Makronkování :-)

6
18. dub 2013
Makronkování :-) - Obrázek č. 1
2
Makronkování :-) - Obrázek č. 2
1
Makronkování :-) - můj vrchní ochutnávač  :-D
3
Makronkování :-) - Obrázek č. 4
1
Makronkování :-) - Obrázek č. 5
1
Makronkování :-) - Obrázek č. 6
  • carolyncassadyJá už to musím někdy někde ochutnat, jak to tu pořád všichni chválí - poslala bys mi prosím recept do zpráv?
    • mischaaa
      AUTOR
      @carolyncassady  no co si budem povídat,je to sladky jak cecek,ale tááák dobrý 😃
       recept pošlu 😉
      • trevisekmůžu taky poprosit o recept a je to hodně těžký??
        • mischaaa
          AUTOR
          @trevisek
          @carolyncassady  takže posílám recept...delala jsem podle tohoto :
          Co k tomu budete potřebovat
          90g bílků (přibližně ze 3 starších vajec)
          200g moučkového cukru
          25g krupicového cukru
          110g celých mandlí
          3 lžičky červeného tekutého potravinářského barviva
          125g mascarpone
          2-3 lžičky kvalitní malinové marmelády bez jadýrek
          Postup přípravy
          V kuchyňském robotu rozsekáme mandle s moučkovým cukrem. Osvědčilo se mi použít napřed jen polovinu moučkového cukru a až když je směs dostatečně jemná, přidat zbývající část. Vzniklou směs prosejeme přes sítko, abychom se zbavili hrudek.Oddělíme žloutky od bílků a připravíme z nich sníh. Je dobré použít bílky z pár dní odleželých vajec a nejlépe v pokojové teplotě. Do bílků můžete přidat malinkou špetku soli nebo pár kapek citrónu, bílky se pak lépe šlehají. Když má směs kondistenci koupelové pěny, přidáme postupně krupicový cukr. Šleháme dále do konzistence pěny na holení. Těsně před dosažením této konzistence přidáme potřebné množství tekutého potravinářského barviva. Sníh by měl být krásně lesklý a správná konzistence se dá poznat více způsoby. Někteří radí, že pokud misku převrátíte, neměl by sníh sjíždět postranách, jiní zase zkouší správnou tuhost podle toho, zda se špičky na metličkách ohýbají či už ne. Každopádně konzistence sněhu je v tomto případě rozhodující a pokud sníh přešleháte, mohou být makronky suché a praskat.Nyní do obarveného sněhu přidáme směs moučkového cukru s mandlemi a pomalu ji zapracujeme do sněhu. Pomalu hmotu překládáme až do chvíle, kdy je hmota hladká a když přestanete míchat krásně se rozprostře v misce, bez žádných špiček. Tato část přípravy také může rozhodnout o tom, zda vaše makronky budou takové, jaké mají být. Je důležité hmotu rozmíchat dostatečně, ale nepřemíchat, což může být obtížné.Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou rovnou koncovkou a na plech s pečícím papírem nastříkáme kolečka o velikosti dětského piškotu, mezi kterými děláme větší rozestupy. Doporučuji silnější silikonový pečící papír, pokud jej nemáte k dispozici, můžete použít dvě vrstvy klasického tenkého pečícího papíru. Celým plechem můžeme párkrát opatrně klepnout o stůl, čímž se jednak zbavíme vzduchových bublin, které mohou způsobovat praskání, ale také tím srovnáme případné špičky. Makronky necháme na plechu přibližně hodinu odpočívat. Jejich povrch by měl trochu zaschnout, což pomůže správnému tvaru makronek při pečení.Makronky pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě na 140°C. Doba pečení závisí na velikosti makronek a vhodná teplota může být u každé trouby trochu jiná. Doporučuji si na menší kousky pečícího papíru udělat pár testovacích kousků a zkusit najít tu správnou teplotu a čas pečení právě ve vaší troubě.Makronky by po upečení neměly být popraskané a ani duté. Měly by po vychladnutí jít snadno sundat z pečícího papíru a pokud jich část zůstává přilepená na papíře, nejsou správně upečeny. Takzvaná nožka by se měla vytvořit ve spodní části každé makronky a dává jim velmi charakteristický tvar. Pokud se vám správný tvar napoprvé nepovede, nezoufejte příště to určitě vyjde.Z mascarpone a malinové marmelády vyšleháme hladký krém, kterým budeme makronky později plnit. Pokud chcete nabídnout makronky až za pár dní, je lepší je plnit až den předem. V lednici ve vzduchotěsné nádobě vám nenaplněné vydrží až týden. Další možností je nenaplněné makronky zamrazit. Po vyndání z mrazáku jsou za pár hodin jako právě upečené a připravené k plnění.Než makronky začneme plnit, připravíme si je hezky vždy po dvou k sobě, tak aby měli podobnou velikost a dobře k sobě seděly. Naplníme cukrářský sáček vychladlým krémem a makronky naplníme. Necháme je pak nejlépe přes noc v lednici, vnitřek makronek tak krásně zvláční.Každá makronka chutná opravdu jediněčně a skvěle. A pokud se vám hned napoprvé nepovedly vzhledově podle vašich představ, nezoufejte a hlavně se nevzdávejte. Abyste si byli jisti úspěchem, je nutné si přípravu makronek několikrát vyzkoušet a osvojit.
          • mischaaa
            AUTOR
            @trevisek
            @carolyncassady  náplně vymýšlím různé...čokoláda se smetanou a trochou chili ...nebo bila čokolada s pistaciemi...nebo citrusovy krém...atd.fantazii se meze nekladou 😉
            • carolyncassady@mischaaa  Wow děkuju moc, to vypadá fakt nesnadně haha
              • mischaaa
                AUTOR
                @carolyncassady  neboooj to dás.asi takhle...mě to trvalo rok a asi tak 12 pokusu než byly dokonale.Takže pevne nervy a at se daří 😉
                Členem od 7. zář 2011
                68
                profil uživatele

                Další alba od uživatelky mischaaa

                Zobrazit všechny