Briliant nebo zirkon – poznáte, co kdo nosí na ruce?

11. čvn 2019

Koukáte někdy kamarádkám a ženám kolem sebe na šperky, které nosí na prsteníčku? A troufnete si odhadnout, zda je zdobí pravý briliant? Tady je pár informací, rad a tipů, které vám napoví, jak rozeznat briliant od syntetického zirkonu.

Co je briliant a kde se vzal?

Před samotným opracováním byste briliant možná vůbec nepoznali. Je to bílý nerost, který se vyskytuje v přírodě. V této formě se nazývá diamant a patří mezi nejtvrdší nerosty vůbec. Jde o krystalickou formu uhlíku a pro svou tvrdost se využívá například i v průmyslu. Briliant vznikne až speciálním zbroušením. Tím se vytvoří známý tvar propouštějící světlo, kamínek získá krásný lesk a samozřejmě stoupá na ceně i jedinečnosti.

Co je zirkon

Zirkon v přírodě nenajdete. Jedná se o uměle vytvořenou chemickou sloučeninu Cubic Zirconia, která se dá brousit a opracovávat podobně jako diamant. I když má po opracování vizuální podobu s briliantem, rozhodně není tak vzácný. Jeho množství jen tak nedojde, což se o přírodních diamantech spolehlivě říci nedá. Zirkony mají díky umělé produkci znatelně nižší cenu, díky které jsou ve šperkařském průmyslu tak oblíbené.

4 hlavních rozdíly mezi briliantem a zirkonem?

Začnete-li detailně zkoumat kamínek, který zdobí zásnubní či snubní prsten, nezapomeňte si všímat detailů.

Blyštivost

Výraznější „blyštivost“ briliantu určitě poznáte. Obzvlášť, pokud je v prstenu kamínků vsazených více vedle sebe, rozdíl se projeví. Pokud byste vedle sebe viděli dva větší kamínky zirkonu a briliantu, briliant jednoznačně vynikne. Brilianty mají vyšší index lomu světla.

Obrázek – Pohled na briliant s excelentním výbrusem přes speciální lupu pod několikanásobným zvětšením. Z vrchní části jsou vidět tzv. srdce a ze spodní šípy (Hearts and Arrows).

Tvrdost

Právě v tvrdosti je výrazný rozdíl mezi briliantem a zirkonem. Pohledem ji sice neurčíte, ale nepřekonatelná tvrdost diamantů zajistí to, že se kamínek jen tak nepoškrábe, a že na něm nebude vidět žádná známka opotřebení ani po delším nošení. Zirkony mohou naopak po delším čase používání ztratit na své výraznosti a lesku.

Cena

Při pořizování šperku hraje cena významnou roli. Brilianty cenu zvyšují a šperky jimi zdobené jsou rozhodně dobrá investice do budoucna. Jejich hodnota může v průběhu času růst, podobně jako je tomu u zlata.

Vzhled

Briliant je na rozdíl od zirkonu vždy jedinečný originál. Každý přírodní kamínek má okem neviditelné „nedokonalosti“, které z něj činí nenapodobitelný kousek.

Zaměříme-li se na odlesk kamínku, briliant bude házet spíše monotónější odlesky a zirkon duhovější.

Poznali jste, co zdobí prsten kamarádky? A už jste se rozhodli, jakému kamínku dáte přednost vy?

Nechte se okouzlit krásou šperků osobně. Zkusit to můžete třeba v některé z prodejen klenotnictví Bisaku, které nabízí spoustu jedinečných prstenů s brilianty i zirkony.

Nezapomeňte, že celkový design prstenu a kamínek, který jej zdobí, vás bude provázet celý život. Dbejte na to, aby vám vyhovoval, aby byl správným symbolem vzájemné lásky a toho, jak vám na druhém záleží.