Sňatek se Slovákem + svědek Slovák

Ahoj, vím, že se to tu řešilo už předtím, ale vždy jsem našla jen útržek informací nebo něco několik let staré.. Budu si brát Slováka, žijeme v Praze, pracuje tu.. Pochopila jsem, že normálně vyplníme Dotazník k uzavření manželství. Jsou potřeba další dokumenty? Pokud ano, nevíte kde se dají stáhnout na internetu? Předpokládám, že pak dorazíme na matriku a budem potřebovat jen občanky a rodné listy. Žádné potvrzení o pobytu ani nic jiného bychom snad potřebovat neměli, když jsme v EU, nebo ano? No a navíc mu půjde za svědka Slovák. Musíme pro to také něco zařídit? Nebo stačí, aby jen přišel s občankou v den svatby? Moc děkuji za každou radu!
Odpovědět
Profilova fotka
Jako Slovak bude muset vyplnit neco jako cestne prohlaseni, ze je svobodny to mu daji na matrice. Pokud tady nema trvaly pobyt plati 2000kc pokud nemate cirkevni snatek. Jinak doklady staci Op a rodny list a svedek v pohode staci Op 😊
Odpovědět
@norvinka Tak to je super, moc děkuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lovemusicsun neni zac😊Taky jsem to resila par mesicu dozadu😄
Odpovědět
Potvrzení dají na slovenské matrice - je to vlastně potvrzení, že SR takové potvrzení nevydává. Některé české matriky ale ví, že to tahle je a v rámci vyřizování dotazníku sepíšou jeden papír navíc - žádost o prominutí povinnosti to potvrzení doložit. Ale dělají to jen někde, setkala jsem se s tím na matrice v Kuřimi.
Odpovědět
@lovemusicsun U svědka stačí když dorazí na svatbu a má občanku :-)
Odpovědět
Ahoj, ja si beru Slovaka v CR za dva tydny :) Mu jde za svedka bracha, takze taky Slovak. Stacilo na matrice vyplnit prohlaseni, ze je svobodny a jinak normalne formulare. Svedkovi staci OP. a taky jsme platili 2000Kc poplatek. Hodne stesti! :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Ahojte, prosím, možem sa opýtať, čo bolo potrebné riešiť po svadbe? Ja si budem brať Čecha, obrad budeme mať v ČR. Podľa toho, čo som našla, tak stačí ísť na Veľvyslanectvo SR s českým sobášnym listom?
Odpovědět
@v_ivet ahoj, zistujem tie iste info, tak snad holky poradia :) budeš potom riešiť české občanstvo?
Odpovědět
@pvln34 Našla som, že by to malo stačiť. Na Veľvyslanectve by mali urobiť zápis do osobitnej matriky. Nie je mi ale ešte jasné, ako je to s cestovaním. Na svadbe prestrihnú občiansky. Kým bude nový kúsok to potrvá Ale možem cestovať na starý pas?
Odpovědět
@v_ivet aha, ja už ani občiansky nemám, lebo mam trvalý pobyt v ČR. Ale mam SK pas, tak je otázne ci bude platiť než mi dajú ten český :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@v_ivet Tobě občanský průkaz v ČR nikdo stříhat nebude. ČR nemá co zasahovat do dokladů vystavených na Slovensku. A dokud ti nezapíší sňatek do osobitné matriky, budeš pro Slovensko stále svobodná ;-) @pvln34 Svatbou české občanství automaticky nezískáš. Čeká Tě stejné kolečko dokazování jako každého jiného cizince. (Namátkou jazykové znalosti, znalosti českých reálií, bezdlužnost, beztrestnost.) A to chvíli potrvá. Tak jsem zvědavá, jak se ti to s doklady podaří skloubit ;-)
Odpovědět
@l_a_u máš samozrejme pravdu. svatba = české občianstvo. Je tam však vela výnimok, napr. tí, kt. na území ČR študovali alespoň tri roky, nemusia skladať skúšku z jazyka, atd. https://www.mvcr.cz/clanek/udeleni-st...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@pvln34 Ano, máš pravdu. Jenom z Tvého příspěvku to nebylo úplně jasné. Tak aby někdo nenabyl mylného dojmu. Mám známého, žije tu už nějaký čas (asi celkem dlouhý, na jeho výslovnosti už není slovenština skoro vůbec znát), má českou manželku a říkal mi, že znovu by do toho kolečka se získáním českého občanství už znovu nešel.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?