Zahrat svatbu snu za 100 000 je hračka!

8. čvc 2015

Jak jsme to planovali v bodech:

-Misto provedeni svatby (60 000 vč. ubytovani, dortu, jidla, piti, atd.)

Sněla jsem, aby všechno bylo na jednom mistě aby se nemuselo zbytečně stěhovat, aby byl prostor pro obřad, pěkný park, kde se můžou hosty projit, a my se mužeme vyfotit a taky dost velké misto na hostinu, aby se dalo i tančit. A má to byt blizko Prahy, což přitel upravil na "má to byt nedaleko Slaného, Kralup a Prahy".

Zdalo se, že jediné misto, které zdaleka odpovidalo požadavkům byl Yard Resort. Je to druhé svatební misto roku a kalkulace celé svatby, pokud by jsme hrali u nich jsem odhadovala na 140 000,-. A to ještě víme, že se má počitat z navyšením o 20%.

Už jsem byla dost zoufala, ale přitele najednou napadlo, že otec spolupracuje z palírnou, ktéra je zaroveň i Hotel pod Sluncem, maji tam restaurace a vejde se do 60 lidi! Přijeli jsme na misto a byla jsem velice spokojená. Nebylo to tak luxusní, jako v Yard Resortu ale taky jsme se tam citili, jako svoje, nemusime se bát, že teď na nas přijde nějaký nesmyslný poplatek.

- Styl provedení svatby (10 000 za dekorace, pozvanky a darky pro hosty, svatební knihu)

Přečetla jsem milion članku o dekoracích a svatebních stylech, Věděla jsem, že nemůžeme si dovolit dekoratora, tak že budu muset většinu věci udělat sama. Hodně mi pomohl web www.etsy.com. Objednala jsem tam darky pro hosty (malá mydla ve formě srdce z Italie) a narazila na web http://apracticalwedding.com/ četla spoustu DIY a vytvořila nakonec styl, ve kterém se naše svatba odehrala. Hodně důležity je ladit styl k mistu, ve kterém to bude konat. Na štěsti dělám design interieru a nepostradám nedostatkem vkusu a stylu. Realizace bylá nakonec nadherná.

Styl naše svatby definuju, jako recyklovaný rustik. Našla jsem hodně pěkný napad, jak udělat dekorace stolu obyčejnou roli papíru a na to jsem si nakreslila truhličky se skalničkami (nebo mechom nebo travou, podle toho, co seženem) a v tom zapíchnuta červená jabka. Vdali jsme se na konci květnu, tak že kvetli sady a nakrajili jsme květoucí větvi, které byli na stole ve vysokých vazech, uprostřed byli papírové tašku s křizovým dnem, uvnitř se svičkou a číslá stolu jsem udělala z vinných korku pomoci tavné pistole, z korku od proseka jsem svazala podstavce na menu. Veškeré dekorace jsem dělala sama, hodně mi k tomu pomohla tabulová samolepicí folie a křidová fixa, další materialy: papírové sačky, papír na pečeni (misto organzy), juta, jutová stuha, truhličky na vino, vinové a prosecové korky... Trocha fantazie a spousta věnovaného času.

Už davno jsem věděla, jak máji vapadat naše svatební oznameni a dala jsem s tim docelá vekou praci. Na recyklovaný papír se vytiskla mapa Evropy s označením mist, kde jsme byli spolu, na druhé straně jsou veškeré informace, ať nemusime odpovidat na množství otázek a k tomu pohlednice pro nahlašení účasti. Na pohlednici je clip art našeho veteranka -  VW Golf 1 cabrio :-) Pozor, pohlednice byla přiliš malá a nesplňovala poštovní velikost, proto nam to museli posilat zpět v obalkach, takové trochu neporozuměni a nepozornost u navrhu.

