Může při necírkevním sňatku oddávat kněz?

Ahoj, nevíte někdo, jestli může při necírkevním sňatku oddávat kněz? Nechceme se brát v kostele, ale rádi bychom kněze. Máte s tím někdo zkušenost? Případně neznáte nějakého, který takto oddává z okolí Hořovic? (okres Beroun). Předem děkuju :-)
Odpovědět
1
2
Nevim jak to funguje v Cesku, ale mam pocit ze katolicka cirkev bude mit vsude podobne direktivy, urcite to tu nejaka nevesta upresni: tak u nas katolicky knezy nesmeji oddavat mimo kostel, evangelicky-protestantni pastorove bez problemu.
Odpovědět
@ivahrdinova Ahoj, podivej se na odkaz, ktera Ti bude sympaticka, muzes je oslovit a poptat se. :-) http://www.cpp4u.cz/index.php?option=...
Odpovědět
@ivahrdinova Ahoj, podivej se na odkaz, ktera Ti bude sympaticka, muzes je oslovit a poptat se. :-) http://www.cpp4u.cz/index.php?option=... Ale i tak to nebude civilni snatek, ale cirkevni, uredne.
Odpovědět
Ahoj, pokud oddává kněz je to vždy církvení sňatek. Pokud s tím kněz bude souhlasit,může tě oddat kdekoliv. Záleží na domluvě, teda platí to spíš u protestantských církví. Další možností je mít civilní sňatek a požehnání od faráře. Tak to budu mít já, protože přítel je katolík a já evangelička.Dále u církevního sňatku jsou také důležité přípravy s farářem, které zaberou i pár měsíců.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivahrdinova A vy chcete svého konkrétního kněze? Nebo prostě jen chcete, aby to bylo osobnější, ne takový ten prefabrikát z matriky? Jestli je to ten druhý případ, zkus se podívat na stránky České Unitarie (oficiální název je Náboženská společnost českých unitářů). Jsou hodně vstřícní k tomu, aby tvůj obřad vypadal přesně tak, jak si představuješ. Ale jak píšou holky výše, formálně (dle zákona) to bude sňatek církevní a ne civilní. Ale pro tebe v tom není žádný rozdíl. Možná dobře nechápu, co je tvým cílem, tak radím blbosti :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Římsko-katolický kněz tě oddá pouze v kostele nebo ve vysvěcené kapli, jsou v tomto dost striktní.
Odpovědět
Ahoj, děkuji všem za odpověď. Omlouvám se, že jsem přesně nevystihla o co mi vlastně jde, ale v téhle oblasti se vůbec nevyznám :-( Jde mi víceméně jen o to, co psala Klárka - tedy o to, aby to bylo osobnější než od matrikáře. Jsme oba křtění u římsko katolické církve. Ale nechceme svatbu v kostele, protože nejsme věřící. Tak jsme chtěli najít nějaký kompromis. Byli jsme ted na několika svatbách, kde oddávala matrikářka a byla to dost hrůza :-( Ale ať už nás bude nakonec oddávat kdokoli, tak se s ním musíme domluvit, co bude říkat, protože přítel už nemá oba rodiče, tak aby nemluvili nějakým nevhodným způsobem.
Odpovědět
@romcovaklarka ...AHoj, moc dekuji za tip na Unitarie, chci se zeptat, jestli mas s nimi osobni zkusenost? jejich stranky vypadaji zvlastne, nechci totiz klasickou svatbu na matrice a do cirkevnich snatku se moc nehodime, uz asi 3 farari nas odmitli, i kdyz jsme chteli chodit na "pripravku", tak rekli, ze stejne ne...moc diky za info
Odpovědět
Profilova fotka
@majka.pospi Ahojky, vím, že jsem děvče troufalé, ale řekni mi prosím, proč vás jako odmítli, to můžou? Co jim jako vadilo, že se na to "nehodíte"?
