Svatební šaty? Ty Vaše vidím jasně! O těch svých zatím sním...

8. říj 2013

Kreslení, malování, vytváření obrázků čehokoliv. To bylo moje už od doby co jsem uměla chytit tužku do ruky. A k tomu ještě nájezdy na mámin šatník a zkoušení velké večerní, samozřejmě s „odpadkami“ – tenkrát jsem neuměla říct podpatky. Aniž bych vůbec tušila, co to povolání znamená, měla jsem už tehdy jasno – budu módní návrhářkou!

Jak šel čas, přes Střední průmyslovou školu textilní v Jihlavě jsem nakonec absolvovala Fakultu umění a designu na Universitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. To už jsem samozřejmě přesně tušila, do čeho se pouštím a ještě na vysoké tak začala s vlastní tvorbou.
A první klientky? Já a moje kamarádky. O mé modely začal být zájem, rozhodnutí založit vlastní značku se proto nabízelo samo – vznikla Sophistic by Veronika www.sophistic.cz.

A co by byla módní značka bez ateliéru? A tak ještě přibyl obchod a ateliér v jednom - na pražských Vinohradech v ulici Jana Masaryka 52. Dětský sen se splnil!

Jaká je sophisticovaná žena? Ženská, sebevědomá a elegantní – to jsou hlavní akcenty mé tvorby. Inspiraci hledám všude kolem a čtyřikrát do roka vytvořím čtyři ucelené dámské kolekce ve stylu pret-a-porter. Moji poslední fall 2013 si můžete prohlédnout zde.

Nejlepší inspirací je ale vždy konkrétní žena, proto tvořím také modely na zakázku. A moje tvůrčí NEJ jsou prostě svatební šaty! Ty, o kterých sní snad každá malá holčička čekající na svého prince na bílém koni. A i když ideály cestou k dospělosti častokrát ztratí, představa o svatebních šatech zůstává.
Vždy, když můj ateliér navštíví budoucí nevěsta poprvé, dostanu okamžitý zásah! Zásah velké zodpovědnosti. Vždyť právě přišla žena, která do mých rukou a umu vkládá své největší a nejtajnější představy. V každé nevěstě je schovaná i ta malá holčička, která chtěla jediné – být ve svůj den ta NEJ!

Muži to nikdy nepochopí, ale my holky víme své. Zvolit správné a ty jediné NEJ svatební šaty je velká „matematika“ vyžadující posadit budoucí nevěstu na lavici svědků a podrobit jí „křížovému výslechu“. Jak si představuje svůj svatební den? Na jakém místě se bude celá svatba odehrávat? V jakém stylu má být? A co účes a květiny?... Z té hromady odpovědí už jednoduše odvodím i styl šatů. A co nevěsta, která už má jasnou vizi své svatební róby? To pak posuzujeme, zda zvolila s ohledem na svůj typ a povahu správně, případně najdeme vhodnou alternativu, která by se co nejvíc blížila původní nevěstině vizi.

Tvořit sophisticované svatební šaty to je pro mne příběh. Příběh o tom, kým chce nevěsta ve svůj velký den být. Do zbraně tehdy povolávám svou intuici, jakýsi šestý smysl, abych poodhalila povahu té, které mám splnit sen o jejích svatebních šatech. Přiznávám, často držím kreativitu na uzdě, šaty přece nejsou od toho, aby přebily osobnost své nositelky, nýbrž dotvořily krásu ženy, a u těch svatebních to platí dvojnásob.

Za letošní rok jsem na manželskou cestu životem vypravila k oltáři 12 úžasných žen. Mezi ty nejznámější sophisticované nevěsty patří herečka Michaela Maurerová. Všem svým nevěstám děkuji, že mi důvěřovaly a rozšířily řady sophisticovaných žen.

Vaše Veronika Benešová :-)

Můj profil na beremese.cz můžete navštívit zde.