... proti proudu aneb boj proti tradicím a slušnosti

15. čvn 2011

Zdravím všechny aktuální nevěsty, budoucí nevěsty, manželky ...

Děj kolem mé osoby za posledních pár dní mne přinutil se řádně zamyslet nad někdy až nesmyslnýma tradicema okolo svatby.

Do mé svatby zbývá něco málo přes týden a musím říct, že jsem si tento čas představovala mnohem barvitěji. Rozpoutala se kolem mé osoby rodinná válka, kterou způsobil můj pohled na slušnost. Zcela "neslušně" jsem na svou svatbu pozvala svého biootce, pouze biootce - bez jeho nynější manželky. Byla jsem poslána do nepatřičných mezí a téměř ukamenována, že je dost neslušné nezvat otcovu partnerku. A prvopočátek tohoto divadla? S macechou se za deset let téměř nezdravíme, řekla bych, že náš vztah nelze považovat ani jako za "známý", natož rodinný. Ráda bych na svatbě viděla jen ty lidi, co pro mě něco znamenají a které mám ráda. Protože pak se ze svatby stane sešlost lidí, které z poloviny ani neznám, ale musejí tam být, je to přeci slušnost je pozvat ...

Tak kde je hranice mezi slušností a čímsi, co prý předvádím??

Abych byla upřímná, dost mě unavuje s každým okolo diskutovat, co je svatebním zvykem, co je slušnost udělat a neudělat ... Je to má svatba, můj den a v konečné fázi i mé peníze, které hodlám za svatbu utratit - tak mi řekněte, proč každej v sobě najde tu drzost si diktovat podmínky?!

Já jsem zcela proti tradičnímu zatahování. Přebalování panenky jsem odmítla rovnou, stejně tak únos nevěsty. Není to tak dávno, kdy jsem měla možnost mluvit s mladou paní, která byla čerstvě po svatbě. Celý únos proseděla v nádražním pajzlu mezi místními štamgasty. Po 4! hodinách celá únosová parta snahu vzdala a nevěstu zavezla zpět na hostinu, kde si ženich s chutí užíval raut. Nemám pocit, že přesně na tyhle zážitky všechny holky čekají... Jediné tradice, které jsem ochotná podstoupit, tak je řezání dřeva a rozbíjení talíře. Nikoho to neurazí, spolupráce bude v manželství důležitá ... Ale proč mít na fotkách špinavou panenku? I přes mé názory se našli někteří, kteří se snažili prosadit své představy.

A závěr? Je to má svatba, můj den a já bych si ho ráda udělala podle svých představ. Dobré rady a představy ostatních jsou fajn, ale jen do té chvíle, kdy vám někdo dobře radí a sděluje své představy - ne se snaží je za každou cenu prosadit. Svatba mi nejspíš sebrala otce, ale přinesla mi partnera do života, manžela a otce mých dětí ... Jsem si jistá, že jsem vyhrála:)

Nevěsty, celý článek je pouze popisem toho, jak se můžou zvrtnout nevinné přípravy na svatební den v mém případě. Každá z vás si své přípravy zařídí dle svých představ a svatební den si určitě užije naplno, ať s tradicemi, nebo bez nich :)

Všem nevěstám přeji nádhernou svatbu a hodně štěstí na společné cestě životem!

Ivana alias dzavanka

*v celém článku používám já-můj ... samozřejmě jsem brala při přípravách ohled i na partnera, ale píšu na web pro nevěsty, chlap by do toho aspoň na oko neměl kecat :)