Odpovědět
Profilova fotka
ivahrdinova: ahojky, jasne, ze to jde :-) Taky jsme chtela, aby ten obrad byl vice osobni. Takze nas nakonec bude oddavat Apostolsky knez, ale ne v kostele a bude mit na sobe normalni civilni obleceni a nebude mluvit o bohu. Jedina podminka je, ze se s nama chce sejit 2x pred svatbou, aby nas trosku poznal ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majka.pospi Ahoj, zkušenost mám osobní a to takovou, že reverend Samojský z pražské obce nás bude za necelý měsíc oddávat :-) Takže jsme se s ním už 2x sešli, vyplnili jsme takový dotazník o nás a jak si svatbu představujeme apod. Jestli budou mít v tvé nejbližší obci volný termín, tak si podle mě s odmítnutím nemusíš dělat starosti - my např. jsme oba rozvedení a já navíc měla první svatbu v katolickém kostele, přítel má dítě, já jsem těhotná :-D a není to žádný problém. Ani ta svatba není "církevní" ve smyslu, že by v řeči oddávajícího bylo něco o Bohu, nebo z Bible apod. - pokud si to tedy sami nepřejete. Jediná podmínka byla, přijít na 2 nedělní shromáždění Unitarie -byli jsme zatím na jednom, bylo to zajímavé a rozhodně nám nikdo nic nenutil, prostě jsme si sedli vzadu a dívali se... Kdybys měla ještě nějaké dotazy, tak se klidně ptej.
Odpovědět
@romcovaklarka Ahoj, dik moc za odpoved, nejblizsi obci jsem nasla v Plzni, coz je od Neratovic a Chebu docela z ruky, takze toto asi padne...ale moc dekuju za tip :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@kocicka8 AHoj, ptala jsem se ve dvou ruznych cirkvich, ja jsem krtena u Baptisticke cirkve, kdyz se dozvedeli, ze muj nastavajici je neverici, tka mi rekli, ze ziju v hrichu a ze me urcite neoddaji, ani sezeni nenabidli, nic, pak jsem se ptala u farare v katolicke cirkvi, s tim, ze bychom chodili na sezeni a tak a pan farar rekl, ze na sezeni chodit muzeme, ale pokud nebudeme uprimne verici, tak ze nas take neodda....nevadi, aspon vim, jak to chodi:)
Odpovědět
Profilova fotka
@majka.pospi Hm :-( No za zeptání nic nedáš, třeba by i dojeli. No, možná tak do těch Neratovic ale spíš z Prahy. Jinak jak je to v Baptistické církvi nevím, ale v katolické musí být aspoň jeden pokřtěný a věřící (katolík), jinak to nejde. Každopádně držím palce, ať se ti to nějak podaří.
Odpovědět
@romcovaklarka jasne, dik moc za tip :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majka.pospi Aha, to je divné. Já patřím pod římsko-katolickou církev, jsem věřící, ale s návštěvami kostela to nijak nepřeháním. Když jsem zajišťovala svatbu v našem kostele, tak pan farář byl úplně úžasný, všechno mi vysvětlil, dovolil aji, že přípravu si můžeme udělat v jiném městě (bydlíme v Ostravě a svatba bude v Rožnově p.Radh.), akorát že když přítel není křtěný, tak se musí požádat na biskupství (myslím) o povolení sňatku s bezvěrcem a pak se podepisují nějaké doklady o tom že si navzájem nebudeme bránit ve víře a nevíře :-)
Odpovědět
@kocicka8 Ahoj, no nevadi, oba (kazatel i knez) byli mladi (okolo 30-33let), zrejme to berou vsechno moc vazne, toto mi rekli a ja se s nimi nehadala :-) je to jejich rozhodnuti, nekdo kapne na kneze, ktery to povoli a nekomu se moc do toho nechce a abych psala na jejich vedeni pisemnou zadost...vyresila jsem to nakonec jinak, budeme mit pana z uradu, ktery nas odda a pribuzny nam po obrade vyprosi pozehnani...nechci nikoho presvedcovat, aby nas oddal, kdyz se mu do toho nechce...
Odpovědět
Profilova fotka
@majka.pospi To je smutné. Ale pokud to požehnání jde i mimo ten obřad tak aspoň že tak.
Odpovědět
@majka.pospi S obřadem v katolické církvi bys to i tak měla složité, protože by musel být alespoň jeden z Vás v katolické církvi pokřtěný.
