Výslužka - komu jste dávali?

Profilova fotka
Ahoj nevěsty, chtěla bych se zeptat, jak jste to měli s výslužkou - komu jste dávali, všem nebo jen rodině? Díky moc za odpovědi ;-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Davamae vsem pozvanym na svatbu :) a pak jeste rodinnym znamym kteri na svatbu pozvani nejsou. Dostane i fotograf , kadernice a matrika ale ty uz dostanou mensi @limbisek
Odpovědět
Profilova fotka
NO taky dáváme všem ..:) Vždycky jednu do rodiny(pokud bydlí společně), nebo jednu na pár. Pak si zve snoubenec fotbalisty, tak těm jen jednu velkou do kabin ..:) A pak ještě chtěla tchýně pro lidi se kterýma pracuje v jedné budově a přítelova babička pro lidi od nich z ulice.
Odpovědět
Profilova fotka
nikomu ;)
Odpovědět
Profilova fotka
ja budu taky davat na pary vysluzku vsem ucastnikum hostiny, kdo bude jen na obradu ma smulu nebudu kolacky vozit v aute :) pro me zas zahada kdy jim tu vysluzku mam vlastne davat? az budou odchazet z hostiny? co kdyz si nevsimnu mam 60hostu to asi neuhlidam :)
Odpovědět
Profilova fotka
@prihterka Ale tak snad se každý s novomanželi rozloučí, až bude odcházet, ne? Asi by mě hodně mrzelo, kdybych zjistila, že už mi někteří hosté odjeli a ani se nerozloučili. A samotnou by mě to na něčí svatbě ani nenapadlo. My budeme výslužky dávat právě při odchodu hostů, bude jich kolem 50 a věřím, že o každém budeme vědět :-)
Odpovědět
Profilova fotka
nikomu... :-)
Odpovědět
Všem, jedna rodina - jedna výslužka. Krabička s cukrovím, řezy rolád a tak. Myslím, že samozřejmost.
Odpovědět
nikomu. teda tchýně si rozvezla něco před svatbou, aby je sousedi nepomluvili, ale výslužky svatebním hostům jsme nedávali. osobně mám za to, že je dostačující, že od poledne do druhého dne o ně bylo velkoryse postaráno, necítila jsem potřebu jim ještě nabalovat domů
Odpovědět
Dávali jsme každému při odchodu z oslavy. Vždy jednu krabici rodině. Hodně nám toho zbylo, tak jsme rozváželi i těm, kteří dostali oznámení a nebyli zvaní na svatbu. S oznámením všichni dostali koláčky. Výslužku jsme nesli i do práce.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky prosim rady vysluzky jste si zabalily den dopredu nebo az tam na hostine??? ja nevim sedesat krabicek poskladanych...nebo jste si to odvezli den predem na misto hostiny a oni vam to uskladnily??? dekuji za rady a infa vysluzku budem davat vsem :-)
Odpovědět
@prihterka my budeme vozit den předem, po rodině určitě, u kamarádů nevím jistě, ale asi bych to udělala taky tak...
Odpovědět
Profilova fotka
@prihterka za me lepsi den pred a odvezt na misto obradu. Dava se pri odchodu, uhlidatelne by to byt melo, ptz predpokladejme, ze se vsichni prijdou rozloucit :D no a vzdycky pozadas obsluhu a oni ti je donesou, nebo pokud na to je misto muzes to mit nekde po ruce sama..:)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já nevíííím.... ženichova rodina to považuje za samozřejmou slušnost, mě to připadá zbytečné - nevíte někdo PROČ se vlastně výslužka dává? co to znamená? souhlasím se zorro4 - jídla a pití na téměř 24hodin mi připadá dost práce zajistit, proč si nosit ještě něco domů? :-o na svatbách v okolí to bylo tak, že měli připravené krabičky, do kterých dávali to, co zbylo (a že toho bylo!) - takže my, co jsme odjížděli mezi posledními, jsme si jednou odnášeli 8 kuřstehen, krabici salátu, jindy 3 chleby, půlšišky tlačenky a ovoce, jinde sekanou a řízečky,.. vždy jsme měli jídlo na 2 dny, což, přiznávám, potěší.. ;-) jen jednou u příbuzných byla klasická krabička s koláčky - už byly suché, nedojedeno. = koláčky primárně určitě ne, ale zase co jiného, co lze nandat předem??? =-) napadají mě jen mé oblíbené utopence.. x-)
Odpovědět
Profilova fotka
Do každé rodiny jednu kadeřnici a do práce.
