Kategórie

Cukroví na svatbu - víte, jak na to?

Milé nevěsty, mnohé máte před svým velkým dnem obavu, jak to dopadne se svatebním cukrovím. Mysleli jste při jeho objednávce na všechno? Přinášíme pár tipů, na které byste neměli zapomenout.

Zdravé cukroví - patří BIO na svatební stůl?

Mmm... Cukroví na svatbě... Každý ho má rád. Dobře, tak skoro každý. Ale každý si ho jednou může zamilovat. Že ne? V duchu argumentujete, že vaše švagrová dbá na zdravou výživu a že si do úst nevloží nic, co obsahuje kvanta cukru a bílé mouky? Postarejte se jí i dalším slečnám, které si potrpí na zdravé stravování, o překvapení v podobě cukroví s nižší kalorickou hodnotou. Podnos s pestrým výběrem svatebního cukroví včetně několika z něj připraveného na „zdravější“ způsob, potěší nejednoho svatebního hosta, především ale dámy. Tím, že budete myslet i na ty, kteří mají v oblibě racionálnější stravu z bio surovin, určitě nic nepokazíte, ba naopak, rozhodně je potěšíte.

Objednáváme a přepravujeme svatební cukroví

Pravidlo číslo jedna – chcete mít o starost méně? Dnes už asi všichni. Tak si objednejte cukroví z cukrárny. A rovněž se nezapomeňte informovat o cenově dostupném a hlavně šikovném cukráři či cukrářce, kteří se navíc mohou pochlubit nejednou referencí od spokojených zákazníků.

Nejlépe bude, když se společně s partnerem shodnete na výběru cukráře z blízkého okolí, a to zejména z praktických důvodů. I když možností je dnes nepočítaně, a zpravidla není problém bezpečně dopravit cukroví i z větší dálky, jistota je jistota. A hovoříme-li i o cukroví s rozličnými náplněmi, je lepší, když ho můžete co nejdříve po převzetí odložit do chladničky nebo na jiné chladné místo. Oceníte to zejména tehdy, když se v době příprav na váš den D horka vyšplhají nad 39 stupňů. Při pohledu na krabice plné zkaženého cukroví by vám zůstaly jen oči pro pláč. A co ty vyhozené peníze?

Cukroví od „domácí“ hospodyňky, nebo z cukrárny – co rozhoduje?

Další pravidlo, kterým byste se měli řídit při výběru toho správného cukráře (kromě ceny), spočívá v tom, abyste poznali, jaké suroviny na výrobu zákusků používá. Když si totiž sjednáte objednávku svatebního cukroví v cukrárně, zapomeňte na lahodnou a nezaměnitelnou chuť medových řezů či jiných vámi oblíbených zákusků. Buďme realisti. V drtivé většině takové zákusky naše chuťové očekávání zklamou. A myslím, že byste to měli vědět všichni. Obzvlášť ale ti z vás, kteří budete už zanedlouho svoji. Zkrátka – nejsou zákusky jako zákusky. Zde je snad nejlépe vidět poctivost a kvalitu. Anebo není vše chutné, co lichotí očím. Proto, pokud znáte nějakou „domácí“ cukrářku/cukráře, neváhejte a oslovte je. Na návštěvě se můžete informovat o používaných ingrediencích (zpravidla už tyto cukrářky mají své osvědčené používané suroviny a postupy), uvidíte prostory, kde se vaše cukroví bude péct, poptáte se na dodržování hygienických zásad, co vás jen napadne.

Rozhodně nezapomeňte zákusek v cukrárně i u „domácí“ cukrářky vyzkoušet. Porovnáte si chutě, vůně, a vybírat se vám bude lehčeji. Ještě je třeba dodat, že s některými „domácími“ hospodyňkami se předem dohodněte na surovinách. Přesně vám bude řečeno, jaké množství, jaké suroviny jí máte na pečení koupit a přinést. Jiné upřednostňují výběr a koupi surovin samy. Při platbě za práci cukrářce potom proplatíte i použité suroviny. Poslední věc, kterou byste neměli zanedbat, pokud chcete, aby bylo vaše svatební cukroví chutné – dbejte na to, aby se použilo poctivé máslo, ne margarín ani jiné náhrady, a kvalitní mouka. Vyhněte se koupi zlevněné mouky! Často se umí při pečení srazit na „beton“.