Odpovědět
Kurnik šopa mě nějak uniká ten smysl, nechávat se oddávat KNEZEM, když nejsem věřící. Co to je za nesmysl? Děvčata ti tady nabízejí různé křesťanské sbory, kde se najdou blázni co vás oddaj .. Jejda mane, kde to žijeme? To je jako chtít po někom aby vám prodal chleba, ale očekávat že vám dá rohlíky Někdo tu psal, že je chtěj aby je oddal kněz, ale bez těch řečí o Bohu. Co to je za blbost???? Holky me to prostě rozum nebere. Jsem věřící ..ok tak mám svatbu v kostele. Chci svatbu v kostele, ale nejsem věřící??? kurnik šopa tak mi řekněte co to je za důvod .. aby to bylo osobnější?? co to je za blbosti.. ptáte se cizejch knězů .. tak jak to může být osobnější . cizí kněz nebo cizí matrikářka, jaký je v tom rozdíl?
Odpovědět
Ja se omlouvam, jestli tam je citi treba ne uplne vrely ton. ale me takovahle povrchnost proste nenechava chladnou
Odpovědět
@lucieterezie Uznávám, že nechat se oddat katolickým knězem či rabínem, pokud nejsem věřící, mi připadá zvláštní, protože veřejně souhlasím i s věcmi, se kterými vnitřně třeba nejsem přesvědčen. ALE unitářská církev nemá žádná dogmata, nemá je ani sňatek, dokonce podporují i opravdu přesvědčené agnostiky, kteří ale aktivně hledají odpovědi. Myslím si, že ten, kdo chce opravdu obřad šitý na míru, s duchovní rozměrem, se s úřednicí nespokojí.... Takže bych řekla, že nemusíme nutně vždy věřit v konkrétní ustanovení, stačí zájem o duchovní rozměr sňatku (protože zde na foru se řeší každá kravina od mašliček po holoubky, ale že by tu někdo nějak často řešil náplň obřadu či slib? Kdepak, rychle se to odbyde úřednicí a pak rychle a žranici. Co to o nás asi vypovídá?).Není takový zájem o duchovní rozměr rituálu tedy nakonec lepší než nezájem? Já tam tu povrchnost nějak nevidím....navíc kněz, se kterým prohovoříš tvůj vztah a to, jak chceš sňatek a třeba i jdeš na přípravu...to už není tak docela cizí člověk jako ta matrikářka, kterou vidím poprvé a naposledy v životě
Odpovědět
Profilova fotka
@lucieterezie Ahoj, ono asi nejde ani tak o povrchnost z tvé strany, jako spíš neznalost, promiň, snad se tě nedotýkám. Církví a různých duchovních společností je celá řada, a proto taky je i spousta definic svatby a přístupů k svatbě. I v konzervativních církvích, jako je katolická, najdeš různé přístupy kněží. A obzvlášť u protestantských církví někteří faráři (a farářky) třeba chtějí sloužit veřejnosti, a pak stačí, aby tě prostě poznali a tím už je to osobnější, obzvlášť když ti udělají obřad, který obsahuje některé části, které ti vyhovují. Obzvlášť když jejich církevní pojetí svatby je otevřené i co do obsahu pojmů a slov (jako např. Bůh). Mně bude bohatě stačit zmínit krásu a lásku, a kdo má v sobě trochu moudrosti a potřebuje to slyšet tak ví, že jsou to vlastně zástupná slova za pojem Bůh.
