Domluva s knězem v kostele.

Profilova fotka
Ahoj, chci se zeptat,když jste se šli domluvit s knezem na svatbu v kostele. Kdy jste se s nim domlouval i a jak jste mu to řekli? Nevím,zda tam máme jít,jak bude nějaká mše,nebo zda je kněz v kostele i jindy? A co mu máme vlastně říct? Přítel je totiž pokřtěný ,ale já nejsem. Mám z toho stres,co mu říct,co nám řekne ze nás nebude chtít třeba oddat.
Odpovědět
Ahoj Niki, vůbec neměj obavy, pokud nejste nikdo rozvedený, tak nebude problém. Sňatek smíšeného páru (ve smyslu pokřtěný jen jeden snoubenec) je naprosto běžná věc a z hlediska církve na to máte právo, žádost o povolení na biskupství je čistě formální. Pokud dotyčného kněze ještě neznáte, nejlepší je domluvit si schůzku přes faru, měl by být k dohledání email nebo telefon,buď na webu, nebo na nástěnce v kostele. Je to určitě vhodnější, než ho odchytávat po mši nebo zpovědi :) Prostě bych napsala, že máte zájem o svatbu u nich v kostele, protože to a to a rádi byste se sešli a probrali, co je k obřadu potřeba atd. Jen se neboj, bude to v pohodě :)
Odpovědět
Prostě si na netu na stránkách farnosti najdi jeho číslo nebo číslo na faru (oni ti pak číslo na kněze dají). Zavoláš mu a řekneš že se chcete vzít u nich v kostele, on si s vámi domluví schůzku a tam všechno proberete :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ufff,tak děkuji moc holky. No a az domluvíme i termín v kostele,tak na matriku se ma jít kdy? A máme jít na matriku,kde se budeme nechávat oddávat nebo v místě trvalého bydliště? I když já mám zase bydliště trvale jinde,než pristel,i když spolu bydlime už dva roky. Omlouvam se za blbe dotazy, ale nemám zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, na matriku musíte alespoň měsíc před svatbou (a nejdřív půl roku před ní) vyplnit pár papírů, takže občanky a rodné listy s sebou. Dostanete nějaká lejstra pro kněze. A chodí se na matriku, pod kterou spadá místo obřadu :)
Odpovědět
Nám dal všechno pan oddávající - papíry pro matriku atd. a vše nám řekl - kam kdy jít atd. I váš kněz bude určitě všechny formální náležitosti vědět, tak bych začala u něj :) Ano, matriku tu, která spadá pod místo obřadu. Vaše trvalé bydliště v tom nehraje roli :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a ještě jedna věc holky. Pritel je pokřtěný v Ostravě,ale obřad chceme jinde,četla jsem,ze v tomto případě je potřeba,aby dostal souhlas z Ostravy z kostela ,ze může byt oddán jinde,měli jste to taky tak,je to opravdu nutnost? A taky jsem četla,ze list o křtu musí byt starý min.3 měsíce,takže bude asi potřeba i obnovy listu.
Odpovědět
@nikolacibulcova Ono je to tak i u nás, jsem křtěná v jiné farnosti, i když taky v Praze. Zase - souhlas "domovské" farnosti je jen administrativní formalita, tj. nic vám nezakážou :D, ale opravdu se o tom papíruje. Co se týče křestního listu, já jsem našemu knězi jen poslala kopii, žádné další potvrzení po mě nechtěl, ale on je hodně zlatý, dost věcí řeší za nás, tak třeba někde si ještě sháníte nějaký další papír. Ale určitě není důvod k obavám, domluvte si tu schůzku a nechce si všechno vysvětlit, kam kdy a s čím půjdete. Zní to složitě, ale ve finále není :)
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký večer holky :), tak jsem volala panu faráři z toho kostela,kde se chceme oddat a byl super ,vše vysvětlil a abychom nemuseli jezdit na přípravu tak daleko,tak nám řekl,že si máme domluvit přípravu v místě našeho bydliště a až budeme mít po přípravě,tak se souhlasem od faráře,který přítele pokřtil máme dorazit za ním a ostatní domluvíme. Tak jsem volala přímo tomu faráři,který pokřtil mého přítele a taky vše bez problémů,říkal,že stačí až v Říjnu zavolat a podle našeho volného času si domluvíme přípravy a pokud budeme chtít,tak nás může oddat on,což bude asi i lepší. Takže mi spadl kámen ze srdce,nemohla jsem kvůli tomu spát :D.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a prosím,jak jste to měli s hudbou v kostele? Já se dívám a nikde žádný sbor není :-( ,myslíte,že bude vadit,že mi to pustí DJ,který s tím má zkušenost přes reproduktory?
Odpovědět
My budeme mít živou hudbu, v kostele jsou varhany. Zkuste se i na to zeptat kněze, že by tam neměli žádný hudební nástroj se mi nezdá. Nebo pak reprodukovanou, to taky nebude problém. To je dobře, že se vám to začíná rýsovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sar87 ,když jsem se ho ptala,tak říkal,ze hudbu si musím zajistit sama,ale az tam v Říjnu půjdeme,tak se ještě zeptam,zda nemá kontakt,protože jsem se dívala a v našem okolí nikde nic,psala jsem par emailu a vše zrušily,takze sboru je malo. Jeste se podivam,ale už nevim kde hledat.
Odpovědět
Hmmm, tak reprodukovaná to jistí, neviděla bych v tom problém. Nebo zkus se podívat i tady mezi profíky,, jestli by někdo nebyl. Držím palce!
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Je to asi hloupý dotaz, ale jak jste konkrétnímu knězi řekli, že jste si jo vybrali? Nějak se necítím na pane xy chtěla bych, abyste nás oddal, protože máte hezkou řeč 😀 (U našeho kněze, kterého jsme chtěli to bohužel nejde, protože ho převeleli pryč, takže bude i jiný kostel)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?