Proč by se svatebčanům měly dávat dárky?

Profilova fotka
Promiňte, ale moc by mě zajímalo, proč by se svatebčanům ((hostům na svatbě) měly dávat nějaké dárky? Pozveme je na svatbu, tam jim dáme najíst a napít, dobře se pobaví a ještě jim jako poděkování dáme dárek? Přijde mi to už trochu divný. Pochybuju, že někdo ( mimo maminek a babiček) si chce schovávat něco na památku z naší svatby. A pokud ano, tak si můžou schovat oznámení a nějakou fotku. Popravdě jsem to nikdy neslyšela, jen tady na beremese. Kdypak to vzniklo? Má tohle dárkování nějakou tradici?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@jappa tak vždycky se hostům dávala výslužka ze svatby,většina nevěst v dnešní době k ní připraví nějakou sladkost přímo na stůl jako památku a nebo nějaký dáreček navíc...nebo výslužku vynechají a zvolí hmotný dárek,kterým hostům zůstane....je to většinou poděkování za fin.dary,které se dneska nejčastěji dávají a za to,že s vámi byli celý den...ale povinnost to určitě není a pokud nechceš,nic jim nedávej je to vaše svatba a záleží jen na vás jakou si ji uděláte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme na kamarádčině svatbě k výslužce dostali ještě karafu s domácím likérem, kde je obrázek a datum... likér jsme vypili, ale karafu mám vystavenou na kuchyňské lince. Přišlo mi to moc hezké od nich, koláčky jsme snědli, likér vypili... Tak nám ta karafa zůstala:)
Odpovědět
Profilova fotka
Ségra na své svatbě měla jen malé čokoládky v obalech s jejich jmény a datumem, bylo to pěkné, ale přijde mi to zbytečné, taky nic podobného neplánujeme...tipla bych, že tohle vymyslel nějaký šikovný podnikatel, který věděl, že na svatbách hlavně nevěsty nešetří :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jappa Já jsem stejného názoru jako ty. Dárky pro svatebčany mi přijdou prostě fakt divné. Pokud chce mít někdo nějakou památku na svatbu, většinou si nechá nějakou fotku nebo u nás si odnášeli jmenovky (taky zbytešnost, ale budiž:). Ale dárky jako jsou mandle, čokoládičky nebo minivína, to fakt nechápu. Celý den je hostíme, zařizujeme ubytování, dostanou výslužky, tak mi dárky přijdou zbytečné. Asi bych to přirovnala k tomu, že když mi někdo přijde popřát na oslavu narozenin, tak taky neodchází s dárkem :-) My jsme měli třeba svatební noviny a to je fajn památka a zároveň se tím lidé zabavili:)
Odpovědět
Profilova fotka
Já už jsem psala do jiného příspěvku, že smysl podle mě mají jen osobní dárky - něco, co dává smysl. Třebas jsou novomanželé vinaři, tak dají svoje víno. Nebo nevěsta vyrobí marmeládu. Případně rozdají kartičky s receptem na nejoblíbenější společné jídlo a přidají jednu surovinu do receptu. Hezké je CD s oblíbenou hudbou nebo sazeničky rostlin/bylinky v květináčku.
Odpovědět
Mám v plánu pouze mandličky, nic víc, ani výslužky nebudu dávat. Teda krom tchýně, ta jediná jí dostane :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme akorát výslužky a svatební noviny, nic víc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My CD budeme mít, ale naše oblíbené skladby jim "cpát" nebudu :-D , spíš půjde o namíchaný set, který by jim měl naši svatbu připomenout. Lidé, co budou na svatbě spíš pracovat, dostanou sladkosti.
Odpovědět
@jappa souhlasím s tím, že to byl nejspíš nápad nějakého podnikavce. Na svatbách se dá opravdu skvěle vydělávat. Jinak my třeba nedáváme vůbec výslužky, takže místo nich dostanou svatebčané malou čokoládičku s upraveným obalem. Jinak žádné dárky nedáváme. Ono to opravdu leze dost do financí, když si člověk uvědomí kolik stojí takové minivínečko apod. A kupovat něco extra? To radši ne, vím, jak u nás doma dopadají takové "lapače prachu" :-D takže čokoládku snědí, obal vyhodí a hotovka (nebo si ho možná někdo nechá, co já vím :-) ). Jako památku si můžou nechat i noviny, které budu dělat... Takže dárky jsou opravdu v našem případě zbytečné.
Odpovědět
My nebudeme dávat ani výslužky, ale v létě se chystám udělat marmelády, které hostům při odjezdu dáme. Když bude chtít někdo něco "na památku" bude mít fotky, oznámení a vzpomínky ve svých hlavách... ;-)
Odpovědět
Já koupila láhve s vínem a každému dáme při odchodu vínko s visačkou s našim jménem a datumem svatby
Odpovědět
Poděkování těm nejbliýším, které máme nejradši, že s námi byli v tento pro nás významný den :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já jsem ani nevěděla, že se mají dávat dárky rodičům.. ale souhlasím s "jappa"! když si vemete, že oznámení, koláče, hostina výjde pro cca 45 lidí na 100tis. (beru do toho i šaty a vše kolem), oni nám dají dary v hodnotě kolem 1-2tis. (za rodinu) takže kdo umí spočítat, svadba je nevýdělečná :D proč by jsme měli ještě utrácet 2-3 tis. za dárky... svatebčané dostanou výslužku, vlastnoručně vyrobenou keramickou jmenovku, možná nějakou tu čokoládku-to se mi líbí a nic víc... rodiče dorty od manžela dostanou moji rodiče dort a naopak a pak každý svým rodičům koupí nějaký dárek, jaký jste kupovaly vy? mě napadly nějaké poukazy do restaurace nebo nějaký víkendový pobyt v zimě na horách ...
