Osobní údaje v albech

Ahoj, ráda bych vás upozornila na jednu věc, kterou si možná ani neuvědomujete, ale stojí za zvážení. Jedná se o osobní údaje ve vašich přípravných (a někdy i svatebních albech). Zejména na svatebních oznámeních často necháváte svoje plná jména, a dokonce i adresy. Tyto fotky v současné době nebudeme mazat, berte to pouze jako námět k zamyšlení. Výňatek z pravidel: 46. V Tvém vlastním zájmu Tě žádáme, aby jsi nezveřejňoval/a Příspěvky obsahující Tvé osobní údaje ani jiné údaje, jejichž zneužití by Ti mohlo způsobit újmu nebo škodu (týká se to zejména rodného čísla, čísla občanského průkazu, pasu, čísla platební nebo kreditní karty, adresy, telefonního čísla, hesel a pod.).
Odpovědět
1
2
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Ano, to je to, co skutečně nechápu. Některé nevěsty tady o sobě prozradí skoro všechno. V albu mají jména a fotky (nedejbože někdy i oznámení s adresou) a pak přispívají do různých diskusí, někdy i na dost osobní či háklivá témata. Asi si neuvědomí, jak moc je tahle stránka veřejná. Co si o tom myslíte vy?
Odpovědět
Profilova fotka
@cherokee86 Já třeba nemám jediný důvod, abych skrývala, kdo jsem. Proto zde vystupuji pod svým jménem, nezakrývám si na fotografiích tvář a za každým příspěvkem si stojím. Veřejnost této stránky i internetu si plně uvědomuji.
Odpovědět
@lostakova Tak možná sem nepíšeš osobní věci, nebo Ti to nevadí. Ale nechápu, když tady někdo, kdo zde vystupuje naprosto veřejně, rozebírá svoje životní a rodinné situace, hádky s tchýní, osobní problémy s manželem atd.
Odpovědět
Ja si myslim, ze kazdy je svepravny a umi cist. Pokud nekdo sdeluje cokoliv o sobe na internetu a kdekoliv, je to jeho vec, a pripadne dusledky si musi nest sam. Tady jsou pravidla, kazdy kdo chce, muze si je precist.
Odpovědět
To je rozhodně problém internetu obecně. Není vůbec problém najít si informace o komkoliv. Kolikrát si člověk ani neuvědomí, co se o něm kde uvede. Například: na mojí svatbě si bude pořizovat fotky jeden z hostů, potom si je uvede na (známých a oblíbených) webových stránkách, kde ukládá většinu svých fotek, pojmenuje album "svatba nevěsty A a ženicha B" a problém je na světě. Moje soukromé fotky si tam můžou prohlížet úplně cizí lidé, aniž bych o tom věděla a stála o to. (Nemluvě o dětech, které mají nekontrolovaný přístup k internetu, na fóra a registrují se kdekoliv, aniž by si byli vědomi následků - ale to je trošku mimo.)
Odpovědět
Profilova fotka
@cherokee86 Já s tím problém nemám. Pod všechno, co zde (nebo jinde) napíšu, se klidně podepíšu. Nepotřebuju anonymitu, abych se schovávala, na cokoliv si hrála, spoléhala na to, že za své činy (nebo slova) nemusím nést důsledky tak, jak to dělá řada lidí.
Odpovědět
@lostakova Tenhle prispevek o tom, ze nemas problem muze byt pojat dvojcestne. To ze nekdo neuvede sve jmeno, fotku neznamena, ze by se schovaval nebo napr. si na neco hral :)
Odpovědět
@lostakova Já neberu svoji anonymitu tady jako schovávání nebo hraní si na něco, spíš jen jako ochranu soukromí. Každý jsme prostě jiný.
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Nemyslím to obecně. Jen jsem napsala, že to tak dělá řada lidí. @cherokee86
Odpovědět
@lostakova Tak to právě myslíš obecně, ne? :-D
Odpovědět
@lostakova Bohuzel to obecne vyznelo. Ze to dela rada lidi, je mozne, ale to uz je pak na tema do jine diskuse. Hodne lidi, vcetne me si je vedomo rizika pohybu na internetu, kor tady na brms, kde je hodne lidi.. jak to rict a nikoho neurazit :) strucne, hodne se tady kopiruje, stahuje. Takze v tomhle smeru muzes pochopit nas, ktere o sobe moc veci verejne nepublikujeme, vcetne profilovych fotek aj. a pritom si na nic nehrajeme a neschovavame. Pouze si drzime sve soukromi. Od toho je tady taky sekce "pratelstvi", kde dobrovolne muzeme vytvaret a zverejnovat sve fotky i veci o sobe a to pouze osobam, kterym samy chceme.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@cherokee86 Řada lidí je pro mě určitý (omezený) počet osob, ne všichni.
Odpovědět
@lostakova Právě...já si taky stojím za věcmi, které napíšu, ale ještě to neznamená, že sem budu dávat fotky, jména a psát osobní věci.
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Já vás také ale chápu :-) Možná jste mě špatně pochopily. Nehodnotím vaše jednání a nemám proti němu ani námitky. Stejně jako vy si uvědomuji rizika, vím, že se zde stahuje a kopíruje a také já mám zde "přátele", kteří o mně vědí více než ostatní. Pouze k věci přistupuji jinak než vy, a to s fotkou a jménem. @cherokee86
Odpovědět
@lostakova Jaky je rozdil v tom pristupu, kdy clovek nema fotku a jmeno, a kdy fotku a jmeno ma?
