Velký průvodce svatebními kyticemi aneb Co jste o nich nevěděli?

11. bře 2019

Hlavní osobou dne je nevěsta. Chce být krásná, usměvavá a nezapomenutelná. Svou krásu podtrhne svatební kyticí.

Pověry

Nevěsta by svatební kytici neměla vidět dřív než v den svatby, kdy jí dostane od ženicha. Tak tomu dřív bylo. Dnes už to mnohdy tak nebývá a žena si kytici vybírá a objednává sama, aby ladila k šatům, svatebním barvám a místu svatby.

Symbolika květin

Každá květina má svůj význam. Jinak tomu není ani u svatebních kytic. Každá květina, která je její součástí něco symbolizuje. Význam se ale může měnit s barvou.

Myrta

Každý svatebčan nosí myrtu na své hrudi. Symbolizuje nevinnost a věrnost. Nezdobí ale jen hruď svatebčanů. Často je součástí kytice nebo z ní jsou věnečky družiček, najdete ji i na svatební tabuli.

Kala

Ve vazbě svatebních kytic ji najdete asi nejčastěji. Symbolizuje rafinovanost krásy.

Růže

Ukazuje dokonalost krásy. I ona je často součástí svatebních kytic.

Jak je to s barvami květin?

Každá vyjadřuje jiný cit. Bílá představuje čistotu a nevinnost. Veselá žlutá barva zase dokládá životní energii. Ale pozor, může být i předzvěstí žárlivosti. Rudá je barva vášně a temperamentu. Se svatbou je spjata i romantická růžová. Znamená něhu a stálost citů.

Čtěte také: Jak je to s tradicí házení svatební kytice? 

Tvar kytice

Každá žena už od dětství sní o velké svatbě. Možná úplně přesně ví, jakou kytici by chtěla nést v ruce. Možná ale neví, že její vazba závisí na dalších faktorech. Její postavě, osobnosti a střihu a bohatosti svatebních šatů.

Kulatá kytice

Někdy se jí také říká Biedermaier. Často je uvázána z růží, jindy z kombinace květin. Hodí se pro štíhlou nevěstu s bohatě zdobenou širokou suknísvatebních šatů.

Převislá vazba

Vynikne u šatů s jednoduchou sukní. Obzvlášť se hodí pro ženy plnějších tvarů.

Slza

Vazba ve tvaru slzy podtrhne krásu menší nevěsty s vrstvenou sukní.

Anglická kapka

Nehodí se k princeznovským šatům, ale spíš k extravagantním modelům. Přitahuje pozornost k bokům ženy, proto se hodí spíš pro útlé nevěsty.

Zepter

Báječně podtrhne krásu vyšší nevěsty v jednoduchých šatech. Dlouhé stonky a jednoduchost jsou pro zepter charakteristické.

Trocha extravagance

Zvolila nevěsta jednoduché šaty? Oživí je extravagantní svatební kytice. Musí ale splynout s nevěstou a nijak nerušit celkový dojem.