Odpovědět
@jappa jsem stejneho nazoru, pridu na svatbu, dostanu najest, napit a v nasem pripade sme jim platili i ubytoko zadne darecky nedostali. My sme mneli u pulnoci tanec s nevestou a tam kazdy dostal na pamatku pernikove srdicko s menami a datem svatby :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jappa my davame vysluzky svatebcanum predem a na svatbe nedostanou nic, taky mi to prijde divne davat jim darky, kdyz by je melo tesit uz to ze jsou pozvani :D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
my budeme mít klasicky výslužky a možná, ještě nevíme, aby něco bylo na památku, tak budou vyrobené maličké krabičky a v nich dekorace dvou spojených prstýnků, které prodávají skoro všude. Na krabičce budou naše iniciály a datum. Většinou jejich účast na svatbě se počítá jako 1000,- Kč na hlavu. Pokud se ještě objednává ubytování, je to ještě mnohem víc. Nevidím důvod dávat ještě nějaké dražší dary.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
nebudu davat nic, kramu ma doma kazdy dost :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my dávali výslužku, na které měl každý přidělaný vlasnoručně udělaný kolíček se srdíčkem a kdo chtěl, tak si mohl na památku schovat svoji jmenovku z hostiny, jinak jsme taky žádné dárky nedávali
Odpovědět
Budeme dávat výslužky a přemýšlela jsem o o malám dárečku v krabičce (belgická pralinka s maličkym motýlkem), která by sloužila jako jmenovka na svatebním stole :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Nemáme ani výslužky, ani dárečky, ani nic jinýho. Svatebčani nás budou nenávidět :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My neměli klasické výslužky, místo nich jsme měli minivínka a čokoládky s naší etiketou. Nápad se všem moc líbil, většina hostů má dárky doma vystavené a mně to vždycky potěší, když je u nich vidím :-) Hostů jsme měli pár, tak to nebyl velký výdaj navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jak tak čtu, jsem ráda, že nejsem jediná kdo nechce dávat výslužku ani dárečky. To taky pro mě bylo trochu překvápko. Možná poděkování tchýni za syna,ale zase, já rodiče už nemám a komu teda bude děkovat můj nastávající to nevím :-D. A tchýně ta mě asi zabije, až jí řeknu, že žádná výslužka nebude :-D .
Odpovědět
Dárečky ani výslužky mít nebudeme, jediné co možná udělám, jsou perníky ve tvaru srdce s našim datem svatby a se jménem každého svatebčana :)
Odpovědět
Profilova fotka
my dáváme klasické výslužky ( frgále a kolačky) ale předem . na svatbě už nic nedostanou jen asi budou jmenovky ve tvaru srdce ( z perniku) ty bud sni a nebo si nechaji to už je na nich ;)
Odpovědět
My jsme meli vina s pondekovanim pro každého jedno. Jenžto jsme nechtěli věcné dary, kdo chtel, přispěl finanční částkou. Ve finále se nám peněžními dary zaplatila obrovská čast svatby. takže ted i zpětně lituji, ze jsem nenašla čas a sílu vymyslet jeste nejaky další drobný dárek.
Odpovědět
Profilova fotka
@jappa Dárky davat nebudeme. Mame na to stejný názor jako ty. Navic nikdo z nasich známých to nezna a nechci řešit dalsi hovadinu, jenom kvůli Beremku :) Nedávali jsme ani kolace s oznámením :)
Odpovědět
Jsem ráda že nejsem jediná které to příjdou jako blbosti a zbytečně vyhozené peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
Před svatbou jsem sem psala, že jsme chtěli dávat výslužky a malé krabičky se spojenými prstýnky. Tak malé krabičky se nekonaly, místo nich jsme k místům u stolu nechali rozložit pytlíčky s bílými mandličkami. A výslužky jsme sice pracně udělali, ale den po svatbě mi bylo oznámeno (když jsme se vrátili ze svatební noci v hotelu), že je zapomněli rozdat a všechny máme ve sklepě :-D něco co bylo poblíž jsme rozvezli, ale přes polovinu nám jich zůstalo doma. Nikoho to nepohoršilo, že nic nedostali, když se na to zapomnělo :-D Jen nás bolelo břicho, jak jsme byli přejezení sladkého...takže si myslím, že to byla docela zbytečnost :-D
Odpovědět
Taky nebudeme dávat žádný dárky. Nechápu k čemu to je...Hodně věcí je tady na beremku vymyšlených navíc ale ať si to každá nevěsta udělá jak chce. My dáme výslužky a hotovo. Vždyť to všechno stojí strašně peněz a ještě za blbosti vyhazovat peníze. je to zbytečné.
Odpovědět
mne zas ty výslužky prijdou takove tradicni, když je dobře cukrovi, tak myslim, ze výslužka potesi opravdu každého. Ale všechno nad výslužku je pro me zbytecnost navíc. A taky moc nechapu ty dorty "za dceru" nebo "za syna", z jakeho duvodu je to na svatbe?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?