Dokonalá svatba? S těmito 5 tipy to hravě zvládnete

4. čvc 2022

Plánujete svatbu a máte strach z toho, že ne všechno se podaří podle vašich představ? Nevěste hlavu, máme pro vás hned několik tipů, jak vše hravě zvládnout. A ani se u toho nezapotíte!

1) Na nic nečekejte a začněte ihned plánovat

Jakmile se zasnoubíte, prakticky druhý den byste měli začít plánovat svatbu. Musíte si rezervovat svatební prostory, které mohou být ve vytížených lokalitách objednány až na rok dopředu. Než ale místo pevně rezervujete, ověřte ještě v rámci přátel a příbuzných, o kterých víte, že je na svatbě bezpodmínečně chcete, že jim daný termín bude vyhovovat. A jsou zde samozřejmě i osoby, bez kterých se svatba nemůže vůbec uskutečnit – oddávající, svědci a další.

Zejména plánujete-li svatbu spontánně narychlo, mohou již mít tyto osoby své plány, které nebudou moci změnit.

Čím dříve vše začnete řešit, tím vyšší je šance, že termín bude všem vyhovovat a vy budete mít první velký úkol úspěšně za sebou.

2) Tím ale domlouvání nekončí…

V první části textu jsme hovořili o tom nejzákladnějším – o osobách, u kterých stoprocentně víte, že musí na vaší svatbě být přítomni. Jenže existuje mnoho dalších osob, bez kterých se svatba de facto neobejde. Na mysli máme fotografa, kameramana, kapelu, DJ, kuchaře, číšníky, kadeřnici, kosmetičku a mnohé další. U velkých svateb může jít o desítky osob, které se postarají o komfort sezdaného páru i všech hostů.

3) Téma a dekorace svatebních prostor

Máte-li to hlavní – tedy místo, hlavní hosty a tým spolehlivých lidí –, můžete postupně ladit detaily. Můžete si vymyslet téma svatby a design jednotlivých prvků. Aranžérka vám pomůže vybrat dekorace na svatební stůl, do sálu i na svatební bránu.

Většina svateb se nese v duchu květin a světlých decentně oslavných barev. Fantazii se ale meze nekladou a najdou se i svatby situované do fantasy světa, historické či naopak futuristické svatby. Čím specifičtější výzdoba bude, tím více práce s ní samozřejmě budete mít. Výsledek ale bude stát za to.

4) Nezapomeňte na prstýnky

Bohužel existují i případy, kdy svatební pár nestihne objednat to hlavní – prstýnky. I bez těch může svatba proběhnout. Jde ale o zvyk, který nechcete řešit improvizací. Zavčasu tedy objednejte snubní prsteny. Mohlo by se stát, že vám jejich velikost nebude sedět. A je tedy vhodné mít rezervu pro úpravu jejich velikosti.

5) Svatební den by měl mít striktně daný program

Hostům umístěte ke stolům kromě jejich jmenovek – máte-li jasně daný zasedací pořádek – také program svatebního dne. V něm přitom musíte počítat s tím, že některé věci se mohou protáhnout. Pokud tedy například stanovíte příjezd hostů na 11:00 hod, počítejte s tím, že někdo nepochybně bude mít až 30 minut zpoždění, pokud ne více. Obřad by proto neměl začínat dříve než v poledne. V žádném případě pak oběd neplánujte dříve než na 13:00. A obdobné platí i pro celý zbytek dne a večera.