  • monako3ůplně přesně ti rozumím. Nám také všichni do toho kecají, s přítelem jsme chtěli malou svatbu jen pro nejbližší (kvůli financím)...vše jsme si zařídili, máme to v jednom sále kde je i kuchyn a kamrád nám tam uvaří a kamarádka obslouží. nejprv měli moji rodiče se svatbou problém, že nemají peníze (nikdo se jich o nic neprosil). Potom tchyně, že mám pozvat celou rodinu a ne jen nejbližší a já ji říkám, že do toho sálu se prostě všichni nevlezou a ona, že a co udělám když je pozve, no mzaec. Pak mi řekla, že si z toho dělám párty a ne svatbu, že svatba má být v restauraci (kde je řečeno?). Je toho víc tak abych to trochu zkrátila, prosadili jsme si svou a máme to jak chceme, i když někdo trucuje. Ale před dvěma dny jsem se také pohádala s otcem, pozvala jsem mého nejoblibenějšího strejdu (bráchu od mamky) a on měl s tím problém, že tam teda chce mít taky sourozence a že to vymění za mé bratrance co mají přivést babičku a začal řešit, že moje mamka se tam bude bavit a on nic. A když jsem mu vysvětlovala, že jsem ho pozvala kvůli sobě a ne kvůli mamky a že ta svatba je o nás a ne o nich, tak to bylo tooočo. Začal po mě řvát at strejdu zruším a začal vyčítat. ta jsem se sebrala a odešla. Tak ted nevím na čem jsem, já se mu omlouvat nebudu (není ani za co) a tak nevím jestli příjde a nebo bude schopný mi celou svatbu přeorganizovat. Upřímně se vlastní svatby bojím jak dopadne a lituji toho, že jsme neudělali tajnou svatbu a neužili si svůj den jen my 3 🙂
    • andik86jo rodinné vzthy jsou asi tím nejsložitějším..taky řešíme.Držím pěsti ať vám to všechno dopadne dle vašich představ.Hlavu vzhůru a držte se
      • freetečlanek moc hezký já se zdala dost tradic, nechci házení rýže, nebudu házet kytici -kytice mi přijde na dost peněz a prostě si jí chci nechat, přítel mě v šatech viděl, unos jsem zavrhla prostě chci jí mít podle představ a ne podle toho jak se píše .
        • dzavanka
          AUTOR
          děkuju za postřeh, hned jsem ho do článku zapracovala 🙂
          s tímhle problémem jsem se prala taky, ale nakonec jsem usoudila, že ti, co nechápou, že svatba je o nevěstě a ženichovi, a ti ostatní tam jsou jen do počtu a jejich účast je nepovinná, tak nestojí za hádky a zbytečný stres ...
          co k tomu dodat, snad jen doufej, že jsou tebou nepozvaní natolik soudní lidé, že na svatbu nedorazí..
          • papicovidle mého názoru by všichni měli respektovat přání novomanželů a přizpůsobit se tomu, jakou svatbu chtějí mít právě ti dva.. musím zaklepat, ale nám do toho zatím nikdo neřekl ani slovo.. ani když jsem naznačila, že budeme mít netradiční barevnou kombinaci, naopak moje švagrová, co je floristka a bude mi dělat květiny a výzdobu zajásala, že je to šik a neokoukané.. když jsem řekla, že chceme svatbu ve stodole, viz mé album, všichni začali hledat, kde by se to dalo udělat a vůbec se neptají proč.. tak hlavu vzhůru a užij si svůj den !
            • papicovia koho pozvete, je taky jen a jen vaše věc.. proč bych měla zvát tetičky a strýčky, když je vidím jednou za 5 let
              • monako3Já tradice taky neřeším, házení rýže rýži ne, házení kytice ne, unos snad taky ne a jiné. jedni co asi tak přenesení přes práh a rozbíjení sklenice, tot asi vše. Původně jsme chtěly svatbu v květnu příštího roku a to jsi měla slyšet ty řeči jak se to nesmí atd. a mě to bylo jedno, ale nakonec jsme to museli udělat jinak....uvidíme jak to všechno dopadne.
                • monako3Omlouvám se za chyby, ale když mě malý otravuje, tak to po sobě ani nečtu 🙂
                  • papicovimy měli původní termín pátek 13. května 🙂)) ale kvůli okolnostem co si život nevybírá jsme to přesunuli na příští rok pátek 13. července.. na nějaký pověry kašlem.. kytičkou házet budu, nechám si udělat malou na házení... rýži nechci, byla jsem teď na dvou svatbách a první nevěstě jsem po zbytek dne vybírala rýži z vlasů
                    • Bright moments
                      PRO
                      Ahojky, mě otec taky nebyl na svatbě. Prohlásil, že když nepozvu jeho přítelkyni, tak nepůjde taky (mám s ní podobný "vztah" jako ty. Řekla jsem mu ať se nezlobí, ale že je to můj den a že tam chci mít jen lidi, které mám ráda a s kterýma to chci společně prožívat. Nakonec se asi měsíc před svatbou rozešli, ale táta stjně nedorazil - z jiných důvodů. Bylo mi to líto, ale na druhou stranu, kydy chtěl, byl by tam! Vše se dá nějak zařídit. Na svatbě nakonec byli jen nejbližší příbuzní a přátelé (24 lidí) a odpoledne kamarádi. Opravdu jsem neřešila strýčy, které jsem neviděla více jak 5 let! Těm jsem neposílala ani oznámení. Nevidím k tomu žádný důvod! Buď v klidu a nenech si to zhnusit! Koukej k těm světlým zítřkům, které vás po svatbě čekají.
                      • katerinazduUplne te chapu. Jsem na tom uplne stejne. Muj biootec me taky chtel zatahovat do jeho "rodinneho" zivota a tahat mi na svatbu osobu co mi rozvedla rodice a me chtela poslat do decaku...Ja se mu ubranim, ale kdyz zacal do vseho zatahovat i meho pritele zmenila jsem chovani z diplomaticko-uhybaveho a je ze me diva selma. Muj biootec na svatbu nakonec neni pozvan a ani ho to asi moc nebere, kdyz ani nevi, kdy mam narozeniny.
                         Muj pritel je moje zivotni vyhra, kazde rano se vedle nej probouzim stastna jako blecha a od nikoho si to nenecham zkazit.

