Na jazz a swing se dá tančit až do rána! Nikdo nezůstane sedět!

21. kvě 2020

Mít na svatbě swingovou a jazzovou kapelu? Nebudou hosté jen sedět a pasivně poslouchat? Omyl! Jazz je široký pojem a protančit se jím dá až do rána! 

Kvalitní živá kapela na svatbě je bezesporu zárukou dobré zábavy a nezapomenutelné atmosféry. Těžko jí něčím jiným nahradíte. Trápí vás ale žánrový problém? Chtěli byste, aby si zatančili opravdu všichni, ale upřímně při věkové a osobnostní pestrosti vašeho příbuzenstva a ostatních svatebních hostů z toho máte těžkou hlavu. Děláte si zbytečné starosti…

Pojďme si projít jazzový a swingový repertoár a rozptýlit tak vaše obavy.  Zjistíte, že babička si noblesně zatančí, sestřenice si skvěle zatrsá na nestárnoucí swingovky a ve finále vás zvednou ze židle originální cover verze známých hitů! 

Co byste o jazzu měli určitě vědět

  • Jedná se o americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století smícháním afrických a evropských hudebních stylů.
  • Z jazzu vznikala řada podžánrů, od neworleanského dixielandu, přes swing a bebop až po rozmanitý latin a soul jazz, populární elektro swing a další…
  • Rytmus swingu vychází z rytmu lidského srdce!

 

Swing tepe v rytmu lidského srdce

Nahlédneme-li do hudebních encyklopedií, zjistíme, že swing je jeden z populárních jazzových stylů. Houpavý swingový rytmus přímo k tanci vybízí a optimismus je pro swing úplně typický.  Rytmus swingu vychází z rytmu lidského srdce, říkají přední swingaři. Je to zkrátka hudba, která nabíjí pozitivní energií. Náladička! 

Swingové skladby bývají spíš pomalejší, kvůli typickému “houpání”, proto mezi swingovými kousky najdeme několik úžasných ploužáků. V jejich tónech se slova “něha” a “blízkost” zhmotňují a páry pomalu se sunoucí parketem si na ně mohou doslova sáhnout. The Days Of Wine And Roses budiž takové melodie příkladem. Pocit radostného bytí tady a teď zprostředkuje známá Armstrongova píseň What A Wonderful World

Že jste se zasnili a jazz vás přestává děsit…? Sháníte stylovou kapelu na svatbu? 

Lekce charlestonu

Rychlejší taneční jazzovky jsou potom typicky charleston a foxtrot. Máte pravdu, to jsou spíše figury z tanečních pro pokrčilé, ne pro věčné začátečníky, kteří chodili do tanečních před dvaceti, třiceti a více lety. Ale z toho můžete právě vytěžit. Zapojte buď odborníky, nebo ještě lépe nadšené kamarády, co tancem žijí, ať svatebčany naučí kroky. Lekce charlestonu nebo foxtrotu jako zpestření svatebních zábav. Pozor ovšem na hromadné záchvaty smíchu a zaplavení parketu hormonem štěstí.

Dynamičtější je také skladba The Lady is a Tramp. Vznikla v roce 1937 jako ústřední melodie muzikálu Babes In Arms a okamžitě se stala hitem. Svého vrcholu se tahle melodie dočkala v padesátých letech, kdy ji natočilo hvězdné duo Frank Sinatra a Ella Fitzgerald. Bezpochyby neposledními interprety nesmrtelného duetu jsou pak Lady Gaga a Tony Bennett. Která skladba by měla spojovat generace, když ne tahle? 

Každý jednou velkou lásku potká

A na konec. Pojďme si vybavit třeba typicky houpavou píseň c (sometimes). Starší ročníky se zasní a vnitřní zrak jim promítne černobílou vzpomínku na okouzlujícího Deana Martina, s nímž je tenhle swingový šlágr neodmyslitelně spjat. O něco mladší tetička si asi spíš vybaví parodii v podání neméně okouzlujícího Karla Gotta. 

Českou interpretaci s názvem Každý jednou velkou lásku potká, které svůj jedinečný hlas propůjčila Judita Čeřovská, známe asi všichni. A o tom ten den, na který se chystáte, je: každý jednou velkou lásku potká…

Mohlo by vás dále zajímat

Živá hudba na svatbu? Dopřejte si jedinečný zážitek!

5 tipů, jak vybrat hudbu na svatbu...