Rozvoz zakusku

Devcata poradte.Puvodne jsem z Havirova, tam taky budeme mit svatbu, ale uz nejaky ten patek zijem s pritelem na Zlinsku.U nas se pred svatbou rozvazi kolace.Ale skorotchyne mi rekla ze u nich se davaji zakusky.a ze jiny kraj jiny mrav a musim se s tim smirit.A ze pro zenichovu stranu to zaplati at vozime minizakusky.Tak jsem rekla tze to nechcem delit moje strana Tvoje strana, ale pro vsechny stejne - kolace.ale muj mi rika at se na to vykaslu, ze jestli to chce koupit at to koupi a rozvezem to i s tema kolacema.tak nevik...co myslite? Resim blbosti ze?
Odpovědět
@alouette blbosti urcite neresis.....ale pozor na to do ceho vseho si nechas kecat :-) Ano, u nas se rozvazi vysluzky (krabicka s cukrovim), ale je JEN NA VAS co budete rozvazet..... nekdo nerozvazi nic. Ale co bych urcite udělala ja je to, ze pro obe rodiny stejne a ne jedne kolace a druhe cukrovi a jako kompromis bych zvolila trochu cukrovi a trochu kolacu. My to meli tak, ze tchynka mela svoji cukrarku a mamka mela svoji cukrarku (takze jsme meli dva druhy cukrovi) a tchynka rozvezla s mym manželem jejich cukrovi a ja s mamkou rozvezla nase cukrovi.....tak se to dela u nas v rodine. Vis ono by bylo asi blbe, kdyby si potom rodiny na svatbe povidali a vasi rikali ze dostali kolace a ta druha ze cukrovi....zavist je sviňucha :-)
Odpovědět
@alouette já co jsem slyšela tak běžně si každá strana nachystá výslužky pro svou rodinu. klidně bych tchýni nechala u jejich krabiček a svojí rodině rozvezla tak jak je zvykem u vás. :-)
Odpovědět
@alouette ve Středních Čechách to zvykem rozhodně není...nic jsme nerozváželi...
Odpovědět
@alouette A to já bych si asi dupla a dala všem stejně... Za prvé mi přijde to dělení na moje a tvoje příbuzné/kamarády trošku divný, obzvlášť při svatbě, kdy se ti dva vlastně spojují. Ale budiž. Spíš by mi vadil přístup tchýně stylem "já to chci takhle, ty se s tím smiř". Svatbu si zařizujete vy dva a vy dva taky rozhodujete. Rodiče by měli dávat rady, kterých se můžete ale nemusíte držet. A ustoupit jen aby byl klid sice můžete, ale zas abyste pak neustupovali tchýni celý život (a v důležitějších věcech). @viki83 My jsme ze Středních Čech (Nymburk, Praha - Východ), konkrétně moje rodina tu žije po generace, a rozváželi jsme koláče. A taky koláče dostáváme, když má svatbu někdo z příbuzných nebo známých. A vím, že moji rodiče i prarodiče, když se brali,taky rozváželi. Takže já bych mohla říct, že ve Středních Čechách to zvykem je :) Ale asi je to spíš na konkrétní rodině či konkrétním místě, jaké tradice se dodržují a jaké ne.
Odpovědět
@hanih Já celý život žiju v regionu Praha / střední Čechy, byla jsem už pozvána na hodně svateb, ale o nějakém rozvážení koláčů jsem se dozvěděla až tady z beremka. Tady je zvykem nachystat krabičky s výslužkou (minizákusky + miniaturní plněné svatební koláčky), a ty pak dávat svatebním hostům při jejich odchodu ze svatební oslavy. Výslužka je vlastně jako odměna - že si ji vysloužili tím, že svatbu s novomanželi pěkně oslavili :-) Ale fakt že píšeš, že jsi z Nymburka, a to je už od Prahy dál. @alouette Co se týká tvého problému, tak pokud by to tchýně řekla slušně, tak bych nad tím mávla rukou, ať si rozváží svým příbuzným třeba melouny, jestli po tom touží a zaplatí si to. Ale jestli ti řekla, že se "s tím musíš smířit", tak s takovýmhle tónem bych se nesmířila :-) A trvala na tom, že v krabičce budou jak koláče, tak minizákusky. Všichni dostanou stejně, a navíc je to pěkný symbol spojení dvou různých lidí, co pochází z různých krajů...
