dost řešíme otázku příjmení. Přítel by si klidně vzal moje, svého by se rád zbavil, pořád mu ho někdo komolí a ani jednomu z nás se moc nelíbí. Ale neví, jak by to vzala jeho rodina, je totiž jediný syn. Další variantou pro mě je nechat si příjmení obě (přítelovo i své rodné), ale trošku mě odrazuje to složité a dlouhé podepisování.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja si rada vezmu pritele i s jeho prijmenim... Jednak me prijmeni v cizine, kde budeme zit, nikdo spravne nevyslovi a kdyz uz tak urcite nenapise a jednak mam pocit, ze jedine tak je rodina kompletni. Asi bych se citila nejak mimo, kdyby se deti a manzel jmenovali vsichni stejne a ja jinak... ...ale v kazdem pripade jsem toho nazoru, ze je to kazdeho osobni vec a rozhodnuti. Zakony nam take umoznuji vybrat si z vice variant, tak proc toho nevyuzit!?
Odpovědět
Profilova fotka
majino, jestli se berete jen kvuli prijmeni, tak na matrice ti prijmeni muzou i bez svatby zmenit, a vyjde to levneji :-D (vim ze jsi to tak nemyslela). ja jsem pred svatbou mela jine jmeno a moji oba kluci maji jmena po svych otcich. takze 3 lidi, tri jmena. nikdy jsem nemela s nicim problemy. ani na hranicich. nikdo se na nic neptal. myslim, ze kazdy by si mel za sebe rozhodnout, jak se jmenovat chce ci nechce; popr. vzit v potaz narodni zakony pri svatbe s cizincem ci v cizine.
Odpovědět
Já taky přemýšlím, jak s přijmením, nejraději bych si chtěla ponechat svoje, ale taky se bojím, aby to nebylo blbý kvůli dětem. Takže se přikláním k oběma příjmením, sice mám svoje dlouhé a přítel taky, ale asi mi nic jiného nezbyde. Podpis nějak zamotám dohromady a jinak to je snad fuk. Přítel s tím souhlasí, jeho rodina asi zešílí, ale je to moje věc. Takže snad to přežiju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
je to věc asi každého jednotlivce... ale beru si přítele z lásky a protože chci, tak si ho vezmu se vším všudy, tudíž i s jeho jménem.... bylo by mi pak divně, kdyby se děti a manžel jmenovali jinak než já....
Odpovědět
To je pravda, já si ho taky beru z lásky, ale je prostě problém zvykat si po skoro 30-ti letech na jiné jméno. Je to to samé, jako kdyby si měli měnit jméno chlapi. Už je vidím s jakým nadšením to dělají ;-)
Odpovědět
Když spolu dva lidi už nějaký čas žijí a třeba už i mají děti, tak je příjmení vesměs jediné, co se svatbou mění, ne? (pokud pomineme nějaké to usnadnění na úřadech), ale pro mě je to prostě jedna z hlavních věcí, proč se vdát - stát se rodinou mého muže - s jedním jménem. Když jsem zkoušela nadhodit, že bych si nechala po svatbě svoje příjmení, tak reakce byla "to se brát ani nemusíme" a tuhle chlapskou reakci plně chápu... Ovšem, pokud se chlap jmenuje Šulín, Chalabambara a podobně, tak bych si asi svoje taky nechala :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
emmili - naprostý souhlas! Stejné příjmení je prostě symbol že ty dva patří k sobě, že jsou jedna rodina. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že moje kamarádka si nechala svoje příjmení a pořád se jich někdo ptá, kdy už bude konečně svatba :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
ja si beru pritelovo. vlastne jsem nad tim ani nepremyslela, ze bych si snad nechala svoje... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak podobný problém mám taky, mě se moje příjmení moc líbi a narada bych se ho vzdala(kdyby přítel řekl, že chce abych si ho vzala tak bych to kůli němu udělala), ale nějak jsme o tom ještě davnějc mluvili a rádi by sme aby se naše děti jmenovali po mě(přítel měl se jménem v dětství problémy a nerad by aby je měli i naše děti), ale on si jméno změnit chtít nebude. Takže to vypadá, že si necháme každý svoje, ale bojím se že přítelovi rodiče to nezkousnou. Co si myslíte, nebude to divné?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?