- Oblečeni, ličeni, účes (7000)

Co se tyče oblečeni, tak tady jsme ušetřili asi nejvíc. Zkusila jsem jednou šaty své sestřenky a hned mi bylo jasný, že ani korsetu ani dlouhou vlečicí sukni nesnesu po celý den, tak jsem začala surfovat obyčejné obchody a našla jsem v Mango (na internetu)  krasné dlouhé bílé šaty z přirodího hedbavi. Stali jenom 4k a pro mně jsou mnohem lepší, než cokoliv ze salonu ušité z poliesteru...  Boty jsem sehnala nahodou v Bíle Labuti za 350 Kč, jsou pohodlné, mají nizký podpadek a jsou krasné a levné! Na jednu noc mi hodně vystačeli a myslím si, že je ještě budu nosit. Rada: pokud mate svatbu jako já někde na travě, tak si určitě kupte nastavce na podpatky, http://www.napodpatky.cz/

Ličit jsem si sama nechtěla, tak jsem za to utratila docela kus - 3k. Vizažistka mně spokojila plně, ale trochu si řikám, že jsem se mohla naličit i sama :-) V těch třech je ale i učes a to bych asi sama nezvladla :-) Cena včetně zkoušky.

Ženichovi jsme nejdřiv shaněli casual look, ale nakonec k mý šatum se hodil jeho oblek z T.M.J. Lewis. Stal 8 k, ale já ho vubec tady nepočitam, má ho už rok..)

- Prstýnky (2000)

 Taky jsme hodně ušetřili na prtyncích, protože chceme je mit hodně jednoduché, oba máme malé prsty a objednali jsme je na míru. Stali nam 2000,- plus donesli jsme za 2k něco na protiúčet. Máme prostě svoje priority a pro mně je mnohem důležitější vesela a pěkná oslava, než vyfiklý prstynek z Tiffany. Pokud nechcete prstynek jednoduchý, ale nechcete utracet, objednejte si něco na www.etsy.com, maji tam skvělé věci za skvělé ceny ale pozor na clo! Máme to odzkoušené na zasnubním prstýnku, bílé zlato, spousta mini-diamnatu a akvamarin za 7000,-

- Obřad (1000 poplatek na matrice za konani mimo misto, 5000 kytičky)

Obřad jsme zahrali na naměsti v Třebízi. Hotel nam dones židle, stul a my si udělali nějakou ekodekorace na strom u kterého se vdavali, dekorace měla dojet z hostma a opoždila se, tak jsme se na ni vykašlali a stejně to bylo nadherné: po stranach kaplíčka ve stylu baroco, rybniček a obrovská vrba. Minimum dekoraci - maximum přirozeného prostředi.

Byli jsme domluveni z matrikou a začatek byl ve tři hodiny (šetřime za oběd, ale utracime za zakusky a večeře).

-Rozvrh svatebního dne

Když už jsem u toho začatku, tak vám prozradím, jak to bylo naplanované:

15:00 obřad, gratulace, focení z hostma.

16:00 foceni pro novomanžele, pro hosty občerstveni, aperitiv, viktorina, fotobudka (vyroběna mnou).

18:00 začatek slavnostní večeře, zabavní prográm

22:00 vyhodimé kytice a rozjedeme party

Žádné artisty přitel nechtěl, já jsem na nich taky netrvala, doufám, že na zabaveni 50 nejbližších lidi vystači naše sofistikovaně naplanovaná zabava. Co jsme si vymysleli, čím hosty bavit:

Před večeři jsme si rozmlatili Dort-Pinjata, a z toho spadli bonbony a okvětní listky. Byl to hlavně zažitek pro děti :-) ale i dospělé si to hodně užili, jelikož se tu nic takového neděla.

Tanec otce z nevěstou a ženicha z maminkou  - poděkovat rodičum a zatančit si poslední tanec, jako tatová holka.

Přes celý večer vedla tombola, do které jsem nasbirala zhruba 20 darku, které sice nic nestoji, ale jsou spojené z osobními zažitky našeho života. Napřiklad mapy z našich cest z označením mist, které se nam libili, nebo CDečko s našimi oblibenymi pisničkami z roku 2014.

Pro svého drahého jsem si udělala překvapeni - video, ve kterém  jeho a moje kamaradi a blizci odpověděli na několik otázek a taky do toho dala ruzné momentky z naších společných cest. Na šťěsti mám spoustu videomateriálu, porotože poslední dva roky více na cestach točime videa, než fotime.

Tanec ženicha a nevěsty doprovazeli praskavky, bylo to baječné.

Vyhodili jsme kytici a misto podvazku chlapum na krk jsme pohazeli naše ekodekorace k obřadu - nebylo to planované a byla to velka sranda.