Odpovědět
@lemona Ony jsou ty tradice dost různé. Já tedy reagovala jen na ty koláčky, ale pravda je, že se u nás dává i ta výslužka po svatbě. Prakticky to vypadá tak, že koláčky se rozváží asi týden před svatbou, často i s oznámením (u lidí, kteří nejsou zvaní), no a po svatbě právě ty výslužky - zákusky s sebou v krabičce. Já jsem naopak byla tady na beremku překvapená, jak jsou tyhle tradice různě po Čechách rozdílné a pestré, protože jsem to nikdy nezažila jinak a to nejen v rodině :)
Odpovědět
@hanih U vás se rozváží koláčky i lidem, kteří nejsou na svatbu pozvaní? To je ale štědrý kraj... ;-)
Odpovědět
Rozvazet az po svatbe mi prijde divne....vypada to jako by se čekalo co zbude a rozvazi se zbytky.... a davat pri odchodu ze svatby je moznost, ale je to taky starost navic....
Odpovědět
U nás se rozváží koláčky spolu s oznámením (i těm, kteří nejsou pozvaní - rodinným přátelům a známým). Při odchodu hostů ze svatby se dávají výslužky, tzv. posílky. Dává se část už přichystaná (navíc objednané zákusky) a část přímo ze svatebního stolu (kousky z dortů). Jestli to chce zaplatit a zařídit, ať to udělá. Je to její iniciativa. Nekazila bych si přípravy.
Odpovědět
@lemona Jasně :) Dává se třeba sousedům (nejbližším), kolegům v práci, známým... Vezli jsme například kamarádům mých rodičů, které znám od dětství a mám je ráda, ale zas mi nejsou tak blízcí, abychom je zvali.
Odpovědět
Konkrétně výslužku bych neřešila - chce tchýně výslužku zajistit, zaplatit a roznést po své části rodiny? Tak ať to udělá. Já bych měla o starost míň a svoji půlku bych si udělala tak, jak je u nás zvykem. U jiných věcí - které se přímo dotýkají svatebního dne - občerstvení, organizace atd. bych si už dupla.
Odpovědět
Ahoj, myslím, že @lemona to napsala skvěle - viz druhá část jejího prvního příspěvku. A především poslední souvětí je i dobrým argumentem, se kterým bych na tchyni šla. Kombinace koláčů a zákusků je podle mě dobrým kompromisem. Různé výslužky pro různé rodinné větve by mohly přinést problémy. Když už, tak všem stejně.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Tak jsem si pročetla diskuzi, páč od včerejška řeším tyhle zapeklité zvyky :-) Jsem z čech, dáváme výslužky večer/ráno po svatbě zůčastněným. Můj je z moravy a tchýně se švagrovou, že se musí dát posílka týden před svatbou všem okolo koho nezvem... proč? na co? Já ke svojí svatbě nepotřebuju objíždět milion jejich sousedů a známých? Ale pokud na tom bude trvat, at si to zajistí a udělá sama.... :-( Stavět se na zadní nemá smysl, tohle neni důležitý pro život a rozhádat si tchýni ještě před svatbou neni dobrý nápad, na to bude času ještě mnoho let :-D
Odpovědět
@madlis já jsem teda z jizni Moravy - u nas se dava cukrovi (kolacky a male zakusky) tem, co jsou pozvani na svatbu a z nejakeho duvodu neprijdou a dobrym znamym den az dva pred svatbou a ostatnim hostum bud pri odjezdu z hostiny nebo rano pri odjezdu domu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?