                        Preju ti pevne nervy a nezapomen, ze nejdulezitejsi jste vy 2 🙂))
                        • Svatební výroba Marsik
                          PRO
                          Jednou jsem nad tím taky zapřemýšelela.Svatba je to nejúžasnější v životě ženy,Každá tento den che zažít,být jako princezna...Ale když pak vidím tu realitu,jak najednou všichni začnou bláznit,hlavně rodičové.Co a jak bude a nebude,koho pozvat koho ne,co by se mělo a co by se nemělo...tak mi nějak nepřijde,že by se měla chystat nějaká svatba. U nás je teď ticho po pěšině.Ale myslím si,že až to bude 2 měsíce do svatby,tak začne druhý kolotoč.Ještě že jsme s přítelem v klidu a chcem si to zařídit podle sebe.
                          Přeji,pevné nervy v plánování a pokud možno,budoucí novomanželé,nebojte se říct svůj názor.Je to přeci náš den,tak si ho udělejme podle svých představ a snů 😉
                          • dzavanka
                            AUTOR
                            ..díky moc za vaše komentáře! vidím, že je to všude stejné ... a všimli jste si? každá holka by řekla, že nejvíc bude dělat tóčo mamča, a ono světe div se - vedou otcové!
                            • misaksvorcAhojky 🙂 Kolem sebe mám samé idylické rodinky, tak koukám, že jsem konečně narazila na článek kam také patřím 😃 My máme problém na obou stranách...milá máti mého přítele si teď našla opět nového partnera, kterého jsem jednou viděla mezi dveřmi ... a máme tu také scénku, že je to její partner, tak je slušnost ho tam pozvat...To slovo slušnost naprosto nenávidím od té doby co jsme se rozhodli, že se vezmeme. Nechápu, proč by mi po boku měl sedět naprosto cizí člověk? Svou budoucí tchýni naprosto nesnáším a je mezi námi otevřená averze, ale kvůli příteli chci klid v rodině, takže jsme je nakonec pozvali oba, ale předělali jsme zasedací pořádek, v čele stolu budeme jen my a náš malý prcek 🙂 Další slušnost byla vynucována při pozvání partnerky bratra mého přítele, se kterou se "nepohodl" - z její strany hysterický výstup plný sprostý slov, kvůli záležitosti do které ji nic nebylo...takže máme denně telefonáty od jeho matky, že to není slušné nepozvat bratrovi partnerku. Nemohu pochopit jak se vůbec můžou do toho našeho dne fušovat, copak nechápou, že je to naše svatba? Naprosto souhlasím s obsahem článku...co je komu do toho koho si pozveme? Proč mám zvát lidi, které nemáme rádi, ublížili nám, neznáme je, nebo s nimi nebyli několik let v kontaktu? Moje rodina nejdřív měla poznámky o tom, že čekáme dítě tak bychom se měli vzít...s břichem jsem se vdávat nechtěla, teď když už je prcek větší a oznámili jim, že se budeme konečně brát, tak se zase tváří jako kdybych jim řekla, že mám rakovinu...a řeší kolik je to bude stát koupit si nové oblečení na svatbu...když jsem se mamky zeptala, jestli budeme péct koláčky, tak mě málem ukamenovala, že chodí do práce a je vyčerpaná....
                              Takže jsem se rozhodla na téma rodinných příslušníků, kteří opravdu umí osladit život povznést a soustředit se ve svůj den D jen na ty lidičky, kteří nám to přejí a mají nás rádi 🙂)))) Pořád si říkám, že je to náš den a nenecháme si ho zkazit 🙂
                              Takže přeji pevné nervy i ostatním nevěstám co mají podobné rodinky 🙂)))
                              • tereza82Ahoj, naprosto s tebou souhlasím. Já jsem včera dostala "vynadáno" od své švagrové jakto, že na světbě nebudu mít klasický mendelsonův svatební pochod...co když se to lidem nebude líbit co budu mít za hudbu. A jakto, že nebudou tradice-to se nelíbilo i mojé mámě?! Je mi jedno co řeknou lidi. Přesně jak jsi psala, je to moje svatba, můj den, naše peníze. Pokud se tam někomu nebude líbit, at jde domů, držet ho tam nebudeme. A s tím pozváním to taky chápu. Já též pozvala jen mě blízké lidi. A taky jsem pozvala babičku-BEZ jejího manžela, kterej akorát tak umí chlastat a sprostě nadávat. Moc ti budu držet palce, at se ti nakonec svatební den vydaří jak si přeješ a na lidi se vyprdni, hlavně, abyste si to užili vy dva🙂 My máme svatbu den po vás🙂