 

Po vyhozeni kytice pár naších kamaradu nam připravili zabavné hry. Byli skvěle, tak akorat poměr zabava-sofistikovanost. :) Poproste i svoje kamaradi, ať pro vas něco nachystaji.

- Hudba

Na tomhle jsem si řekla, že hrozně ráda ušetřím. Kapelu zasadně nechci, protože budou nam spivat o rohlicích a knedlicích. Nakonec jsem našla spoustu tanečních svatebních seznamu pisniček a vybrala zhruba 4,5 hodiny hudby. Ty pisničky jsou natolik skvělé, že žadná kapela to nenahradi. Technické momenty z restauraci máme zařizeno, taky jsem měla ovladač, tak že jsem mohla pisničky přepinat na dalku. U stolu taky hrala hudba, taková pomalejší, elegantní, tu jsem si mohla zastavit, když byl nějaký proslov. Počitač + ovladač, hodně doporučuji, pokud chcete ušetřit za kapelu.

Bylo celkem tři seznamy: Do jidla a piti, do zabavného programu a do tanečního večirku.

Tipy: je jasné, že ke stolu chcete hrat pozvolnou klidnou hudbu, ne ale aby vaše hosty usnuli. Co se tyče party, mužete byt největším znalcem hudby a poslouchat kapely, které ještě ani nevznikli, ale pro vaše hosty musite nachystat to, co budou znat, pak vaše parketa bude vždy plna. Pro dřivější hodiny jsem připravila hity z 70-90 let, aby se bavili i babíčky i rodiče, ale samožřejmě i mladi bude tančit na Beatles nebo Elvise... Na pozdější hodiny je to něco jako mix beyonce, black eyed peas a davida guetta. Nastrkame do toho trochu našího oblibeného elektro swingu, ale fakt malo, a pokud u nějaké pisničky lidi začinaji chodit více ke stolu nebo na bar, tak je prostě přeskočime a jedem dál.

Důležite je nastavit jemné přechody z jedné pisničky do druhé, tak že použivejte programy na přehravani, které to uměji, jako iTunes :-)

- Fotografie (11400 - fotograf, 1800 - kazety do polaroid)

Člověk, který všechno to uloži pro naše děti a vnuky se nehledál snadno. Zjistila jsem, že ceny se pohybuji kolem 18 000. Nakonec jsem měla šťěsti, protože pravě ten, co se mi libil nejvíc, měl ceny přiměřené a kvuli tomu, že to nemáme v sezoně, ke všemu ještě ve čtvrtek (ale před dlouhým víkendem), taky nechceme pul tisíce fotek, ale jenom třeba 200, tak nám docela zlevnil! Z toho, mám velké stěsti a považuju to za vyhranou bitvu se svatebními cenami!

Kromě fotografa chceme naše hosty zabezpečit jednorazovymi foťačky pro momentky. Na svatbě jsem zakazala telefony a kamery - máme profika, a je to jeho prace naše svatbu zachytit. Chceme ten den užit bez gadžetu, které by sežrali pozornost a přitomnost.

Taky jsme měli fotobudku z instantním foťakem a křidové desky, hosty si tak hned odnesou vspominku na naše svatbu.

-Doprava a přenocovani (5000)

Nabidli jsme všem přespavani na hotelu, ale nikomu neřikali, že to budem hradit my, tak že kdo to uplně nutně nechtěl, odjel domu svým autem. Naši hosty tolik nepijiou a domluvili se mezi sebou, kdo ke komu se připoji do auta. Pro rodiny jsem zařidila transfery, které stali cca 5000 (Praha- Třebíz-Praha, Slaný-Třebíz-Slaný)

Rada: uvědomte si, že vaše hosty jsou dospělé lidi a nějakým zpusobem se celý život dostavaji z mista A do mista B, ulevi vam to trochu nervozity se zařizovani.

S tim všem jsme se doplatili přibližně 100 000 Kč, včetně dopravy a ubytovani a zahrali svatbu svých snu! :-)

  • petrabnděkuji za sepsání Tvých postřehů a tipů 🙂 sice už mám většinu zařízenou, ale stejně se mi to pěkně četlo 🙂
    • mariash
      AUTOR
      @petrabn  moc mně těší, že to k něčemu je! díky!