Sestěhování po svatbě? Následující tipy vám usnadní vaše první společné bydlení

5. říj 2022

Většina párů si spolubydlení odžije již před svatbou. Najdou se však i tradičnější dvojice, které plánují společné bydlení až po svatebním veselí. Jak si usnadnit první společné bydlení a na co byste si měli dát pozor?

Hypotéka na vlastní bydlení, nájem, nebo podnájem? Mějte v tom jasno

Pokud vás aktuální prodejní ceny bytů i výše úrokových sazeb u hypoték spíše děsí, nemusíte se bát. Koupě bytu zdaleka není jedinou cestou ke společnému bydlení. Nejjednodušší možností je pronájem bytu, respektive nájem.

Pronájem je pojem, se kterým se na internetu v oblasti realitek setkáte poměrně často, avšak slovní spojení pronájem bytu nemá z právního hlediska žádný význam. Zákon definuje jen nájem a podnájem, tedy nájemní vztah, který vzniká mezi majitelem a nájemníkem. Podnájem je pak vztah mezi nájemníkem a podnájemníkem.

Podle čeho vybírat byt?

Většina novomanželů se při výběru bytu soustředí primárně na čistý a moderní interiér. Myslete však na to, že to nejsou zdaleka ty nejdůležitější parametry, podle kterých byste se měli orientovat. Zaměřte se zejména na lokalitu a také občanskou vybavenost v okolí bytu. Kde se nachází nejbližší zastávka městské hromadné dopravy? Máte v blízkosti bytu nějaký obchod? A jak je to s lékaři, nemocnicí nebo úřady? To vše zohledněte při výběru vhodného bytu. Od lokality a stavu bytu se pochopitelně bude odvíjet i nájem či podnájemné. Jejich cena může šplhat až k desítkám tisíc korun, vše v závislosti na uvedených parametrech, přičemž záleží také na velikosti bytu.

Našetřete si ještě před společným bydlením

První společné bydlení může být poměrně náročnou finanční položkou. Mnohdy platíte dopředu nejen nájemné či podnájemné, ale také vás čeká složení kauce, nemluvě o pořízení vybavení do bytu. Proto pokud plánujete společné bydlení již nějaký čas, odkládejte si každý měsíc část výplaty stranou. I kdyby se jednalo jen o pár stovek či tisícovek, začátek společného bydlení pro vás bude jistě příjemnější, než když budete startovat s prázdnou kapsou. A jestliže se vám kvůli chystání svatby nepodařilo ušetřit žádné peníze, navrhněte svatebčanům, aby vám jako svatební dar věnovali příspěvek na první společné bydlení.