Množství svatebního cukroví

Na svatbu je třeba počítat tak se 4–5 kusy cukroví na osobu. Do výslužek se zpravidla dává okolo 25 kusů cukroví. Můžete však počet kusů ve výslužce přizpůsobit s ohledem na počet osob v dané rodině. Bude od vás milé, když rodině, která má povězme čtyři děti, pár zákusků přihodíte.

Příprava po domácku

V tomto bodě platí – zručnost nade vše. Pravidlo číslo jedna – nikdy se nepouštějte do pečení cukroví, když nemáte žádnou předchozí zkušenost s pečením podobně velkého množství koláčků, nebo, dokonce když osobně s pečením nemáte žádnou dobrou zkušenost! Nechcete přeci nadělat víc škody než užitku. Když s domácím pečením zkušenost máte, přesto radím, abyste pekli jen takové zákusky, které vám tak řečeno „jsou od ruky“. Ušetříte si nejen nervy (například z několika nevydařených pokusů úspěšně vytvořit pařížské rohlíčky), ale i suroviny (i když víme, že z nepodarků se ještě dají vyrobit alespoň kuličky), a v neposlední řadě čas, který oceníte při jiných činnostech, které budete muset do svatby stihnout nebo jinak zařídit.

Popřípadě, když neumíte odolat a pečete ráda, upečte si jeden dva řezy či pár suchých koláčků jen tak pro radost. Klidně s nimi můžete zpestřit mísu zákusků aspoň u hlavního stolu ve svatební místnosti, či dokonce udělat z nich jmenovky pro hosty. Můžete udělat roztomilé cupcakes, do nichž zapíchnete „vlaječku“ se jménem konkrétního hosta, nebo linecká kolečka, na které cukrem napíšete jméno hosta. Postačí i kousek papíru, na který jméno napíšete, a cukrem ho přilepíte na zákusek – a je to. Možností je mnoho. Tak do toho!

Pozor na suroviny

Musíme zdůraznit, ano, opět, ale je to nezbytné, že suroviny tvoří základ všeho, a tedy i výsledné chuti zákusků. Proto ještě jednou – použijte poctivé máslo! Žádné margaríny ani jiné náhrady. Stejně tak to platí o mouce, vajíčkách a ostatních surovinách. Když se budete snažit mermomocí šetřit co nejvíce na surovinách, nedivte se potom výsledné chuti. Raději šetřete peníze na jiných věcech – kupte levnější krabice na výslužky (avšak dostatečně pevné a bezpečné), nebo uberte na některých zbytečně drahých dekoracích do sálu. Bleskově mizející cukroví z podnosů a maximální spokojenost hostů s lahodnou chutí napečených dobrot vám to ve velkém vykompenzují. Buďte si jisti.

Cena svatebního cukroví

Cena cukroví závisí na různých faktorech (zda si cukroví dáváte upéct v cukrárně, či u „domácí“ cukrářky, nebo si ho necháte dovézt, anebo si jeho dovoz zajistíte svépomocí). Průměrně se však cena svatebního cukroví pohybuje tak okolo 300 Kč za kilogram. Ve většině ceníků je v této sumě započítána už i cena základních surovin i odvedené práce. Přibližně, když to tak spočítáme, se při objednávce 10 kg cukroví vejdete do cca 3 000 Kč. S „domácí“ hospodyňkou se už na ceně i platbě dohodnete osobně.

Co na závěr?

Těm z vás, kteří si ještě stále vybíráte a zvažujete, čí nabídku cukrárenských služeb využijete, doporučuji navštívit sekci profesionálů, kde vám možná ta pravá nabídka padne do oka. A rádi pomohou i těm z vás, kteří možná nechystáte svatbu, ale jen rodinnou nebo jinou, například jubilejní oslavu kulatých narozenin.

Pochlubte se, jak jste na tom s přípravou cukroví vy? Pečete si? Anebo to necháváte na jiných? Které je vaše oblíbené?

Budete mít taky svatební "sweet-bar"?


Autor článku: Kristína Cimeráková / Fotografie: isifa/Shutterstock