Nevíte, jak se jako host obléknout na svatbu? Poradíme

31. srp 2021

Abyste si svatbu užili na 100 %, připravte si vše potřebné. Šaty, boty, šperky, kabelka, … ještě něco? To se dozvíte v našem praktickém článku plném rad a tipů.

Sázejte na eleganci

První krok k výběru vhodného outfitu je zeptat se nevěsty, jaké jsou její představy. Zeptejte se na barvu, délku i vzor šatů. Velmi často se stává, že se svatba ladí do určitého odstínu či stylu. Pokud dostanete instrukce, řiďte se jimi. Určitě se nehodí nic, co by se nevěstě nelíbilo.

Pokud získáte volnou ruku, existuje pár vhodných rad a tipů.

●     První je nenosit dlouhé bílé elegantní šaty. Většinou se to na svatbě moc často nevídá, protože by pozornost měla získat hlavně nastávající. Světlé odstíny však problém nejsou. Růžová, modrá, fialová nebo béžová sluší skoro všem ženám různého věku i postavy.

●     Dávejte pozor na délku šatů. Příliš krátké šaty vám sice zajistí pozornost, ale ne vždy je to pozitivum. Sukně by neměla být kratší než délka dlaně položené nad koleno (cca 15 cm) = vzdálenost od kolene a lemu sukně nesmí být větší než 15 cm.

●     Zbytečně se neodhalujte. Svatby bývají elegantní, tak ať z toho není faux-pas.

Pokud chcete, klidně si vezměte více šatů. Většina žen si balí jedny elegantní na obřad a pohodlnější na následující program. Velmi často se totiž hrají hry, proto se vám bude hodit model, ve kterém se lze lépe pohybovat. V potaz určitě berte i počasí. Jestliže se k večeru snižují teploty, oceníte svetřík, overal či punčochy a silonky.

Samozřejmě není nutné nosit jenom šaty. Vhodnou volbou je i halenka a elegantní kalhoty.

Je lepší být připravená než překvapená. A to i v případě defektů na šatech. Utrhne se ramínko, rozjede zip, praskne šev, … Hlavní je mít náhradní kus.

Hlavně pohodlně

Stejně jako u šatů, i zde se zamyslete nad tím, jestli jsou boty elegantní a hlavně pohodlné. Strávíte v nich pravděpodobně nějakou tu hodinku, takže zvolte spíše menší nebo tlustší podpatek. Navíc, někdy se svatby pořádají na místech, kde je štěrk nebo tráva, což vám úzký podpatek poničí, nehledě na to, že se po nich opravdu těžko chodí.

Jaký typ boty vybrat? Takový, který vám je pohodlný. Skvělé jsou elegantní sandály, baleríny, mokasíny nebo lodičky. Tenisky si nechte až na večer nebo jiný den.

Abyste v botách bez bolesti vydržela, poohlédněte se po doplňcích do bot. Existují vložky do bot, které zamezí vyzutí, odření i bolestem. Vynikajícím pomocníkem jsou protiskluzové nálepky na podrážku. Jedna strana je brusná, což snižuje riziko uklouznutí skoro na 0 %. Přitom vás vůbec neomezí v pohybu.

Akorát do ruky

Kabelka. To je oč tu běží. Na svatbu se určitě hodí kabelka do společnosti – malá, do ruky, elegantní. Nejčastěji jsou k vidění psaníčka, do kterých se vejde telefon, klíče, menší peněženka a rtěnka. Nic více po ruce stejně nepotřebujete.

Velká kabelka na rameno nevypadá vůbec dobře. Samozřejmě si v ní můžete přinést náhradní oblečení a boty, kosmetickou taštičku nebo lak na vlasy, ale na obřad ani focení se nehodí. Pokud je to možné, odložte si ji do pokoje nevěsty nebo k obsluze za bar.

Lesk, kam se podíváš

Aby váš outfit byl naprosto dokonalý, nezapomeňte na šperky. Vždy si vyberte maximálně jeden nebo dva výrazné kousky. S tím, jaký kousek přesně vybrat, vám příliš nepomůžeme. Vždy totiž musí oblečení doplňovat, nikdy “překřikovat”.

Na trhu je opravdu hodně typů a druhů. Další podmínka je to, že šperk nesmí vypadat lacině. Pokud vám prstýnek nebo náušnice barví kůži, neberte si je a přinejlepším se jich zbavte.

Další doplňky

Poslední kousky už jsou vámi zvolené doplňky. Klobouky, pásky, brože, hodinky, … Zde už bychom se opakovali. Střídmost je opravdu základ dokonalého outfitu. Nepřehánějte to a vždy se na sebe podívejte kritickým okem.

Pokud si nejste jistá, vyfoťte se nevěstě nebo kamarádce a nechte si poradit.