Uznání manželství v Německu

28. srp 2013

Konečně mám chvilku na to, napsat článek, kde se můžete dočíst postup, co je všechno třeba za papíry k uznání manželství českého páru. Ani zaměstnanci českých úřadů neznají všechny postupy - nenechte si namluvit, že nějaký z kroků nepotřebujete! POTŘEBUJETE!

V ČR:

1.) Jestli máte před svatbou, předem upozorněte matrikářku z místa, kde se berete, že potřebujete DVA ORIGINÁL oddací listy. Ty dostanete podle domluvy buď hned, nebo přijdou poštou nebo si na ně v místě svatby počkáte (my jsme čekali do pondělí). Jinak si zajděte na matriku a požádejte si o vydání originálu oddacího listu. V obou případech si nachystejte 100Kč.

2.) Jeden originál si schovejte a s tím druhým budete muset jít na nadřazený úřad tomu vašemu (ptejte se matrikářky) a nechat si na něj dát ověření pravosti podpisu matrikářky, tzv. Vyšší ověření nadřazeného úřadu (100Kč)  - upozorněte ji na to, my jsme se museli vracet a nechat si vystavit nové oddací listy, protože se nepodepsala podle 20let starého podpisového vzoru!!! Bez toho vám Apostilu nedají!!

3.) Na poště nebo v trafice si kupte kolkovou známku za 100Kč.

4.) Vyberte si 300 Kč.

5.) Vydejte se do Prahy na Ministerstvo zahraničních věcí, šoupněte to té milé paní za prosklenou přepážkou do šuplíku – mám na mysli oddací list s ověřením podpisu a kolek a jděte na kafe (na to jsou ty 300 stovky z bodu 4) Po 30 minutách budete mít Apostilu.

6.) Vydejte se k soudnímu překladateli (500Kč/Stránka ve Zlíně) a poproste překladatele, ať si dá pozor na řádky v kolonce s dohodnutými jmény – na úřadech mě zapisovaly jmény našich budoucích dětí, protože chlap asi nezná „enter“.

V Německu:

7.) Nachystejte si následující dokumenty: Ověřený přeložený oddací list, pasy, papíry o registraci pobytu v Německu, staré dokumenty o přiřazení Steuerklasse. (8euro za papír, který vám to potvrzuje)

8.) Zajděte si na Bürgeramt ve vašem městě, že chcete registrovat vaše manželství kvůli Finanzamt a Krankenkasse.

9.) Jděte na Finanzamt a pokud manžel vydělává více, ať mu dají Steuerklasse 3 a vám 5.

10.) Pokud jeden z vás měl soukromé pojištění, zajděte na Krankenkasse - budete mít společné.

11.) Gratulujte si, dejte si štamprli – je to hotovo.

Pokud si myslíte, že k ověřování stačí úřední kopie oddacího listu, přidejte si pod bod 6.) ještě notáře, který bude muset všecko znova ověřovat. A ne zadarmo!

A pak že emigranti si žijou...:-D Přejeme hodně štěstí :-)

  • petaaolivierjak jsem se nasmala! hlavne to kafe v Praze za 300 kc!!!!
    hele mela bych napsat opak, neboli "svatba s cizincem a v cizine" a zpetne uznavani v CR, ale jeste nejsem u konce, tak si pockam😉
    • batulDíky díky 🙂 moc mi to pomůže, ještě, že jsem si vzala po svatbě dovolenou🙂
      • romy16
        AUTOR
        @petaaolivier  No je to děs 😃 Určitě napiš - takové info se hodí a uceleně to člověk na netu (ani na ministerstvech) nenajde...
        • mineateTen úřední šiml mě nepřestává zarážet....proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že.😉
          • andik.czTo je fakt nejak slozite a o jake uznani se presne jedna? Vy mate De obcanstvi?
            • romy16
              AUTOR
              @andik.cz Ne, jsme Češi. Jedná si čistě o uznání sňatku, uzavženého na území ČR, v Německu 🙂
              • andik.cz@romy16  Tak to je zvlastni, my zijeme taky v De, svatbu jsme meli v Recku, dodali jsme jen recky oddaci list, pak cesky, vydany matrikou v Brne pro zahranicni snatky Cechu, ukazali ceske obcanky a nic vic.
                • romy16
                  AUTOR
                  @andik.cz Tak to jsme netušili, že to jde i takto..:-O
                  • andik.cz@romy16  ja zas doufam, ze jsme my nic nepodcenili, ale to by se nejspis ozvali uz na Bürgeramtu pri nahlasovani, tam stacila obcanka a ten oddaci list kvuli memu rodnemu prijmeni, ktere v nasi supermoderni obcance neni...
                    • romy16
                      AUTOR
                      @andik.cz My jsme OP odevzdali a máme jen pasy. Kdyby s tím měli problém, tak by vám to řekli okamžitě 🙂 Ve které Budesland žijete? 🙂
                      • andik.czV te nejlidnatejsi, v Severnim Poryni-Vestfalsku. Aha, tak to my si nechali obcanky a nahlasili si trvalak k memu tatovi.