Jak vybrat svatební kytici

26. bře 2013

Požádal Vás o ruku, máte zamluvený termín i místo svatby, vyhlédnuté svatební šaty....Nyní je čas vybrat svatební kytici.

Květiny patří neodmyslitelně k lidskému životu. Provází člověka od kolébky do hrobu a tak ani svatba není výjimkou. Jelikož dokonale umocňují slavnostní atmosféru této události, mělo by jich být co nejvíce. A přestože je dnes některé nevěsty nahrazují umělými či dokonce "nekvětinovými", kráse živých květů se nic nevyrovná a jejich kouzlo nelze ničím nahradit.

Proto v první řadě oslovte floristu a domluvte si osobní schůzku!!! Trvá zhruba 45 minut, poskytuje se zdarma a budete mít jistotu, že si na Vás florista udělá čas. Není totiž nad to, když se během domlouvání svatební výzdoby florista věnuje ještě i běžným zákazníkům či dokonce svým dodavatelům. Vy tak zbytečně ztrácíte čas a on(ona) Vám není schopen věnovat potřebnou pozornost. Mimochodem - dobrý florista Vám schůzku nabídne sám!! Rozhodně však na ni za sebe neposílejte ženicha, kamarádku či dokonce budoucí tchýni. Nejen, že by výsledek ve finále nemusel splňovat Vaše představy či očekávání, ale nemusel by se Vám vůbec hodit.

Spousta budoucích nevěst má své oblíbené květiny či dokonce jasnou představu o tom, jak by měla její kytice v den D vypadat. Pokud však patříte k těm, které si neví rady - nevadí.

Ve floristickém ateliéru  mají většinou k dispozici katalogy s ukázkami vlastní práce, odborné - české i zahraniční - časopisy a publikace se svatební tematikou či inspirací z internetu, které Vám většinou zapůjčí na den nebo dva domů, aby jste do nich mohly - ještě před plánovanou schůzkou - v klidu nahlédnout.

Na samotnou schůzku pak doporučuji vzít s sebou obrázek svatebních šatů a kytice, která se Vám líbí. Zároveň si s předstihem stanovte finanční rozpočet, který hodláte do květin investovat. Florista Vám sdělí, zda je - vzhledem  k Vašim požadavkům reálný a v případě realizace zakázky jej následně dodrží.

Během Vašeho rozhovoru Vám položí několik ( pro něj důležitých ) otázek, aby vyzjistil co nejvíce informací nejen o Vás ( co se Vám líbí, jaké květy máte ráda), ale i kde bude obřad, jaký styl a barvu svatby si přejete a o co z jeho služeb budete mít zájem. Na základě všech těchto informací Vám doporučí velikost, tvar a barevnost kytice, která Vás bude krásně doplňovat tak, aby výsledek byl co nejkrásnější. Nevypadá totiž vůbec dobře, když má křehká malá blondýnka obrovskou převislou kytice v červeno-žluté kombinaci a naopak korpulentní tmavovláska miniaturní kytičku z drobných konvalinek. (nevhodný výběr kytice si nevěsty uvědomí až s odstupem času při pohledu na svatební fotografie). U barvy a drůhů jednotlivých květů je vhodné zvolit i jejich náhradní variantu. Zárověň Vám představí i další " možnosti" svatební floristiky.

Jakmile bude jasné, co vše a jak budete chtít pro svůj velký den realizovat, sestaví pro Vás florista předběžnou kalkulaci, podle které se budete moci rozhodnout, zda jeho služeb využijete. Jak se rozhodnete je však čistě na Vás.