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe To nemám zcela ujasněné. Konkrétně ty na mě působíš dojmem, že názory máme dost podobné (a to nejen v této věci), proto podle mě nelze říct, že máme odlišný přístup. Mám z tebe ale dojem, že zde jmenované údaje nemáš, protože nechceš. Jak jsi říkala, kvůli ochraně soukromí. Já je zde naopak mám, protože nevidím důvod, proč je zde nemít ;-) To, že zde tyto údaje mám, nijak moje soukromí nenarušuje.
Odpovědět
Já na tohle asi nemám povahu. Ano, profil na facebooku mám, ale snažím se mít v přátelích pouze ty, kteří jsou opravdu mými přáteli i v běžném životě. Ovšem tady je několik stovek uživatelek, chodit sem můžou další tisíce lidí.
Odpovědět
@cherokee86 Já si až moc dobře uvědomuju, jak je tato stránka veřejná... Dokonce jsem tady poznala jednu známou, takže vlastně vím jaké má problémy, na koho nadává, jakou bude mít svatbu a tak... A myslím, že by nebyla rádá, že to vím :) Ale nemyslím si, že je špatně, když tu někdo má fotku, ale hold si musí dávat pozor na pusu a nenapsat o kamarádce, že je blbá, svědkyně jaká je neschopná, tchýně nemožná, švagrová zlá... To fakt nemusí udělat dobře, nejen že si to mohou tito lidé přečíst, ale taky jim to může říct nějaký jejich známý... Asi bych radši tyto pocity ventilovala jen před manželem nebo to zkusila řešit, než pomlouvat tady... A třeba nevystavovat v albu co bude na svatbě, nic proti stylu "to se mi líbí", ale když už má někdo přesně zadokumentované jaké bude mít šaty, výzdobu, překvapení pro hosty, tak si musí uvědomit, že někteří hosté můžou chodit i sem... Což je škoda, že ví vše dopředu :)
Odpovědět
@lostakova Ano nechci :) a to z prosteho duvodu. Svatbu planujeme mit soukromou vcetne obradu, uz jen vstup do vsech prostor kam je pouze jeden centralni vchod bude na jmenny seznam. Nejsem celebrita, ale soukromi v den svatby je pro nas zadouci a vseobecne vis urcite sama moc dobre, ze lide jsou casto velmi zvidavy a nekteri i nezvane vlezli. Mj. jak psala @cherokee86 ano, je tady hodne lidi, kteri jsou byt jen registrovani a sledujici deni tady. Az bude po svatbe, tak se rozhodnu zda veci nejake zverejnim ci ne, do te doby pouze pro pratele :-) @miuskas vis, proste je to naivita nekterych uzivatelek tady, nekterych i vylozene cil byt verejne viden a sledovan ;-) :-D
Odpovědět
@miuskas Ano souhlasím s Tebou, osobní věci bych tu rozhodně neřešila, pokud bych tu vystupovala veřejně. Když už bych nějaký problém měla a měla bych pocit, že mi tady odsud třeba může někdo poradit, zeptala bych se anonymně.
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Já ti rozumím, nepřijde mi to zvláštní, chápu tě a nepotřebuji vysvětlení tvého jednání. Prostě to beru, přestože já to dělám třeba jinak :-)
Odpovědět
@lostakova V poradku, kdybych nechtela vysvetlit a sdelit to, neudelam tak ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gepe Ok, fajn ;-) Jen jsem nechtěla, abys třeba měla pocit, že mi to vysvětlovat musíš. Přede mnou se obhajovat nemusíš, toleruji rozdílné názory.
Odpovědět
@lostakova Na pocity se vy*** :-) Nemam zapotrebi se obhajovat. Sdeluji co sdelit chci, nesdeluji co nechci. :-)
Odpovědět
Nedávno tu proběhla diskuse, kdy jednu budoucí nevěstu překvapilo, že není zase až tak anonymní. Jaké to teprve musí být "překvapení", když na vás vylítne třeba švagrová, že četla cosi o sobě na beremese.
Odpovědět
@cherokee86 Ty pripady ze mely nektere uzivatelky brms problem ve svem okoli uz byly, jsou a budou, pokud budou verejne stale probirat sve osobni problemy a strasti. Kdyz uz, tak od toho je taky moznost zalozit soukromou diskusi a tam si to resit a postezovat si.
Odpovědět
@gepe No jistě, možnosti jsou, ale jak je vidět, nejsou moc využívané. Vrchol mi přijde řešit majetkové poměry v rodině aneb příspěvek typu tchýně je lakomá atd. atd. od uživatelky, která tu má fotku a zveřejněné místo a datum obřadu. To je přece velmi snadná identifikace.
Odpovědět
To je prostě nejlepší cesta k tomu způsobit rozbroj v rodině. Nemusí to číst tchýně samotná, ale může se to k ní jakkoliv donést, že.
Odpovědět
Profilova fotka
Taková nemilá příhoda z praxe .... už dvakrát se v mém blízkém okolí stalo, že během svatby (obřadu) vykradli dům rodičů nevěsty a ženicha, protože věděli, že NIKDO nebude doma.... Vzhledem k tomu, že se sjelo příbuzenstvo předem, tak i spousta finančních darů zůstala tam a zloděj si prostě velmi jednoduše přilepšil... neříkám, že zloděj zjistil tyto inormace tady, jen chci upozornit, jak kreativně se dá zneužít informace o něčí svatbě v kombinaci s adresou...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?