Odpovědět
aimirin to jsi moc hezky napsala a hlavne trefne vystila s maslickama a s tim, že vlastně ta podstat jako kdyby unikala.. No ne jak kdyby..ona bohužel uniká. Ale ne každému. Ja když jsem poslal ten příspěvěk tak jsem tu seděla a přemýšlela nad tím, proč to ty holky chtěl .. A ono to může přeci jen být důkazem toho, že něco hledají a proto se nechtěj spokojit pouze s paní uředníci s medajlí na prsou ktera je ve jmenu republiky prohlasi za muze a zeny :-)))) No ale na druhou stranu težko soudit. Já právě nevím, co si myslet o tech mšličkovejch holkach.. ale nastěstí tady nejsem proto, abych si něco o někom myslela. Jen mě to prostě brutus zarazilo jak jsem narazila tady na tu diskuzi. Vubec jsem nemela poneti ze neco takoveho existuje.. něco jak kněz, ktery oddá lidi a nepromluví o Bohu .. ale napada mě, že to třeba vubec nemusí být přeštane .. anebo naopak možná to jsou krestane.. jen více "pokrokovy" a je to jak pises ty, pro takové ty hledající lidi. Ono zalezi nakonec na tech holkach a klukach s cím do toho obradu jdou. Tak God Bless Everybody
Odpovědět
rakowska ja vim, že dobře chápes, že tou povrchností jsem nemela na mysli sebe. Ale fakt jsi to sikovne napsala :-)) Chytra holka.. Mas pravdu, jde z me strany i o neznalost. Jak jsem rekla vyse, ja se opravdu nikdy nesetkala s necim takovy co tu je popsane a jak mi bylo vysvetleno aimirin snad to muze byt i prinosne pro hledaji, kde slovo Buh muze byt silne slovo :-)) Bůh suď sám
Odpovědět
Profilova fotka
@lucieterezie Možná že Bůh nemusí být slovo silné, ale třeba -- zbytečné. Protože kolik hádek a rozepří, a nakonec i mrtvých se kvůli tomu slovu objevilo! Kvůli kráse a lásce se lidi taky můžou hádat, ale zabíjejí se přece jen míň :-) A já budu určitě raději, když se na mojí svatbě lidi prát nebudou :-) A tak protože tam budou lidi z různých názorových směrů, určitě budu volit někoho rozumného do role oddávajícího.
Odpovědět
@lucieterezie Ono já se zamyslela i nad tím, že teoreticky je jedno, koho i ten katolický kněz oddá, jde o to, jak moc je člověk přesvědčený o tom, co slibuje a co při obřadu poslouchá. To už si ale musí každý vyřešit sám. Nepsala bych ale paušálně, že nepokřtěný člověk hledající církevní - i katolický sňatek - je povrchní....jelikož se křtí maličké děti, které z toho nemají rozum, je někdy takový pokřtěný více povrchni než ten nepokřtěný (a třeba zrovna takový pokřtěný jde do toho kostela jen proto, že "může" a je to "hezký") A jak napsala hezky Rakowka - víra je věc složitá a každý věří v něco jiného. Někdy to není Bůh, ale to tu víru přece neznevažuje.
Odpovědět
rakowka .. ja te tedy nechci chytat za slovo, ale z toho prispevku jak kdyby něco říkalo, že si myslím, že kněží mluvící o Bohu nejsou rozumní. Asi se tato diskuze udava smerem, kam je to mozna i treba, ale na druhou stranu, je dobre v první řadě pamatovat na Lásku.
Odpovědět
aimirin ja se musim omluvit, za moje hodnocení povrchnosti, neboť máš naprostou pravdu. Můj příspěvěk byl formulovám tak jak byl, protože já mám holt ten problém, že když se mě něco příliš dotkne, tak ne vždy nejdřív měřím, ale rovnou řeším. Což nebývá to nejrozumějš, ale na druhou stranu to vlastně v tomto foru dalo příležitost k debatě. Tímto se chci omluvit všem slečnám, které jsem snad mohla urazit mojim přispěvkem o povrchnosti, protože to co hledáte nezbytně neznamená povrchnost a možná to může být i naopak... může to právě znamenat, že se člověk odebírá do větších hlubin duchovna. Tak mě prosím promiňte
Odpovědět
Profilova fotka
@lucieterezie Nene, tak jsem to opravdu nemyslela. Pokud jsou snoubenci opravdu sžití se svým duchovním společenstvím, tak je určitě nejlepší mít to přesně v tom duchu, v jakém smýšlí a cítí, a je na každém hostu, aby se s tím srovnal. A to znamená i s duchem svatební liturgie. Já jsem uvažovala spíš z hlediska páru (což je i můj případ, který to nemá tak jasné, buď proto, že každý "patří jinam" nebo pořádně nepatří nikam :-) Ale přece mají potřebu mít svatbu osobitou, třeba s duchovním obsahem, prostě hlubší nebo smysluplnou. No a pak je úplně úžasné najít takového duchovního, který je vstřícný, flexibilní ohledně názvosloví a stylu. Protože pak vlastně nikdo nemusí dělat kompromis!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?