Odpovědět
Profilova fotka
já bych dala si těm co nejsou pozvaní na svatbu..stejně sa každy nažere na hostině :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Ahoj holky, mě přijdou výsluzky taky zbytečný. Chtěla bych to dávat až budou odcházet dóm s hostiny při loučení. Ale nevím co na to řeknou rodiče. Měli by to respektovat, tak uvidíme ;-)
Odpovědět
@jannetta85 já teda asi taky moc nevím, co myslíš :-) jsou zvací koláčky nebo na severu Moravy koláče pro známé, kteří nejdou na svatbu, a potom výslužky při odchodu ze svatby. Co z toho nechceš?
Odpovědět
@jannetta85 Mně to přišlo taky zbytečný, ani jsem neměla čas to nijak chystat, tak jsem jen na stůl k cukroví dala košíčky a pokyn, ať si každý nabere dobroty na cestu dom. Kdo se přišel rozloučit a neměl nic v ruce, tomu jsem nabrala hned sama (lidi jsou stydliví). Bylo to spíš takové symbolické, košíčky byly malé a zákusky jsem na to extra zvlášť neobjednávala (když druhý den došly, dávala jsem co bylo po ruce - kousky dortů, preclíky atd.). Nijak mě to nezdržovalo, byla jsem ráda, že se tak můžu každému chvilku věnovat.
Odpovědět
Překvapuje mě u kolika z vás se výslužky davají až když odcházejí hosté domů. Ale tak každý to má jinak. U nás Opavsko se rozvažejí koláčky + cukroví před svatbou s oznamením. Rodičům, sourozencům a všem příbuzním a taky sousedům z ulice někdo davá všem někdo ne, ale vždy dostanou sousede po obou stranach domu odkud pochazí nevěsta nebo ženich. A ty co jsou zvaní na svatbu dostanou k oznamení pozvaní k svat. stolů
Odpovědět
@smajlik345 já mám pocit, že na echt tradiční svatbě má být výslužka před i po :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Dávali jsme hostům (vždy krabičku do rodiny/páru). Bylo tam pár koláčků a pár zákusků, které objednávala tchyně a nakonec je i rozdávala většinové části z rodiny s malými dětmi, při odchodu :-) O výslužky pro přátele se postarala obsluha. Byly to jen malé symbolické zavírací krabičky, sladké bylo k dispozici od oběda až do večera. Jo a dvě větší krabice jsme si odvezli do Prahy do práce.
Odpovědět
Davali jsme tyden pred svatbou a na svatbu bylo cerstve cukrovi. Jsem moc rada, ze jsme v den svatby davali jen muzikantum atd., i tak jsem na to zapomnela pro fotografku, jaky byl fofr. Meli jsme 60hostu. Z pohledu hosta je mile dopredu, zamlsate si a uz se tesite na svatbu :-)
Odpovědět
@izzybickerstaff Myslíš jako pravou jihočeskou :-D? Jinak my dávali teda jedny výslužky, a to v pruběhu svatebního dne. Pak ještě rozváželi týden před manželovi rodiče, u kterých je to ve vesnici zvykem (my osobně jsme nerozváželi, protože jsme to měli odsud přes 400 km :) )
Odpovědět
@vmik nevím, su z Hradce Králové :-D u nás jsme zvací koláčky neměli, nebylo kdy rozvážet, jen na manželově straně si to rozvezla jeho mamka sama. Výslužka při odchodu byla, ale podruhé už bych to nedělala. Leda kdyby to zas někdo rozdával za mě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja mela jen par krabicek pro strycka prihodu a pro babicku a puvodni svedkyni ktery nemohly prijet a do prace...tem jsem udelala klasickou vysluzku (kus dortu, kolacky, zakusky)...zbytek byl chaos :-D nekdo si odvezl zbytek minirizku, druhej zbytek roastbeefu, dalsi syry, nekdo sladky..:-D dve velky krabice putovaly k jedněm a druhejm rodicum (poradne nevim co tam bylo) a neco sme si vzali my :-D proste kazdej si neco odvezl, nic tam nezustalo a zadny jidlo se nevyhodilo :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
Dává se běžně výslužka i matrikářce? To bych ale pak musela dát i tlumočnici! Je v pohodě dát jen některým profesionálům a ne všem?
Odpovědět
Jen rodině + řidič, fotograf, prostě ti, co byli na svatbě.
Odpovědět
U nás se dávají výslužky jen těm, co nejdou na svatbu. Ti, co jdou na svatbu se mohou na papkat, co se do nich vejde a pochybuju, že budou mít chuť ještě cpát se sladkým další den....
Odpovědět
@weweruska22 moje slova:)
Odpovědět
@prihterka Já to chci vyřešit, tak že to dám na stůl ke dveřím a při odchodu ať si každý vezme ;)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?