Závaznou objednávku je poté dobré uskutečnit u malé svatby nejpozději 14 dní před obřadem, u velké, kde se počítá s dekorací obřadnío místa apod. nejpozději 1 měšíc před samotnou svatbou. I u květin však platí, že čím dříve tak učiníte, tím máte větší šanci, že Vámi požadovaný termín bude volný a zárověň budete mít i dostaatek času na případné drobné změny či úpravy objednávky a " doladění" všech detailů. Buďte připraveni na to, že spolu se závaznou objednávkou může florista požadovat zálohu ( obvykle ve výši 40% z celkové ceny). Nemusíte se bát -  chce jen mít jistotu, že mu jeho práci na poslední chvíli neodřeknete. ( Nezřídka kdy se totiž stane, že si nevěsty během konzultace nechají vypracovat návrh i kalkulaci, kterým florista věnuje nejen svůj čas, ale i nápady a ony potom s těmito podklady osloví někoho úplně jiného, kdo jim dekorace připraví bez vynaloženého úsilí na vlastní invence často levněji a bohužel třeba i za cenu horší kvality zpracování. Navíc  tím způsobí floristovi  finanční ztrátu, jelikož on kvůli jejich termínu mnohdy odřekne další nevěstě se solidním zájmem o jeho práci).

A co všechno Vám může florista nabídnout?

Nabídka prvků svatební floristiky je široká, na výběr máte několik možností:

svatební kytice - kulatá, převislá, netradiční dotváří nevěstu a spolu se svatebními šaty tvoří harmonický celek

korsáž - ozdoba klopy pro ženicha, svědka, družbu a v poslední době velmi žádaná i pro tatínky snoubenců

polštářek na prstýnky - vhodná dekorace ze živých květů pro všechny typy obřadů

květinová dekorace pro nevěstu - jako náhrada svatební kytice

květinové šperky - čelenky, náramky, náhrdelníky

květy do vlasů

házecí kytice - menší kopie kytice svatební, se kterou nevěsta dle tradice hází

květiny pro maminky - jsou formou poděkování, doporučuji  kulaté, krátké kytičky - jsou praktické a fotogenické

květiny pro svědkyně - ve stejném tvaru a barvách svatební kytice ( ke kulaté kytici kulatá, k převislé protáhlá)

kytička pro družičku - dle jejího věku volíme kytičku, košíček, náramek, čelenku nebo kabelku

dekorace obřadních míst - od menších " oltářních " dekorací, přes větší prostorové až po svatební oblouky

dekorace automobilu - v barvách svatební kytice, 1 centrální nebo více menších dekorací, přízdoba kliček vozidla

svatební hostina - dekorace svatební tabule či kompletní výzdoba místa konání hostiny

květiny na svatební dort

kornouty s rýží, okvětními plátky atd.

myrty pro svatebčany

 

Stejně jako do většiny uměleckých odvětví se i do svatební floristiky promítají nejnovější trendy. Pro svatební sezonu 2013 je trendem č. 1

VINTAGE STYL - měkké, uklidňující pastelové barvy ( starorůžová, světle zelenkavá, krémová v kombinaci s přírodními prvky, krajkové svatební šaty viktoriánského stylu, vlasy s květinami, spletené nebo lehké lokny, opakující se motiv na dortu, oznámení a dekoracích).

2. trendem je SVATBA RUSTIKÁLNÍ -v přírodním stylu s prvky dřeva či březové kůry a další rustikální detaily, v popředí motiv kůry stromů použitý i na oznámení, jmenovkách i špercích, z materiálů pytlovina, proutí v kombinaci s květinami - tvoří tak originální dekoraci

3. MODERNÍ STYL - určují jej předevší trendy barvy - mátově zelená (nejen v detailech, ale i na šatech, dortech...)

                                                                                             - rubínově červená v kombinaci s bílou a růžovou

                                                                                             - rudá s tmavě červenou

                                                                                             - mentol - zelená, hořká čokoláda - zlatá, hořká čokoláda  - šťáva řepy, dýňová - neon

 

Svou svatbu však můžete stylizovat i jinak.

1) podle místa konání ( zámecká, luční, plážová...)

2) podle zájmů snoubenců ( cestovatelská, jachtařská )

3) podle oblíbených květin ( Nadějný tulipán, Křehká pivoňka, Romantická růže, Nostalgická hortenzie, Omamná konvalinka, Hřejivý vřes...)

