Svědčíte na svatbě? Poradíme, co si obléci

8. srp 2022

Jste pozvaní na svatbu a těšíte se. Když ale otevřete skříň, začnete panikařit: „Co si mám vzít na sebe? Mám si koupit něco nového, a když ano, tak podle čeho se mám řídit?“ O to horší může být volba vhodného oblečení, když jdete právě za svědka. Jak si s tímto úkolem poradit?

Foto: Pixabay.com

Pánové to mají jednodušší

Jako host nebo svědek si vystačíte s klasickým oblekem. Nic nezkazíte sakem a kalhotami v černé barvě, která je slušivá, tradiční a šik. Nebojte se ani šedé nebo tmavě modré či zelené barvy. Oblek by měl být ideálně doplněn buď černými, nebo dokonce barevnými polobotkami – zapomeňte ale na boty v hnědé barvě! Nechcete přece vypadat jako politik. Košili volte podle barvy saka. Klasika v bílé působí svěže, ale pokud si v módě věříte, vyberte si i výraznější odstín.

Nevěsta nadevše

Základním pravidlem pro všechny svatebčanky je nepřekonat svým oblečením nevěstu a hlavně nebýt oděna ve stejné barvě (pokud bude mít nevěsta zelené svatební šaty, vám je tato barva zapovězena). Každá ze zúčastněných žen by měla vypadat elegantně a slavnostně, ale určitě ne příliš nápadně. Zkrátka dbejte na nevěstinu originalitu a honosnost.

Svědkyně a družičky

Podle tradiční etikety by svědkyně a družičky měly obléci dlouhé šaty až na zem barevně ladící se svatebním dekorem. Jestliže se svatba koná na radnici, pravidla jsou o něco mírnější a můžete si vzít o něco kratší šaty. Dalším povoleným outfitem je společenské sako a dámské kalhoty nebo kostýmek.

Svatební a společenská tabu

Mnohem důležitější než pravidla etikety je styl svatby a přání snoubenců (hlavně nevěsty :)). Nejlépe uděláte, pokud se budete snažit ladit se svatebními šaty nebo oblekem ženicha. Hlavně nepanikařte, a když budete tápat, vsaďte na klasiku. Rozhodně se ale vyhněte následujícímu:

●        minišaty a minisukně,

●        hluboké výstřihy,

●        výrazné vzory a potisky,

●        průhledné oblečení.