4) podle ročního období

Pokud jde o samotné květiny, drží se na prvních příčkách oblíbenosti stále růže a kaly, následují je tulipány, povoňky, hortenzie, frézie a karafiáty. A to buď samostatně nebo v mixech. Velmi často jsou žádány také konvalinky.

Do popředí zájmu se dostávají také kytice, do nichž nevěsty volí sezonní květy. Jejich výhodou je dostupnost, vysoká kvalita květů a cena.

Pro jarní období : tulipány, pryskyřníky, frézie, hyacinty

Pro léto: pivoňky, hortenzie, slunečnice, levandule, máky, obilí, traviny a luční kvítí - nezvyklá není ani jahodová svatba

Pro podzimní období: chryzantémy, jiřiny, barevné listí a plody

Pro zimu: amarylis, orchideje, čemeřice, často doplněné jehličím či šiškami

- to vše samostatně v barvách typických pro dané roční období nebo v kombinaci s ostatními běžně dostupnými květinami ( a vzhledem k tomu, že se k nám květiny dováží z burzy,je jich převážná většina dostupná celoročně - i když někdy v omezeném množství barev a za vyšší cenu).

Mezi tvary kytic se o přední příčky dělí kytice kulaté s převislými. Dále žádány jsou různé netypické -polopřevislé kytice, žezla, vřetena, oblíbenosti se začínají těšit také květinové dekorace pro nevěstu - kabelky, závěsy, návleky, vlečky či vějíře.

 

Nabídka je opravdu široká, je tedy na Vás, co Vás osloví a na Vašem floristovi, co Vám pro nejkrásnější den Vašeho života doporučí. Důvěřujte mu - opravdový profesionál má zkušenosti s typologií nevěst a i když se Vám bude možná z počátku zdát, že s Vámi nesouhlasí, bude se opravdu snažit o to, aby vyhověl Vašemu přání a za pomocí vhodně zvolených prvků k Vám "ladících" dosáhl toho, že budete tou nejkrásnější nevěstou.

 

Přeji Vám štastný výběr.

(zdroj De la Fleur květinový ateliér)

  • phuskovaHm, takový cavyky kvůli kytce 😃 Mě se líbily gerbery, tak jsem to řekla snoubenci a on mi nechal udělat kytičku, byla boží, jednoduchá,nepřeplácaná 🙂 A žádná schůzka potřeba nebyla a on to zvládnul bravurně 🙂)
    • mateha
      AUTOR
      @phuskova  tak to jste měla štěstí, z praxe dobře vím, jak to může dopadnout, když kytici objedná např. tchyně😞. Novomanželka pak naříká, že tu a tu květinu - ze které byla mimochodem tchyně velice nadšená- vyloženě "nesnáší", ženich zase - v rámci úspor objedná malou květinu, která v ruce korpulentní nevěsty není téměř vidět a při dodržení zvyku, kdy ženich nemá vidět šaty před svatbou vybere kombinaci, která se tluče např s výšivkou na živůtku šatů. A navíc je velká spousta nevěst, které vše řeší do detailů a třeba i desetkrát s přijdou ujisti, zda vše platí, tak jak chtěly (což je samozřejmě pochopitelné)....
      • phuskova@mateha  mám hold šikovného nyní už manžela 🙂) A třeba tchýni bych kytku taky nechala vybrat, mám ji skvělou se super vkusem..ale zas mamku ne no...člověk si asi nevybere,ale spíš jde o to,že spousta holčin se tu snaží dodržovat veškerý možný tradice (dort, talíř,špalek, chomout, polívka) a přitom i tradicí je, že kytku vybírá ženich a předává nevěstě..ale mám dojem, že většina slečen tu by asi padla do mdlob kdyby jejich milý s tím přišel 😃
        • mateha
          AUTOR
          to je fakt... a je taky pravda, že, jak píšete, někdy se holčiny snaží dodržet tradice tak moc, že když potom něco není do puntíku tak, jak si vysnily, dovede je to hodně rozhodit ( a to většinou na každé svatbě dojde k tomu, že něco neklapne)